Vágólapra másolva!
Az Oroszország elleni bravúros nyitány után hétfőn este újra pályára lép a magyar válogatott a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, a második csoportmeccsen az olimpiai és világbajnok Dánia lesz Bánhidi Bencéék ellenfele. A Szeged beállójával, valamint a Tatabánya irányítójával, Győri Mátyással beszélgettünk.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Történelmi oroszveréssel indult az Európa-bajnokság, hétfőn este azonban még nehezebb feladat vár a válogatottra, hiszen a világ egyik legjobb csapata, Dánia lesz az ellenfél. Sikerült pihenni a találkozó előtt? - kérdeztük Bánhidi Bencétől.
Igen, bár nem volt egyszerű, mert az Oroszország elleni meccs nagyon sokat kivett belőlem. Fejben rendben vagyok, de fizikálisan iszonyatosan megterhelő volt a mérkőzés. Kicsit túlhúztam, éreztem is a vége felé, de korábban is elmondtam, hogy mekkora jelentősége van a jó rajtnak, éppen ezért mindent ki akartam adni magamból,

de az utolsó 10 percben már inkább a szívem vitt előre.

Később derül majd ki, hogy igazából mit is jelent az oroszok ellen aratott győzelem, de rövid távon alighanem voltak előnyei.
Méghozzá nem is kevés, óriási lökést adhat a csapatnak ez a bravúr, főleg azoknak a fiataloknak, akik először tapasztalják, milyen egy felnőtt világversenyen pályára lépni. Mindenki megnyugodott, nemcsak itt, szerintem otthon is, innentől pedig pláne nyomás nélkül játszhatunk. A dánok ellen is megpróbáljuk a lehetetlent, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

Bánhidi Bence 25 évesen a jelenlegi magyar válogatott egyik legrutinosabb játékosának számít, húzóembere kell, hogy legyen a csapatnak. Jelent ez egyfajta extra terhet?

Sokat kell még gyakorolnunk, hogy összecsiszolódjunk, időre van szükség, és amennyire tudok, én is próbálok segíteni, de jó úton járunk.

Mire számíthatunk a dánok elleni meccsen?
Biztos vagyok benne, hogy az Izland elleni vereség után az elejétől nekünk fognak ugrani, és agyon akarnak majd verni minket. De állunk elébe, nem feltartott kézzel megyünk ki ellenük a pályára. Nyilván a védekezésünkre kell majd fókuszálni, viszont ha azt meg tudjuk oldani, és olyan fegyelmezettek és koncentráltak leszünk végig, mint a nyitómeccsen, akkor lehet esélyünk.

Bánhidi Bence Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Van egyáltalán gyenge pontja az olimpiai és világbajnok címvédőnek?
Megfordítanám, inkább a legerősebb részt emelném ki, a baloldalukat.

Iszonyatosan figyelnünk kell majd, szerintem oda kell majd fektetnünk a nagyobb hangsúlyt, Mikkel Hansenre és Rasmus Laugéra.

Ha őket sikerülne semlegesíteni, azzal alaposan megkönnyítenénk a saját helyzetünket, de az effajta taktikai meglátásokat a szakmai stáb nyilván sokkal jobban tudja nálam, és majd ők kitalálják a stratégiát.

Győri Mátyás azok közé a fiatalok közé tartozik, akiknek az idei Európa-bajnokság az első felnőtt tornájuk. A 22 éves irányító ennek ellenére egyáltalán nem tűnt megilletődöttnek az oroszok ellen, jó játékkal, és három góllal vette ki a részét a történelmi sikerből.

Volt egy kis ünneplés az oroszok elleni győzelem után?
Rám egy jó kis doppingellenőrzés várt a meccset követően, úgyhogy az orvosi szobában "ünnepeltem" Ligetvári Patrikkal. Amikor visszatértünk a szállodába, már mindenki a szobájában volt, vagy a gyúrópadon regenerálódott.

A második csoportmeccsen hétfőn este az olimpiai és világbajnok Dánia ellen lép pályára a magyar csapat. Teljesen más játékra és taktikára lesz szükség azon a találkozón?
Az Izland elleni vereség miatt biztosan nagyobb hőfokon fognak égni a játékosok, az a kérdés, hogy mennyivel. Ha sokkal gyorsabbak, sokkal szervezettebbek lesznek, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz, de ha csak egy kicsivel tudnak jobban felpörögni a szombati meccshez képest, akkor ahhoz talán még tudunk alkalmazkodni.

A gyors leindításaikat kell megakadályoznunk, valamint nem ajándékozhatunk nekik könnyű gólokat, ez lehet a kulcs.

Győri Mátyáson fiatal kora ellenére óriási a felelősség a válogatottban - a felnőtt világversenyen újoncnak számító irányító azonban a jelek szerint megbirkózik a feladattal Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Milyen érzés ennyire fiatalon rögtön első számú irányítóként szerepelni a magyar válogatottban?

Hatalmas a felelősség, de nagyon élvezem a helyzetet.

Annak ellenére, hogy igazából nemrég kezdtük a közös munkát, nagyon jó az összhang, ez a meccsen is érezhető volt, mindenki biztatja a másikat, és az utolsó erejéig harcol a csapatért és a társakért. Ilyen közegben nem nehéz jól kézilabdázni.