Vágólapra másolva!
A török Fenerbahce végig vezetve, magabiztosan nyert a Sopron Basket ellen a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának 9. fordulójában Isztambulban. 70-52 lett a vége, a magyar csapat maradt a B-csoport utolsó helyén.

Munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Volt egy olyan pillanat szerda délután, amikor az 1969-es marseille-i magyar-cseh labdarúgó vb-pótselejtező emléke villant fel.

A Sopron Basketet szállító autóbusz egy lerobbant teherautó miatt beszorult az egyik utcába, miközben a csarnok felé tartott.

A hosszas várakozás alatt a játékosok egy része nekiállt ragasztani. Szerencsére átöltözni nem a buszban kellett, amely aztán - ha nehezen is - a járdán araszolva kerülte ki a lerobbant járművet. Így aztán csak 45 percig tartott, amíg a szállodától a csarnokba ért a magyar bajnok.

Gáspár Dávid csapata két helyszíni edzéssel tudott készülni az Euroliga B-csoportját 6 győzelemmel és 2 vereséggel vezető török Fenerbahce ellen. Legutóbb 2018 novemberében játszottunk itt, akkor egy emlékezetes meccsen, némi bírói segítséggel tudott csak nyerni a Fener.

2019 őszén a Sopron 62-60-ra győzte le a törököket,

ez a meccs már a mostani szezonban zajlott. A magyar csapat három győztes NB I-es meccsel a lábában érkezett ide, a törökök viszont a legutóbbi bajnoki fordulóban meglepő vereséget szenvedtek.

A két magyar, Fegyverneky és Határ mellett Crvendakics, January és Milovanovics kezdett a Sopronban. A Fener a félelmetes Jagupova két kosarával kezdett, 5-0-ra elhúzott. Jagupovát a soproni meccsen sikerült majdnem teljesen semlegesíteni, itt is ez volt a cél. A Sopron szívósan tapadt a törökökre, Határ és Milovanovics szerzett pontokat 7-6-ra jött fel a magyar csapat. Utóbbi ponterős játéka nagyon kellett ahhoz, hogy ne húzzon el a Fener.

A 7. percben January kosarával 13-13, erre az olasz Zandalasini vágott egy triplát.

A régi-új szerzemény, Dupree is pályára lépett, a törökök pedig a távoli dobásokat favorizálták. Közben támadásban több eladott labdája is volt a Sopronnak, a 8 percben Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie, mert 13-13 után ismét egy 5-0-s rohammal jelentkezett a Fener. A hosszú soproni kosárcsendet Dupree törte meg. Az első negyed végén 21-15 volt az állás, azaz a törökok azt az előnyüket tartották, amelyet a meccs elején megszereztek.

A törökök irányítója, Olcay Cakir a labdával Forrás: FIBA

Határ kosarával indult a második negyed (21-17), de aztán két magyar támadást is a támadóidő lejárta akasztott meg. A Fener nagyon keményen védekezett, támadásban itt tényleg extra megoldások kellettek. Ilyen volt Dubei triplája, amellyel 23-20 lett az állás a 13. percben. Majd megint jöttek a hibák, Határ például egy egyszerű passzt küldött Dubei feje fölé másfél méterrel. Ezt nem lehetett elkapni. Ezekből a hibákból jól megélt a házigazda, amely a 18. percben már 9 ponttal, 35-26-ra vezetett. Olcay Cakir hármasa ellen nem volt orvosság, ekkor újra időt kellett kérnie a magyar edzőnek, mert ha nem állítjuk meg a Fenert, elmehetett volna a meccs. Az időkérés után nem sokkal újabb játékmegszakítás jött, de

ezt Fegyverneky és January kosarai kényszerítették ki a török edzőből.

35-26 után 35-30-ra jött vissza a zöld-sárgában játszó csapat. Az első félidő utolsó percében Fegyverneky és Jagupova is betalált, a hazaiak kaptak egy vitatható fújást, így a nagyszünetben 39-32-re vezetett a Fener.

Hosszú ideig nem esett kosár a 3. negyedben, aztán Zandalasini csak betalált, miközben a soproni csapat támadójátéka visszaesett az első félideihez képest.

Kemény küzdelmet hozott az isztambuli meccs Forrás: FIBA

Pedig egyáltalán nem tűnt csodacsapatnak a Fener, csak éppen kevesebb hibával kellett volna játszani. A 25. percben először lépte át a 10 pontos különbséget a hazai együttes (49-38), ekkor félő volt, hogy

a már 16 pontnál tartó Jagupovát nem lehet megállítani.

Ekkor megint jött egy 4-0-s soproni roham, de aztán minden megváltozott. A harmadik negyed utolsó percében két soproni támadásnál is rosszul passzoltak a magyar csapat játékosai, Jagupova pedig nem kegyelmezett, egy triplával 59-42-re alakította az állást. Tegyük hozzá, hogy ebben a negyedben a bírók sem kegyelmeztek, a January-ra fújt két technikai pedig tényleg a vicc határát súrolta.

A harmadik negyedet 20-10-re nyerte a török csapat, a játékot látva pedig kizárt dolog volt, hogy ezt a meccset meg tudja fordítani a Sopron.

A harmadik negyedet 20-10-re nyerte meg a sárga mezes Fener Forrás: FIBA

A cél inkább az lehetett, hogy ne szaladjon bele egy nagyon súlyos vereségbe a Sopron. Az önbecsülés is hajtotta a magyar bajnokot, amely a negyedik negyedet egy 6-0-s rohammal indította. Aztán megint jött egy rossz bejátszás, Stokes büntetett a túloldalon.

Már reménykedtünk, hogy újra szoros lehet a csata, de a törökök megrázták magukat és a Sopron hibáit kihasználva megnyerték a mérkőzést.

Ezt már a 35. percben le lehetett írni, mert ekkor 18 ponttal, 68-50-re vezetett a házigazda. Innentől kezdve pedig mindkét csapat arra várt, hogy vége legyen a mérkőzésnek. Ezt az utolsó 11 másodperc jól jellemezte, amikor a törökök egy bedobás után letették a labdát, már nem akartak semmit ebben a kis időben.

A kilencedik EL-meccsén a hatodik vereségét szenvedte el a Sopron Basket, amely ezzel maradt a B-csoport utolsó, vagyis a 8. helyén. Most két hazai összecsapás következik, jön majd a spanyol Girona és a francia Lyon - ezeken a meccseken kellene elmozdulni erről a helyről.

Női kosárlabda Euroliga B-csoport, 9. forduló: Fenerbahce (török) - Sopron Basket (21-15, 18-17, 20-10, 11-10)
A Fenerbahce legjobb dobói: Jagupova és Williams 19-19. A Sopron legjobb dobói: Határ 15, Brooks 14.