Társoldalunk:

Emberfeletti bravúrral győzte le Magyarország Izlandot

2020.01.15. 19:50

A 11-6-ra is vezető izlandi férfi kézilabda-válogatottat a második félidőben zseniális játékkal verte meg Magyarország a férfi kézilabda Európa-bajnokság E-csoportjában Malmőben. A második félidőt 15-6-ra nyerték meg a magyarok, Bánhidi Bence és Mikler Roland világklasszis produkciójával. A vége 24-18, a középdöntőben 2 ponttal kezdjük a küzdelmeket, és versenyben vagyunk az olimpiai selejtezőért is.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Az izlandiak eddigi két győzelmüknek köszönhetően már kvalifikálták magukat a legjobb 12 közé, számukra "csak" az volt kérdés, hány pontot visznek magukkal a kontinensviadal következő szakaszába. Az újjáalakuló, alaposan megfiatalított magyar csapat minden várakozást felülmúlt eddigi szereplésével, a nyitányon 26-25-re győzte le Oroszországot, majd 24-24-es döntetlent játszott az olimpiai és világbajnok Dániával. Amiben tehát még a legvérmesebb szurkolók is talán csak titkon bíztak, valósággá vált: az utolsó csoportmeccsen a továbbjutásért játszhatott Gulyás István szövetségi kapitány együttese.

Hiába kezdte remekül a meccset a magyar csapat, az első félidő az izlandiaké voltForrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A magyar játékosoknak azonban nemcsak az északi riválissal, hanem a szurkolókkal is meg kellett küzdeniük, hiszen a dán közönség egy emberként állt az izlandiak mögé. Nekik ugyanis csak akkor maradhatott továbbjutási esélyük, ha Magyarország vereséget szenved. Az esélyek ezúttal sem mellettünk szóltak, ebből a helyzetből azonban a korábbi meccseken is előnyt kovácsoltak Mikler Rolandék.

Ez a találkozó is álomszerűen indult: egy jó védekezés és Mikler-bravúr után Hornyák Péter szerzett vezetést a szélről, majd Mikler egy hetest is megfogott, amely után Bánhidi, majd Balogh volt eredményes, öt perc után 3-0 volt ide.  Két gyors góllal egyre felzárkóztak az izlandiak, majd Szita Zoltán bombája csattant a kapufán, az ellentámadásból egy időkérést követően pedig Petersson egyenlített. Itt azonban sajnos még nem volt vége, olyannyira lendületbe jöttek, hogy az ex-Veszprémi Palmarsson duplájával, majd Gislason találatával 6-3-ra elléptek, jött is a magyar időkérés.

Háromgólos hátrányban még nem voltunk ezen az Eb-n, szerencsére most sem sokáig, Győri Mátyás átlövésből volt eredményes. Palmarsson sajnos a túloldalon egyből válaszolt, de Győri betörése újabb magyar gólt jelentett. Ezután az elnyűhetetlen, 40 éves Sigurdsson találatára Bánhidi válaszolt, 7 perccel a félidő előtt 9-6 volt az állás. Sajnos a játékrész hajrája sem a miénk volt, több technikai hiba és pontatlanság is becsúszott a játékba, amely eddig nem volt jellemző.  Balogh hetest hibázott, Sigurdsson és Petersson pedig 11-6-ra módosította az eredményt. Ligetvári egy leindítás után négyre csökkentette a különbséget, Sipos Adriánt viszont kiküldték két percre.

A túloldalon Bánhidi is kiharcolt egy kiállítást, ám az újabb büntetőt is kihagytuk, ezúttal Máthé Dominik. Mikler próbálta meccsben tartani a csapatot, az utolsó percekben két komoly bravúrja is volt, és szerencsére Bóka Bendegúz kétszer is tisztán kapott labdát a balszélen, amit ki is használt,  így 12-9-es izlandi vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok.

KézilabdaForrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A második félidő első perceiben Bánhidi Bence volt a magyar csapat legjobbja, a Pick Szeged beállója nyolc perc alatt négy (!) gólt dobott, és bár 14-13-nál az egyenlítésért is labdánk volt, nem sikerült, Palmarsson pedig büntetett. Bóka azonban a szélről újra egyre csökkentette a hátrányt, Mikler pedig a túloldalon már a második hetest védte ki. Ezúttal már nem hibáztunk, Bánhidi kapott remek bejátszást, és a 41. percben 15-15-re módosította az állást.  Az izlandiak újabb hetest kaptak, Mikler ezt is hárította, de a kipattanót Gunnarsson dobta be. Nekünk is szerencsénk volt, Győri lövése a blokkról pattant a kapuba.

Ezután Thrastarsson talpról lőtt védhetetlen gólt, Jónssont viszont kiállították, de Bánhidi ezúttal ziccert rontott. Egy jó védekezés és Balogh Zsolt találata után újra egyenlő volt, Szita Zoltán pedig a lehető legjobbkor szerezte meg első gólját a meccsen, bő 10 perccel a vége előtt a meccs eleje óta először vezettünk, 18-17-re.

Bánhidi Bence világklasszis teljesítményt nyújtottForrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

És ha egy üzlet beindul: a következő magyar támadást is ő fejezett be, majd Bóka halászott le a levegőben egy labdát, és gyalogolt vele kapuig - 10 perccel a vége előtt 20-17-re vezettünk! 

Hihetetlen fordulat. Mintha a szünetben mezt cseréltek volna a csapatok. 7 perc alatt egy gólt sem lőtt nekünk Izland. Ezzel együtt elképesztő utolsó 9 perc elé néztünk.

Mikler védett, Hornyáké lett a kipattanó. Csendesedett a dán közönség, mert ez nekik a lehető legrosszabbul alakult, de senkit sem érdekelt. Szita Zoltán újabb átlövésével 21-17-re vezetett a magyar csapat, amely 23 perc alatt 5 gólt engedélyezett a skandinávoknak. Aztán megtört az izlandi átok és gólt szereztek. 7 perc volt ekkor hátra.

Balogh Zsolt mellé lőtt, de a gyors izlandi indítást Szita ellopta - zseniális mozdulattal. Eljött az 54. perc, megint az volt a kérdés, kikéri-e a magyar csapat a második idejét.  Nem kérte ki, mert - nagyon okosan - nem akarta levegőhöz juttatni Izlandot. És nem kérte ki, mert nem kellett kikérnie.  Támadásban Izland hibázott, miközben a dán szurkolók egyike-másika már sírt a lelátón. Bánhidi megkapta a labdát, befordult, a 8. gólja volt ez - világklasszis teljesítményt nyújtott. 

Atomvédekezéssel, újabb magyar labdaszerzés következett. Belül az utolsó három percen Nagy Bence akkora gólt lőtt, mint egy ház.  Vagány megoldás volt. Öt góllal 23-18-ra vezetett Magyarország, ezt már innen nem lehetett elveszteni. Egyszerűen elképesztő, hogy a magyar csapat 18 gólon tartotta azt az Izlandot, amely Dániának 31-et dobott.

Szita Zoltán a végjátékban elképesztő gólokat szerzettForrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Szita átejtette az izlandi kapust, 24-18, Mikler védett, itt már mindennek vége volt. Sírtak a magyar szurkolók, a játékosok, ezt a teljesítményt meg lehetett könnyezni.  Az olimpiai - és világbajnok Dánia kiesett, mi pedig 2 ponttal kezdjük majd a középdöntőt.

A végén még Székely Márton bejött a kapuba hetest védeni, a vége 24-18 lett. Dánia kiesett. Magyarország a csoport élén végzett. 

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, E csoport:
Magyarország-Izland 24-18 (9-12)
Malmö, v.: Marin, Garcia (spanyolok)
Magyarország: Mikler - Hornyák 1, Máthé, Sipos, Bánhidi 8, Ligetvári 1, Győri 3, cserék: Szita 4, Bóka 4, Balogh Zs. 2, Rosta, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 40/24, illetve 43/18
gólok hétméteresből: 3/1, illetve 4/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

A magyar válogatott programja a középdöntőben:
2020. január 17., péntek. 18.15: Magyarország-Norvégia
2020. január 19. vasárnap. 18.15: Magyarország-Szlovénia
2020. január 21. kedd. 20.30: Magyarország-Svédország
2020. január 22. szerda. 16.00: Magyarország-Portugália

A középdöntők első két helyezettjei jutnak a január 24-26. között Stockholmban zajló négyes döntőbe.