Vágólapra másolva!
A végletekig kiélezett döntőben Hollandia - története során először - megnyerte a női kézilabda-világbajnokságot, mert 30-29-re legyőzte Spanyolországot. Hollandia ezzel egyeneságon kijutott a 2020-as tokiói olimpiára, Spanyolországnak selejtezőt kell játszania. A finálé magas színvonalú volt, kár, hogy a bírók a végén fontosnak érezték, hogy középpontba kerüljenek.

Nem kezdett jól az esélyesebbnek tartott holland válogatott a női kézilabda-világbajnokság döntőjében. Ugyanis ellenfele, az elődöntőben hatalmas bravúrt bemutatva Norvégiát 28-22-re legyőző

Spanyolország első tíz támadásából kilencet is góllal tudott befejezni.

Alexandrina Barbosa, Nerea Pena és Ainhoa Hernández góljaira kezdetben csak a jobbszélső, Angela Malestein tudott válaszolni.

A 7. percben Emmanuel Mayonnade, Hollandia szövetségi kapitánya időt kért, melynek köszönhetően feljavult csapata játéka. Támadásban elkezdte a gólgyártást Lois Abbingh, Estevana Polman és Danick Snelder is. A védekezésük egyre aktívabban és keményebben működött, valamint Tess Wester is sikerrel védett néhány lövést.

A spanyolok megzavarodtak, és egy tizenegy perces gólcsend következett részükről.

Így hiába volt ez alatt a periódus alatt Hollandiának is egy ötperces gólnélküli szériája, a félidő második felében már a hollandok akarata érvényesült. A 22. percben a Fradi beállójának, Sneldernek a találatával csapata átvette a vezetést. A szünetre háromgólos holland előnnyel vonulhattak a felek. (13-16)

Danick Snelder, a Fradi beállója kiválóan játszott a döntőben Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A második félidőben hiába tért vissza a spanyol csapatba a szünet előtt pihentetett Barbosa, Hollandia tovább növelte előnyét. Carlos Viver a 40. percben ötgólos hátrányban időt kért. Közben Abbingh továbbra is nagyszerűen irányította a hollandokat, és a világbajnokság gólkirálynőjének találataival őrizte előnyét.

A spanyolok a játékrész közepén egyre többször találták meg a szélsőiket, Marta López és Soledad López magabiztosan használták ki helyzeteiket. Ahogyan az első félidőben, úgy a második közepén is megakadtak a csapatok a gólszerzéssel. 23-21-es holland vezetésnél Polman egy hatalmas bombával törte meg a gólcsendet. Sőt, ő volt az, aki a hajrára hátára vette csapatát.

A másik oldalon Marta López tartotta a lelket Spanyolországban, Két és fél perccel a vége előtt Barbosa ziccerét földöntúli bravúrral védte Wester. Egy perccel később a holland kapus már nem tudott védeni, Marta López egyenlített. (29-29)

Mayonnade időkérése után csapata bizonytalanul támadott, és eladta a labdát. 21 másodperce maradt Spanyolországnak megszerezni a győztes gólt, Barbosa nyolc másodperccel a vége előtt tüzelt, Wester ismét védeni tudott.

A kapus kidobását Hernández a játékvezetők szerint szabálytalanul akadályozta meg, ezért a spanyol beálló piros lapot kapott, Hollandia pedig hétméterest.

A labda Abbingh kezében volt, aki nem hibázott, így Hollandia története során először megnyerte a női kézilabda-világbajnokságot. Kár, hogy így dőlt el a dolog, szívesen néztük volna még az esetleges hosszabbítást is.

A holland női kézilabda-válogatott története során először lett világbajnok Forrás: Origo

Női kézilabda-világbajnokság, döntő: Spanyolország - Hollandia 29-30

A döntő lefújása után néhány perccel a spanyol sportsajtó internetes kiadásai azt írták, hogy a két bíró ellopta a hispánok vb-aranyát. Az elkeseredettség érthető, de nézzük, mit mond a szabály.

IHF-állásfoglalás:
A 3m-es távolság be nem tartása (8:10c)
A 3m-es távolság be nem tartása csak akkor vezet kizáráshoz és 7m-es dobáshoz, ha a dobást
az utolsó 30 másodpercben nem tudják végrehajtani.
Ha a dobást végrehajtják, de azt egy túl közel álló játékos blokkolja vagy zavarja a dobó játékost
a dobás végrehajtásában a 8:10c pont szerint kell eljárni. (7 m-es dobás, kizárás, jelentés
nélkül)
Ha a játékos 3 méternél közelebb áll a dobóhoz, de aktívan nem zavarja a dobás végrehajtását,
nem kell büntetést alkalmazni. Ha a 3 méternél közelebb álló játékos blokkolja a lövést vagy
elfogja a dobó átadását, a 8:10c pont szerint kell eljárni. (7 m-es dobás, kizárás, jelentés nélkül)

Ezek alapján a két bíró jogosan mutatta fel a piros lapot és ítélt 7 méterest Hollandiának. Más kérdés, hogy egy vb-döntőnek nem biztos, hogy így kell eldőlnie.