Vágólapra másolva!
Amennyiben az eddig várakozásokon felül szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott a középdöntőből is továbbjut az Európa-bajnokságon, jó esélye van kijutni az áprilisi olimpiai selejtezőtornára.

A kontinenstorna rendkívül fontos állomása az olimpiai kvalifikációnak.

Az Európa-bajnok kijut a nyári, tokiói ötkarikás játékokra, a további két legjobban szereplő csapat pedig - a korábban olimpiai kvótát, vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül - ott lehet a selejtezőtornán.

A középdöntőbe került 12 csapat között

öt olyan van, melynek már biztos a helye a selejtező tornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország

Eb-szereplése nem veszélyezteti a magyarok olimpiai kvalifikációs tornáról szőtt álmait.

A nagy ellenfélnek Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Csehország és Fehéroroszország számít. Ebből a hat riválisból kell ötöt megelőznie Gulyás István válogatottjának,

mely számára egészen szerencsés esetben még az is belefér, ha kettő végezne előtte, és közülük az egyik megnyeri a tornát, azaz direkt kvalifikációt szerez Tokióra.

Malmö, 2020. január 11. Sipos Adrián (b) és Gyenyisz Zabolotin orosz kapus az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában játszott Oroszország-Magyarország mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 11-én. Magyarország 26-25-re győzött. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

Az bizonyos, hogy éremszerzés esetén a magyarok ott lehetnek - legalább - a kvalifikációs tornán, de az is előfordulhat, hogy még a nyolcadik pozíció is elegendő az áprilisi folytatáshoz. Viszont a legszélsőségesebb esetben megtörténhet, hogy a negyedik hely már kevés lenne a kvalifikációs tornához.

A középdöntő bécsi és malmői csoportjából is az első két-két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A 7-12. helyezéseket a középdöntős szereplés alapján osztják ki. Így amennyiben a magyaroknak a csoportkör után sikerülne a középdöntőből is továbbjutniuk, jelentősen megnőnének az esélyeik az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre.

A magyarok két győzelemmel és egy döntetlennel zárták a torna első szakaszát, és csoportgyőztesként jutottak az ugyancsak Malmőben sorra kerülő középdöntőbe, ahova a maximális két pontot viszik magukkal.

A magyar válogatott mérkőzései a középdöntőben:
péntek: Magyarország-Norvégia 18.15
vasárnap: Magyarország-Szlovénia 16.15
kedd: Magyarország-Svédország 20.30
szerda: Magyarország-Portugália 16.00

A csoportok állása a középdöntős szakasz rajtja előtt:
------------------------------------------------------
I. csoport: 1. Horvátország 2 (31-23), 2. Spanyolország 2 (33-26), 3. Ausztria 2 (32-29), 4. Csehország 0 (29-32), 5. Németország 0 (26-33), 6. Fehéroroszország 0 (23-31)
II. csoport (Malmö): 1. Norvégia 2 pont (34-28), 2. MAGYARORSZÁG 2 (24-18), 3. Szlovénia 2 (21-19), 4. Svédország 0 (19-21), 5. Portugália 0 (28-34), 6. Izland 0 (18-24)