Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén a magyar válogatott a továbbjutásért lép pályára a már biztos középdöntős Izland ellen. Gudmundur Gudmundsson csapata eddigi két mérkőzését ellenállhatatlanul játszva nyerte meg a dánok és az oroszok ellen - nemzeti együttesünk szakmai stábja azonban remélhetőleg ismét kidolgozott egy nyerő taktikát, hogy megviccelje északi riválisát, ami a közelmúltban többször is sikerült.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Ha a magyar válogatott nem kap ki Izlandtól, biztosan továbbjut, Gulyás István szövetségi kapitány alakulata tehát már egy döntetlennel is középdöntős lehet, ráadásul egy pontot is vinne magával – győzelem esetén kettőt is.

Kétségtelenül az idei Európa-bajnokság egyik legkellemesebb meglepetése a magyar csapat szereplése, de legalább annyira pozitív az izlandiak teljesítménye is,

akik a nyitómeccsen 10 ezer fanatikus szurkolója előtt verték meg a dánokat (31-30), majd nemes egyszerűséggel átgázoltak az oroszokon (34-23).

A magyar férfi kézilabda-válogatott újabb bravúrja már továbbjutást érne az Európa-bajnokságon Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A szakmai stáb és a játékosok is arról beszéltek, hogy

a sebességet kell kivenni az ellenfél játékából, a leindításokra és a könnyű gólok megakadályozására kell törekedni

– ez lehet a kulcsa a jó eredménynek. Ilyenből a közelmúltban egyébként nem volt hiány, a két válogatott legutóbbi három egymás elleni meccsén veretlen maradt a magyar csapat. A legemlékezetesebb mérkőzés ezek közül kétségkívül

a 2012-es londoni olimpia negyeddöntője, ahol 27-27-es rendes játékidőt követően kétszeri hosszabbításban győztünk 34-33-ra.

A 2014-es Eb-n ugyancsak 27-27-et játszottunk ellenük a csoportkörben, legutóbb pedig egy barátságos meccsen nyertünk 30-27-re 2017 januárjában. Az örökmérleg is a magyar csapat mellett szól: 24 győzelem, 3 döntetlen, 14 vereség.

Az izlandiak legjobb játékosa a korábban Veszprémben is légióskodó, jelenleg a Barcelonát erősítő Aron Pálmarsson, valamint a 40 éves kora ellenére még mindig óriási klasszisnak számító Valur Sigurdsson. A PSG balszélsője a találkozót megelőző sajtóeseményen az Origónak is nyilatkozott.

Bár már továbbjutottunk, mindenképpen két pontot akarunk magunkkal vinni a középdöntőbe, ehhez pedig nyernünk kell, szó sincs arról, hogy esetleg megelégednénk a döntetlennel. A közönség ezúttal vélhetően velünk lesz, hiszen ha nyerünk, Dánia sorsa a saját kezébe kerül, de ez a meccs nem a dánokról, hanem rólunk, és a magyarokról fog szólni."

Izland eddig kettőből kettőt nyert az Eb-n, a magyarok ellen is megőrizné 100 százalékos mérlegét Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

A szövetségi kapitány, Gudmundur Gudmundsson is megerősítette játékosa szavait. "Már biztosan ott lehetünk a középdöntőben, de az olimpiai kvalifikáció miatt különösen nagy szükségünk van a két pontra, tehát mindent megteszünk, hogy megnyerjük a meccset.

De mi sem panaszkodhatunk, egyelőre remekül teljesítettünk, kettőből két meccset nyertünk, szerda este mindenképpen szeretnénk megszerezni a harmadikat is.

A világversenyeken megszokott matekóra persze ezúttal sem maradhat el. A hány féle módon juthatunk tovább kérdésre – a Nemzeti Sport segítségével – mutatjuk a lehetséges válaszokat, melyek közül ezúttal mindegyik helyes: ha nyerünk Izland ellen, illetve, ha döntetlent játszunk velük, akkor nem csupán továbbjutunk, de 2, illetve 1 pontot is magunkkal viszünk a középdöntőbe. Vereség esetén is továbbjuthatunk, ez azonban csupán egy hajszálvékony mezsgye:

  • vagy az kell, hogy a dánok ne verjék az oroszokat
  • egy góllal kapunk ki Izlandtól és Dánia csak egy góllal veri az oroszokat, miközben mi legalább öt góllal többet lövünk, mint Mikkel Hansenék, ez esetben több lőtt gólunk lesz

Biztosan kiesünk:

  • ha kikapunk Izlandtól, miközben Dánia legyőzi Oroszországot, és bármelyik meccsen egy gólnál nagyobb lesz a különbség, ekkor ugyanis a dánok összgólkülönbsége jobb lesz
  • ha egy góllal kapunk ki és a dánok is egy góllal nyernek, és a mieink legfeljebb hárommal lőnek több gólt, mint a dánok a saját meccsükön, ekkor a lőtt gólok száma az északiaknak kedvez

Sorsolás dönt a továbbjutásról, ha

  • egy góllal kikapunk, a dánok egy góllal nyernek, és néggyel többet lőnek, mint mi. Ebben az esetben a magyar és a dán csapat minden vizsgálható mutatója (szerzett pontok, egymás ellen szerzett pontok, a gólkülönbség és a lőtt gólok száma is megegyezne.

A Magyarország - Izland mérkőzés 18.15-kor kezdődik, amelyet szokásunkhoz híven élőben közvetítünk majd oldalunkon.