Vágólapra másolva!
A női vízilabda-válogatott vasárnap Horvátország ellen kezdte meg Európa-bajnoki szereplését a budapesti Duna Arénában. Bíró Attila csapata könnyedén, 25-6-ra verte a horvátokat, így a jó kezdés után magabiztosan várhatja a hétfői, szlovákok elleni meccset.

Még egyetlen meccset sem játszott a magyar női válogatott a horvátok ellen az Európa-bajnokságon, így történelmi mérkőzésre készült Bíró Attila csapata. A pólóválogatott keretében három Eb-újonc kapott helyet, Máté Zsuzsanna, Rybanska Natasa és Vályi Vanda is az első találkozójára készült.

A magyar válogatott mérkőzése előtt két meccset játszottak le vasárnap a csoportban, Oroszország 31-2-re verte Szlovákiát, míg Görögország 26-7-re győzte le Szerbiát, így az esélyesek simán hozták a kötelezőt.

A horvátok ellen szállt először vízbe a magyar pólóválogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar csapat kiválóan kezdte az összecsapást, Keszthelyi Rita két, illetve Garda Krisztina egy góljával két perc után már három góllal vezetett,

amelyhez azért kellettek Gangl Edina védései is. Pillanatokkal később Keszthelyi lőtt egy újabb gólt a kapufa segítségével, a horvátok pedig továbbra sem voltak határozottak a magyar kapu előtt. Az 5. percben Illés Anna is feliratkozott a góllövők közé egy lefordulás után, ekkor már 5-0 volt az eredmény. A 6. percig kellett várni az első horvát találatra, amikor Domina Butic ejtett szépen a magyar kapuba. Nem sokkal később Gurisatti Gréta rontott egy ziccert, de ez is bőven belefért.

Újabb gól pedig már nem esett az első negyedben, amely végén 5-1-re vezetett Bíró Attila együttese.

A második negyed is jól kezdődött magyar szempontból, az Eb-újonc Máté Zsuzsanna is megszerezte az első találatát. A másik oldalon azonnal jött a válasz Emmi Miljkovic révén. Viszont a magyar csapat sem akart lemaradni,

Parkes Rebecca góljával már 7-2 volt az állás.

Ezt követően sem álltak le a csapatok a gólokkal, Matea Skelin is megmutatta, hogy a horvátok is tudnak vízilabdázni (7-3). A magyar válogatott ezt követően kihagyott egy büntetőt Szilágyi Dorottya révén, de így is növelte az előnyét, mert két jó védekezést követően Parkes, majd Keszthelyi is gólt szerzett. A tizedik magyar gólt Szilágyi szerezte, így már 10-3 volt az állás. A magyar szurkolók egy pillanatig sem álltak meg a szurkolással, Keszthelyi pedig újabb gólt szerzett. Ezt követően mindkét oldalon kimaradt egy-egy emberelőny, de

Szilágyi csodagóljának köszönhetően végül 12-3-as állással zárult a félidő.

A magyar csapat gálázott a horvátok ellen Fotó: Koncz Márton - Origo

A harmadik negyed kihagyott magyar helyzettel kezdődött, majd jó védekezés után Gyöngyössy Anikó centerből volt eredményes.

Pillanatokkal később Rybanska Natasa is megszerezte első gólját az Eb-n (14-3).

Gurisatti Gréta sem akart lemaradni, és nyakán a védővel centerből volt eredményes. A gyors gólok után mindkét oldalon sok helyzet maradt ki, így egészen a 21. percig kellett várni az újabb találatra, amikor Leimeter Dóra volt eredményes emberelőnyben, majd Garda Krisztina is beköszönt (17-3). Máté pedig már a 18. magyar gólt szerezte.

A negyed végén Miljkovic szépített ötméteresből, de még volt magyar válasz is Parkes révén (19-4).

A horvátok nem találták a magyar pólóválogatott ellenszerét Fotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy addig mindig, az utolsó negyedben is a magyar válogatott hozta el a labdát a ráúszásnál Vályi Vanda révén. Ám sem abból, sem az azt követő három támadásból nem esett gól, Keszthelyi például ziccert is rontott.

A 28. percben azonban újra örülhettek a magyar szurkolók, Vályi is megszerezte az első Eb-gólját, ez volt a magyar válogatott 20. találata.

A horvátok is megmutatták, hogy a vízben vannak, Butic ötméteresből szépített. Az utolsó négy perchez érkezve Parkes újabb góllal növelte a magyar előnyt, majd a horvátok időt is kértek, ezt követően pedig kimaradt egy magyar ötös, de Szilágyi akcióból így is betalált a sarokdobást követően, majd Gurisatti lőtt egy távoli gólt (23-5). Két perccel a vége lőtt Vályi meglőtte a második gólját, a horvátok játéka pedig teljesen széteset már ekkor. A végén azért még esett egy-egy gól mindkét oldalon, a magyar válogatott pedig 25-6-ra nyert.

Hétfőn 19 órakor Szlovákia legjobbjai ellen játszik a magyar női vízilabda-válogatott a budapesti Európa-bajnokságon.

Európa-bajnokság, nők, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Magyarország-Horvátország 25-6 (5-1, 7-2, 7-1, 6-2)
Gólszerzők: Keszthelyi 5, Parkes 4, Szilágyi, Gurisatti 3-3, Garda, Máté, Vályi 2-2, Illés, Gyöngyössy, Rybanska, Leimeter 1-1, illetve Miljkovic D., Butic 2-2, Skelin, I. Butic 1-1