Emberfeletti bravúrral győzte le Magyarország Izlandot

EHF EURO 2020 HANDBALL EHF EURO 2020 handball Horizontal
Hungary's Bence Banhidi jumps to shoot during the Men's European Handball Championship, preliminary round Group E, match between Iceland and Hungary at Malmo Arena, Sweden, January 15, 2020. (Photo by Andreas HILLERGREN / various sources / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A 11-6-ra is vezető izlandi férfi kézilabda-válogatottat a második félidőben zseniális játékkal verte meg Magyarország a férfi kézilabda Európa-bajnokság E-csoportjában Malmőben. A második félidőt 15-6-ra nyerték meg a magyarok, Bánhidi Bence és Mikler Roland világklasszis produkciójával. A vége 24-18, a középdöntőben 2 ponttal kezdjük a küzdelmeket, és versenyben vagyunk az olimpiai selejtezőért is.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Az izlandiak eddigi két győzelmüknek köszönhetően már kvalifikálták magukat a legjobb 12 közé, számukra "csak" az volt kérdés, hány pontot visznek magukkal a kontinensviadal következő szakaszába.

Az újjáalakuló, alaposan megfiatalított magyar csapat minden várakozást felülmúlt eddigi szereplésével,

a nyitányon 26-25-re győzte le Oroszországot, majd 24-24-es döntetlent játszott az olimpiai és világbajnok Dániával. Amiben tehát még a legvérmesebb szurkolók is talán csak titkon bíztak, valósággá vált: az utolsó csoportmeccsen a továbbjutásért játszhatott Gulyás István szövetségi kapitány együttese.

Hiába kezdte remekül a meccset a magyar csapat, az első félidő az izlandiaké volt Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A magyar játékosoknak azonban nemcsak az északi riválissal, hanem

a szurkolókkal is meg kellett küzdeniük, hiszen a dán közönség egy emberként állt az izlandiak mögé.

Nekik ugyanis csak akkor maradhatott továbbjutási esélyük, ha Magyarország vereséget szenved. Az esélyek ezúttal sem mellettünk szóltak, ebből a helyzetből azonban a korábbi meccseken is előnyt kovácsoltak Mikler Rolandék.

Ez a találkozó is álomszerűen indult: egy jó védekezés és Mikler-bravúr után Hornyák Péter szerzett vezetést a szélről, majd Mikler egy hetest is megfogott, amely után

Bánhidi, majd Balogh volt eredményes, öt perc után 3-0 volt ide.

Két gyors góllal egyre felzárkóztak az izlandiak, majd Szita Zoltán bombája csattant a kapufán, az ellentámadásból egy időkérést követően pedig Petersson egyenlített. Itt azonban sajnos még nem volt vége, olyannyira lendületbe jöttek, hogy az ex-Veszprémi Palmarsson duplájával, majd Gislason találatával 6-3-ra elléptek, jött is a magyar időkérés.

Háromgólos hátrányban még nem voltunk ezen az Eb-n, szerencsére most sem sokáig, Győri Mátyás átlövésből volt eredményes. Palmarsson sajnos a túloldalon egyből válaszolt, de Győri betörése újabb magyar gólt jelentett. Ezután az elnyűhetetlen, 40 éves Sigurdsson találatára Bánhidi válaszolt, 7 perccel a félidő előtt 9-6 volt az állás.

Sajnos a játékrész hajrája sem a miénk volt, több technikai hiba és pontatlanság is becsúszott a játékba, amely eddig nem volt jellemző.

Balogh hetest hibázott, Sigurdsson és Petersson pedig 11-6-ra módosította az eredményt. Ligetvári egy leindítás után négyre csökkentette a különbséget, Sipos Adriánt viszont kiküldték két percre.

A túloldalon Bánhidi is kiharcolt egy kiállítást, ám az újabb büntetőt is kihagytuk, ezúttal Máthé Dominik. Mikler próbálta meccsben tartani a csapatot, az utolsó percekben két komoly bravúrja is volt, és szerencsére

Bóka Bendegúz kétszer is tisztán kapott labdát a balszélen, amit ki is használt,

így 12-9-es izlandi vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok.

Kézilabda Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A második félidő első perceiben Bánhidi Bence volt a magyar csapat legjobbja, a Pick Szeged beállója nyolc perc alatt négy (!) gólt dobott, és bár 14-13-nál az egyenlítésért is labdánk volt, nem sikerült, Palmarsson pedig büntetett. Bóka azonban a szélről újra egyre csökkentette a hátrányt, Mikler pedig a túloldalon már a második hetest védte ki.

Ezúttal már nem hibáztunk, Bánhidi kapott remek bejátszást, és a 41. percben 15-15-re módosította az állást.

Az izlandiak újabb hetest kaptak, Mikler ezt is hárította, de a kipattanót Gunnarsson dobta be. Nekünk is szerencsénk volt, Győri lövése a blokkról pattant a kapuba.

Ezután Thrastarsson talpról lőtt védhetetlen gólt, Jónssont viszont kiállították, de Bánhidi ezúttal ziccert rontott. Egy jó védekezés és Balogh Zsolt találata után újra egyenlő volt, Szita Zoltán pedig a lehető legjobbkor szerezte meg első gólját a meccsen, bő 10 perccel a vége előtt a meccs eleje óta először vezettünk, 18-17-re.

Bánhidi Bence világklasszis teljesítményt nyújtott Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

És ha egy üzlet beindul: a következő magyar támadást is ő fejezett be, majd Bóka halászott le a levegőben egy labdát, és gyalogolt vele kapuig - 10 perccel a vége előtt 20-17-re vezettünk!

Hihetetlen fordulat. Mintha a szünetben mezt cseréltek volna a csapatok.

7 perc alatt egy gólt sem lőtt nekünk Izland. Ezzel együtt elképesztő utolsó 9 perc elé néztünk.

Mikler védett, Hornyáké lett a kipattanó. Csendesedett a dán közönség, mert ez nekik a lehető legrosszabbul alakult, de senkit sem érdekelt. Szita Zoltán újabb átlövésével 21-17-re vezetett a magyar csapat, amely 23 perc alatt 5 gólt engedélyezett a skandinávoknak. Aztán megtört az izlandi átok és gólt szereztek. 7 perc volt ekkor hátra.

Balogh Zsolt mellé lőtt, de a gyors izlandi indítást Szita ellopta - zseniális mozdulattal. Eljött az 54. perc, megint az volt a kérdés, kikéri-e a magyar csapat a második idejét.

Nem kérte ki, mert - nagyon okosan - nem akarta levegőhöz juttatni Izlandot. És nem kérte ki, mert nem kellett kikérnie.

Támadásban Izland hibázott, miközben a dán szurkolók egyike-másika már sírt a lelátón. Bánhidi megkapta a labdát, befordult, a 8. gólja volt ez - világklasszis teljesítményt nyújtott.

Atomvédekezéssel, újabb magyar labdaszerzés következett. Belül az utolsó három percen

Nagy Bence akkora gólt lőtt, mint egy ház.

Vagány megoldás volt. Öt góllal 23-18-ra vezetett Magyarország, ezt már innen nem lehetett elveszteni. Egyszerűen elképesztő, hogy a magyar csapat 18 gólon tartotta azt az Izlandot, amely Dániának 31-et dobott.

Szita Zoltán a végjátékban elképesztő gólokat szerzett Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Szita átejtette az izlandi kapust, 24-18, Mikler védett, itt már mindennek vége volt.

Sírtak a magyar szurkolók, a játékosok, ezt a teljesítményt meg lehetett könnyezni.

Az olimpiai - és világbajnok Dánia kiesett, mi pedig 2 ponttal kezdjük majd a középdöntőt.

A végén még Székely Márton bejött a kapuba hetest védeni, a vége 24-18 lett. Dánia kiesett. Magyarország a csoport élén végzett.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, E csoport:
Magyarország-Izland 24-18 (9-12)
Malmö, v.: Marin, Garcia (spanyolok)
Magyarország: Mikler - Hornyák 1, Máthé, Sipos, Bánhidi 8, Ligetvári 1, Győri 3, cserék: Szita 4, Bóka 4, Balogh Zs. 2, Rosta, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 40/24, illetve 43/18
gólok hétméteresből: 3/1, illetve 4/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

A magyar válogatott programja a középdöntőben:
2020. január 17., péntek. 18.15: Magyarország-Norvégia
2020. január 19. vasárnap. 18.15: Magyarország-Szlovénia
2020. január 21. kedd. 20.30: Magyarország-Svédország
2020. január 22. szerda. 16.00: Magyarország-Portugália

A középdöntők első két helyezettjei jutnak a január 24-26. között Stockholmban zajló négyes döntőbe.