Vágólapra másolva!
A magyar válogatott azok után, hogy a férfi kézilabda Európa-bajnokság nyitányán legyőzte Oroszországot, hétfőn este még nagyobb bravúrt ért el: 24-24-es döntetlent játszott az olimpiai és világbajnok Dániával. A csapat így két kör után három ponttal áll a csoportjában, szerdán pedig a már biztos középdöntős Izland ellen a továbbjutásért léphet pályára. A nemzeti együttes másodedzője, Chema Rodríguez nyilatkozott az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Mi futott át az agyán abban a pillanatban, amikor hétfőn este megszólalt a meccs végét jelző dudaszó, és kiderült, hogy Magyarország pontot rabolt a világ egyik, ha nem a legjobb csapatától?

Egyszerűen hihetetlen, amit a fiúk ezen a találkozón produkáltak. Az utolsó öt perc nem volt egyszerű, azt leszámítva viszont végig kézben tartottuk, sőt, irányítottuk a mérkőzést az olimpiai és világbajnoki címvédő ellen. Ez a mi helyzetünkben, ennyi fiatallal és újonccal a csodával határos.

Semmi nem zavarta meg a fiúkat, a tucatnyi világsztár és a több mint 10 ezer dán szurkoló sem, végig higgadtak maradtak, tették a dolgukat, és amit megbeszéltünk. Elmondhatatlanul büszke vagyok rájuk.

Ha valaki az Európa-bajnokság előtt azt mondja, hogy a halálcsoportban a magyar válogatott két forduló után veretlenül, három ponttal, a továbbjutás reményében várhatja az Izland elleni utolsó mérkőzést, mit reágál?

Nehezen tudtam volna komolyan venni, de természetesen azonnal aláírtam volna. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg továbbjutnánk, akkor biztosan viszünk magunkkal legalább egy pontot is, ami rengeteget számíthat.

De bárhogy is alakul majd, ez a csapat már most minden tiszteletet és elismerést megérdemel,

csodálatos munkát végeztek a fiúk, mind fizikálisan, mind mentálisan a határaikat feszegetik, és néha talán túl is lépik azokat.

Chema Rodriguez Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Ha már a mentalitást említi, valóban egészen elképesztő, hogy ezek a fiatal játékosok rutinos klasszisokat meghazudtoló módon tudnak a kulcspillanatokban is higgadtak maradni.

Ez csakis akkor sikerülhet, ha hisznek magukban. Ha nem az jár adott pillanatban a fejekben, hogy uramisten, csak el ne hibázzam, hanem hogy igenis meg tudom csinálni! A szakmai stábbal rengeteget beszélünk velük erről, segítünk is nekik, mert pontosan ezt a hozzáállást szeretnénk viszontlátni a pályán.

És tényleg bármi is lesz az Izland elleni utolsó csoportmeccsen, már olyan tapasztalatokat és élményeket szereztünk, amelyre a továbbiakban is lehet építkezni.

Kell annál nagyobb dicséret a magyar csapatnak, hogy egy olyan négyesben, ahol Dániával, Izlanddal és Oroszországgal együtt szerepel, két forduló után a legkevesebb gólt kapta?

Egyértelmű volt, hogy egy ilyen csoportban, ilyen riválisok ellen, akik nagyon gyors kézilabdát játszanak, iszonyatosan meg kell szerveznünk a védekezést. Hogy ennyire jól sikerül, arra viszont talán még a legmerészebb álmainkban sem mertünk gondolni.

Ha egy dán és egy orosz csapatot 24-25 gólon tudsz tartani, az már önmagában óriási dolog, ha pedig a támadások is működnek, akkor jó esélyed van ilyen remek eredményeket elérni, amilyeneket nekünk sikerült.

Adja is magát a kérdés, hogy ha ezzel a kerettel ilyen bravúrokra képes a nemzeti együttes, mi lenne, ha mondjuk még Lékai Máté, vagy Bodó Richárd is a csapattal tarthatott volna Malmőbe?

Természetesen mindketten nagyon hiányoznak, ahogyan Ancsin Gábor is. De biztos vagyok benne, hogy otthonról szurkolnak nekünk, és ha felépülnek, még erősebbek lehetünk. Viszont nekünk most azokkal kell foglalkoznunk, akik itt vannak, és akik egy percig sem okoztak csalódást.

Szerdán Izland ellen a továbbjutásért lép pályára a magyar férfi kéziválogatott Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Köztudott, hogy a csapatépítés elején jár az új szakmai stáb, és hogy a 2022-es, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság van a középpontban. Mire lehet képes ez a csapat, idővel felzárkózhat a világ elitjébe?

A potenciál egyértelműen megvan hozzá, de ehhez természetesen rengeteg közös munkára, és időre van szükség.

Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a játékosok is ezt akarják, azért küzdenek, hogy napról napra, meccsről meccsre fejlődjenek és jobbak legyenek. De nem szabad elfelejteni, hogy a top válogatottak, Dánia, Franciaország, Németország, Horvátország, vagy éppen Spanyolország keretének szinte minden tagja a világ legerősebb klubjaiban játszik. Ehhez képest jelenleg a mi keretünk nagy része teljesen más szinten edződik, nincs meg a kellő nemzetközi rutinja. Emiatt is elképesztő, amit eddig véghez vittek.

Szerdán pedig a koronát is feltehetik a teljesítményükre, ehhez annyi kell, hogy nem szabad kikapni Izlandtól. Arra a meccsre is megvan már a győztes taktika?

Pokolian nehéz meccs lesz, annak ellenére, hogy már továbbjutottak a középdöntőbe, biztos vagyok benne, hogy nyerni akarnak majd, hiszen akkor mindenképpen két pontot visznek magukkal. Nagyon egyben vannak, jól védekeznek, amelyből aztán rendkívül gyorsan tudnak váltani támadásra, óriási sebességgel játszanak.

Nekünk ezt kell valahogy lelassítani, és arra törekekdni, hogy ne tudjanak leindításokból könnyű gólokat szerezni.

Felállt védelem ellen is veszélyesek, de úgy azért sokkal nagyobb esélyünk lehet, emellett persze ugyanaz a fegyelmezett és türelmes játék kell, ami az eddigi meccseken is jellemző volt ránk.

A magyar csapat szerdán 18.15-kor Malmöben játssza utolsó csoportmérkőzését Izland ellen. A mérkőzést az Origo élőben közvetíti.