Vágólapra másolva!
A Vasas Óbuda női röplabdacsapata 3-1-re kikapott az Érd Arénában a román Alba Blaj együttesétől a Bajnokok Ligája harmadik fordulójában. A sorozat 2018-as döntőse az első két játszmát viszonylag simán nyerte, de a harmadikra összekapta magát a magyar bajnok, és dominálni is tudott. A negyedik elképesztően szorosan alakult, azonban a hajrában megrázta magát a Blaj, és lezárta a mérkőzést, megszerezve ezzel első győzelmét az idei kiírásban.

Hiába közeleg vészesen a karácsony, a Vasas Óbuda női röplabdacsapata még nem gondolhatott az ünnepi időszakra, ugyanis létfontosságú mérkőzés várt rá a Bajnokok Ligájában az Alba Blaj ellen. A román együttes 2018-ban döntőt játszott a BL-ben, tavaly pedig megnyerte a román bajnokságot, és egyértelműen a továbbjutás a célja a csoportból, azonban eddig két vereséggel állt. Akárcsak a Vasas, amely viszont a sorozat egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta azzal, hogy az első fordulóban pontot rabolt a Conegliano otthonából.

Az olasz sztárklub azóta megnyerte a klubvilágbajnokságot, ez is alátámasztja, mekkora bravúrt ért el az óbudai alakulat.

Jakub Gluszak vezetőedző a Kostelanská-Török-Villám-Kalicsanyin-Tiemi-Abdulazimova kezdőhatost küldte pályára, azonban eleinte nem ment ezzel a felállással a játék. 0-3 után Villám Lilla sáncával lett meg az első magyar pont, majd a kezdeti nehézségek után 6-5-re feljött a Vasas, ekkor időt kért a románok mestere, Darko Zakocs.

"Csak" egy győzelmet kértek a szurkolók a Vasastól karácsonyra Forrás: Polyák Attila - Origo

Ezután rendezték a sorokat a vendégek, akik villámgyorsan elléptek, és már 18-9-re is vezettek. Gluszak cserékkel próbálta felrázni az övéit, Villám helyére Kjelstrup érkezett, zárkózni viszont így sem sikerült, a román sztárcsapat a szett végéig tartotta 7-8 pontos előnyét. 16-24 után Kostelanská remek nyitássorozatának tapsolhatott a közönség, sorozatban négy pontot is szerzett a Vasas, de egy outtal végül lezárta a szettet a Blaj, és 1-0-ra vezetett.

A második felvonás Vasas-ponttal indult, és az elsőhöz hasonlóan itt is szorosan alakult az eleje. Aztán 7-4-nél hiába lépett el megint hárommal, a Vasas óriásit küzdött, és tartotta a lépést a sztárcsapattal, Gluszak közben két challenge-et is megnyert. A szett derekán viszont megint sikerült meglépnie hárommal a Blaj-nak, Baciu félelmetes bombával nem tudtak mit kezdeni az óbudaiak. Törököt Dékány váltotta 10-15-nél, nem sokkal később pedig visszajött Villám is Kjelstrup helyett, Bleicher pedig Tiemi helyén lépett pályára, a különbség azonban egyre csak nőtt.

Baciu irgalmatlan bombákkal büntetett az egész meccsen Forrás: Polyák Attila - Origo

A tavaly Békéscsabán játszó (vagyis inkább sérülés miatt nem játszó) Szanja Gommans is remekelt, az ő nyitásaival szettlabdákhoz jutott a Blaj, amelyek közül az elsőt egy challenge miatt még elbukta, a másodikat viszont a kétszeres Eb-ezüstérmes Stoltenborg szemtelen pontjával megcsinálta.

A Vasas persze nem tört össze, és komoly lendülettel indította a harmadik játszmát, főleg Abdulazimova volt elemében, az azeri center vezetésével 3-0-ra vezetett a Vasas, azonnal időt kért Zakocs.

Ez sem hatott szerencsére, nem sokkal később már 6-2-re, majd 11-3-ra ment a magyar bajnok, ekkor Kjelstrup és Török is elkapta a fonalat, miközben Kostelanska ismét szenzációsan nyitott.

A hangulat pokoli volt az Érd Arénában, főleg akkor, amikor a Blaj kikérte a második idejét is a játszmában. Erre aztán egy méretes Kalicsanyin-blokk volt a válasz, Zakocsnak nem volt mit tennie, ő is komoly csereberébe kezdett. 6-3-ról 13-3-ra húzott el a Vasas, majd egy challenge-dzsel tört meg a fantasztikus széria.

EgMaria Kostelanská (6) szárnyalt a harmadik játszmában Forrás: Polyák Attila - Origo

Ez sem szegte kedvét a hazaiaknak, akik nem hagyták, hogy felzárkózásba kezdjen a Blaj, sőt, Török ászával már 11 volt közte! Ebből aztán hiába faragtak néhányat a románok, a differencia ugyanúgy visszaállt, majd 24-13-nál antennát ütöttek, így szépített a Vasas!

A Blaj nem akart pontot, vagy pontokat veszíteni, és sokkal koncentráltabban kezdte a negyedik szettet, mint az előzőt. 4-8-as állásnál Gluszak magához hívta övéit, majd Kjelstrup szerzett pontot, de így sem sikerült 3 pontnál közelebb jönni. Egészen 13-15-ig, amikor időt kellett kérnie a vendég együttesnek, azonban ekkor sem lehetett megállítani a Vasast, amely 16-16-nál utolérte ellenfelét. Erre aztán megrázta magát a Blaj, és egy 5-1-es sorozatot produkált, majd meccslabdákhoz jutott. Baciu elsőre még a hálóba nyitott, de Stoltenborg egy újabb áthúzással megint lezárta a játszmát, és sajnos a meccset is.

Az Alba Blaj 3-1-re győzött, és bár jó lett volna egy pontszerzés a román sztárcsapat ellen, a harmadik szettre és a negyedikbeli küzdésre abszolút büszke lehet a magyar bajnok.

Végeredmény, női röplabda Bajnokok Ligája, D csoport, 3. forduló:
Vasas Óbuda - CSM Volei Alba Blaj (-20, -16, 12, 17)

"Persze egy kicsit csalódottak vagyunk, hiszen kikaptunk, de Jakub is elmondta a végén, hogy büszke ránk, mert nehéz időszakon vagyunk túl. A pozitívumokat kell ebből a meccsből hazavinni, tudtuk, hogy jobb csapat a Blaj, a román bajnokság is jóval erősebb, és ők a bajnokok. Voltak jó periódusaink és nagyot küzdöttünk, a harmadik szettre a bátorságunk is megjött, jobban nyitottunk, nem tudtak egyszerű pontokat csinálni.

- értékelte a mérkőzést egy kicsit a jövőbe is tekintve a csapat feladója, Bleicher Réka.