Vágólapra másolva!
Az osztrák válogatott után Norvégia és Svédország is győzelemmel kezdte a férfi kézilabda Európa-bajnokságot. Mindkét skandináv csapat könnyedén múlta felül Bosznia-Hercegovina, illetve Svájc csapatait. A PSG norvég irányítója, Sander Sagosen 12 gólt dobott, a svédeknél a kapus Andreas Palicka kétszer volt eredményes.

A trondheimi D csoportban a norvégok Bosznia-Hercegovinát győzték le hat góllal. Sander Sagosen 12 gólt szerzett, amivel holtversenyben átvette a vezetést a góllövőlistán az osztrák Nikola Bilykkel. A vesztes csapatban Vladimir Vranjes, a Tatabánya beállója három gólt szerzett.

Sander Sagosen parádézott az Eb-újonc bosnyákok ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael

A göteborgi F csoportban a svédek 13 találattal múlták felül a svájciakat. A nyertes együttesben Andreas Nilsson, a Veszprém beállója hatszor volt eredményes. A svédek kapusa, Andreas Palicka szenzációs védései és gólpasszai mellett két góllal járult hozzá a kiütéses győzelemhez.

A bécsi B csoportban Észak-Macedónia nagy küzdelemben, egy góllal győzte le az ukránokat. A győztes gólt a korábbi veszprémi jobbátlövő, a 39 éves Kiril Lazarov lőtte a dudaszó előtt közvetlenül. A Veszprém balszélsője, Dejan Manaszkov öt góllal járult hozzá a sikerhez.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:
B csoport (Bécs):
Észak-Macedónia - Ukrajna 26-25 (13-10)
korábban:
Ausztria-Csehország 32-29 (13-14)

D csoport (Trondheim):
Norvégia - Bosznia-Hercegovina 32-26 (17-12)
korábban:

Portugália-Franciaország 28-25 (12-11)

F csoport (Göteborg):
Svédország-Svájc 34-21 (20-13)
korábban:
Szlovénia-Lengyelország 26-23 (13-11)