Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott szombat délután, hét nappal az oroszok elleni első Európa-bajnoki csoportmeccs előtt lejátszotta utolsó hivatalos felkészülési mérkőzését a kontinenstornát megelőzően. Gulyás István csapata Győrben, az Audi Arénában fogadta Csehországot, és győzte le 27-24-re, így győzelemmel hangolt az Eb-re.

Lékai Máté és Bodó Richárd játékára sérülés miatt továbbra sem számíthatott a szakmai stáb, kérdéses, hogy az Európa-bajnokságon ott lehetnek-e majd. A találkozót megelőzően két hazai játékost köszöntött a honi szövetség:

Balogh Zsolt 50., Mikler Roland 200. válogatottsága alkalmából vehetett át emlékplaketett.

Talán az ünnepi pillanatok miatt, mindenesetre visszafogottan kezdtek a csapatok - legalábbis támadásban, a védelmek ugyanis mindkét oldalon remekül zártak, az első gólig egészen az 5. percig kellett várni. Sajnos azt Stanislav Kasparek révén a vendégek szerezték, nem sokkal később pedig Pavel Horák duplázta meg a cseh előnyt.

Szita Zoltán szerezte az első magyar gólt,

egyenlíteni viszont csak a 13. percben sikerült, Bóka Bendegúz találatával.

Szita Zoltán (j) nagyszerűen játszott az első félidőben, védekezésben és támadásban egyaránt kivette a részét Fotó: Polyák Attila - Origo

Onnantól egyértelműen átvette a játék irányítását Gulyás István együttese,

Bánhidi, Sipos, Hornyák, valamint Rosta duplájára csak két válasz érkezett, 8-5-nél időt is kért a csehek szövetségi kapitánya,

Jan Filip. Annyit elért vele, hogy a támadásokat sikeresen lelassították játékosai, elöl viszont továbbra sem tudtak mit kezdeni a remekül záró magyar fallal, vagy éppen a kapuban bravúrokat bemutató Mikler Rolanndal. Szita Zoltán, majd Bóka Bendegúz törte meg a közel négyperces gólcsendet, így a félidő hajrájára 10-5-ös magyar előnnyel fordultak a csapatok. A különbség szerencsére csak minimálisan csökkent, köszönhetően

elsősorban Szita remek játékának és góljainak, így a félidőben 14-10 állt az eredményjelzőn.

Bánhidi Bence nagyot küzdött a cseh védőkkel, de szerencsére sokszor jött ki győztesen a párharcokból Fotó: Polyák Attila - Origo

A második játékrész

két gyors Bánhidi, valamint egy Ligetvári góllal indult, így hirtelen hét lett közte,

amely talán még a magyar játékosokat is meglepte. Olyannyira, hogy a csehek a folytatásban magukra találtak, három gólra felzárkóztak - ráadásul emberhátrányos találatot is szereztek. Mielőtt azonban a vendégek vérszemet kaphattak volna, Tóth Ádám a jobbszélről talált be, Nagy Bence pedig egész pályáról dobott az üres kapuba, így ismét megnyugtatóvá vált az előny.

A jubiláló Balogh Zsolt góljával a 42. percben érte el a 20-at a magyar csapat, aki nem sokkal később egy hétméterest is magabiztosan értékesített.

A magyar férfi kézilabda válogatott végül szoros meccsen győzte le Csehországot utolsó felkészülési meccsén az Eb-re Fotó: Polyák Attila - Origo

Negyedórával a vége előtt 22-18 volt az állás, a folytatásban pedig felváltva voltak eredményesek a csapatok, így a különbség nem változott. Egészen a hajráig, az 54. percben ugyanis már csak két gól volt a különbség.

Balogh Zsolt azonban ezúttal is higgadt maradt egy büntetőnél, ám a 25-22-es előny ellenére nehéz helyzetbe került a magyar csapat, Szitát ugyanis két percre kiküldték.

Jakub Hrstka azonnal betalált, a túloldalon pedig Bánhidi ziccert rontott. A csehek a következő támadás végén kínai figurával próbálkoztak, szerencsére Bóka érezte mi a terv, és ő szerezte meg a labdát. Amelyett Ligetvári egy szépen kijátszott akció végén elemi erővel bombázott a cseh kapuba, egy jó védekezés után pedig Bóka és Balogh egy sikeres kínaival lezárta a meccset.

A végeredmény 27-24, így a magyar válogatott győzelemmel hangolt a jövő szombaton kezdődő kontinenstornára.

"Az első félidőben kifejezetten elégedett voltam a védekezéssel, ott gyakorlatilag csak találták a gólokat. A második félidőben volt egy szakasz, amikor voltak nehézségeink, feljavult az ellenfél kapusa, és elszórtunk néhány könnyű labdát. Sokszor cserélnünk kellett volna a második félidőben, de mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, mert csak így lesz önbizalma a játékosoknak. Elégedettek lehetünk, azt kaptuk, amit vártunk – mondta az M4Sport kamerája előtt Gulyás István szövetségi kapitány, aki kitért a közelgő Európa-bajnokságra is. -

De szimpatikusak voltak, jó arcukat mutatták. Az utolsó csepp erőnkig kell küzdeni, és akkor nem lesz semmi baj."

A meccs egyik legjobbja, Szita Zoltán így értékelt a találkozó után. "Kapkodósan kezdtünk, utána viszont felvettük a meccs ritmusát, és jól játszottunk az első félidőben, az ott szerzett előnyt pedig magabizotsan tartottuk a másodikban is.

Természetesen sok munka vár még ránk, vannak olyan elemek, amelyekben fejlődnünk kell, viszont a védekezésünkkel összességében elégedett voltam.

Ezt a morált, és ezt az összahgnot kell magunkkal vinnünk az Eb-re is, akkor meglepetést okozhatunk.

Ligetvári Patrik "Mindenképpen győzelemmel számoltunk ezen a meccsen, igaz voltak hibák, amiket elkövettünk, nekem is - főleg támadásban. Ezeket az Eb-ig megpróbáljuk kijavítani, hogy ott minél sikeresebbek lehessünk, és örömet szerezzünk a szurkolóknak, akik ma is nagyszerűen biztattak minket.

Ligetvári Patrik (11) szerint jó úton jár a magyar csapat, de védekezésben és támadásban is pontosabban kell játsznaia Fotó: Polyák Attila - Origo

Az oroszok és az izlandaik játékában is vannak olyan elemek, amelyek hasonlítanak a csehekéhez, így sok fontos dolgot tudtunk most gyakorolni. Hogy miben kellene leginkább fejlődnünk az oroszok elleni első csoportmeccsig? Pontosságban. Védekezésben és támadásban egyaránt.