Vágólapra másolva!
Hétfőn este második csoportmeccsét is lejátszotta a magyar válogatott a férfi kézilabda Európa-bajnokság malmői csoportkörében, Gulyás István csapata fantasztikusan játszva óriásit küzdött, és bravúros, 24-24-es döntetlent ért el a világbajnoki címvédő Dániával szemben. Ez azt jelenti, hogy a szerdai utolsó fordulóban egy újabb döntetlennel már továbbjutna Magyarország a legjobb 12 közé.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

A szombati, Oroszország elleni történelmi bravúrgyőzelem után az Eb-csoportkör második fordulójában a világ jelenlegi talán legjobb csapata, az olimpiai - és világbajnok dán válogatott várt Magyarországra. Ráadásul a dánoknak - és ez nekik teljesen szokatlan helyzet volt - már az Eb második meccse élet-halál ütközetté emelkedett. Az izlandi válogatott a csoport másik meccsén ugyanis legyőzte az oroszokat, így egy esetleges dán vereség az olimpiai bajnok kiesését jelentette volna.

Bár az utóbbi évek egymás elleni meccsein nem sok sikerélmény jutott nekünk, két bravúrt feljegyezhettünk: egy évvel ezelőtt felkészülési meccsen Odensében (28-25),

2017-ben pedig világbajnoki nyolcaddöntőn, a franciaországi Albertville-ben jött össze a győzelem (27-25).

Gulyás István újjáalakuló, alaposan megfiatalított együttese teher nélkül léphetett pályára, a terv azonban természetesen az volt, hogy a csapat amennyire tudja, nehezítse meg az olimpai és világbajnoki címévdő dolgát. Az orosz meccshez képest egy változás történt a keretben, Fekete Bálint helyett Bartók Donát került be a csapatba.

Jól indult a találkozó, egy remek védekezés és leindítás után Bóka Bendegúz szerzett vezetést Damgaard azonban rögtön egyenlített. Ezt követően Máthé Dominik volt erőszakos és harcolt ki büntetőt, a hetest pedig Balogh Zsolt váltotta gólra.

Az ötödik percben Hornyák volt eredményes szélről, így 3-1-re vezetett a magyar csapat,

Mikkel Hansen és Lauge révén azonban újra egyenlő volt az állás.

Hornyák Péter a meccs elején nagyszerű góljával adta meg az alaphangot a magyar csapat remek teljesítményéhez Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Megilletődöttségről szó sem volt, pedig több mint 10 ezer dán szurkoló szinte hazai pályát varázsolt a Malmö Arénába,

Bóka szemtelen ziccere után elnémította a közönséget, Hornyák újabb góljával pedig ismét kettő volt közte.

Negyedóra játék után 6-5 állt az eredményjelzőn, majd Nagy Bence két bombagóllal válaszolt Lauge kintről eleresztett lövésére. Mikler Roland több bravúrt is bemutatott a meccs ezen szakaszában, Máthé Dominik találatával pedig

a 19. percben először három találat volt a különbség - és nem az olimpiai és világbajnok javára!

Nikolaj Jacobsen ki is kérte első idejét, ám a következő gólt is Nagy Bence szerezte - méghozzá szinte egész pályáról, üres kapura! A közel nyolcperces dán gólcsendet végül Magnus Bramming törte meg, amelyet sajnos újabb két gól követett, a 24. percben így 10-9-re olvadt az előny - jött is a magyar időkérés. Sajnos ez sem segített,

a lendületben lévő Dánia Mensah Larsen révén egyenlített.

Nagy Bence (17) és a teljes magyar válogatott remekül játszott az első félidőben Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Szerencsére erre már magyar válasz is érkezett, Szita Zoltán volt eredményes átlövésből. A félidő hajrájára viszont az addig is jól védő dán kapus, Niklas Landin rátett még egy lapáttal, több nagyszerű védést is bemutatott, ráadásul Bánhidi kiállítása miatt az utolsó két percben emberhátrányba kerültünk. Szita lövése azonban újra jó helyre ment,

egy Mikler-bravúr és a dudaszó pillanatában szerzett Máthé Dominik találat 13-11-es vezetést jelentett a szünetre.

Egészen elképesztő volt, amit a magyar csapat az első 30 percben csinált,

a dán együttes egyszer sem vezetett az első félidőben.

A második játékrész alaphangját az első támadásból Balogh Zsolt adta meg, aki egy remek egyéni betörés után dobott gólt - azonnal jött rá a válasz Kirkelökke lőtt a bal alsóba. Hornyák remek védekezése és labdaszerzése után ismét három volt közte, ennél tovább azonban nem tudtuk növelni a különbséget - sőt a 40. percre 17-16-ra zárkózott a rivális. Szita keze viszont ezúttal is a legjobb pillanatban sült el, más kérdés, hogy Mikkel Hansen egészen elképesztő bejátszása után Zachariassen volt eredményes, Mensah Larsen betörése után pedig hosszú idő után újra egyenlő volt.

Végig igazi csapat benyomását keltették a mieink Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

De nem sokáig, nem ijedt meg a magyar csapat, és Nagy Bence, majd Balogh Zsolt révén újra két góllal vezetett! Hornyák kapott aztán két percet, így nehéz pillanatok következtek - főleg mert Bramming egyből gólt dobott. Balogh Zsolt egyéni akciója után viszont mi is, emberhátrányban! Bár Lauge is betalált, nem sokkal később Bóka lerántásáért ő is összeszedett egy kiállítást, a hetest Balogh bedobta, így az utolsó tíz percre 22-20-as magyar vezetéssel fordultak a csapatok.

Hét perccel a vége előtt Mikler Roland tizedik védését mutatta be, méghozzá Mikkel Hansen átlövésével szemben. Balogh újabb hétméterese már nem lett gól, pedig újra elmehetett volna három góllal a magyar csapat, azonban Green védeni tudott. Bramming újabb góljával 23-22-re jöttek fel a dánok.

Öt perccel a vége előtt az éppen csak pályára került Bartók szabálytalankodott kiállítást érően. A dánok nem kegyelmeztek, Zachariassen beállóból egyenlített. (23-23)

A hajrára összeállt az ellenfél védekezése, melynek köszönhetően egy perccel később már a vezetésért támadhatott a Jacobsen-csapat. Pont mielőtt kiegészültünk volna, Zachariassen újabb gólt lőtt. Az 58. percben először vezetett Dánia a mérkőzésen. Szita lépéshibája után a mieink komoly gondba kerülhettek volna, azonban Lauge újra hibázott.

Szita félelmet nem ismerően a következő támadásnál is magára vállalta a felelősséget, és óriási góllal 24-24-re alakította az eredményt. Nikolaj Jacobsen egy perccel a vége előtt időt kért. Ezután Mikkel Hansen 59:51-nél lőtt, Mikler bravúrral védett. A hátralévő kilenc másodpercben már nem maradt idő gólt lőni a letámadó dánok ellen, így maradt a 24-24.

Óriási bravúr: a magyar válogatott pontot szerzett a világbajnok Dánia ellen!

Ezzel a továbbjutás nem dőlt el, a szerdai utolsó fordulóban a magyarok Izlanddal, Dánia Oroszországgal játszik. A magyar csapatnak a döntetlen is elég a biztos továbbjutáshoz és a dánok kiejtéséhez.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, E csoport: Magyarország-Dánia 24-24 (13-11)
lövések/gólok: 52/24, illetve 42/24
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 2 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák 3, Sipos, Bánhidi, Bóka 2, Ligetvári, Győri 1, cserék: Máthé 2, Balogh Zs. 7, Nagy B. 4, Rosta, Szita 5, Tóth Á., Bartók, szövetségi kapitány: Gulyás István