Vágólapra másolva!
Péntek délután Norvégia ellen írhatta volna tovább saját hőskölteményét az alaposan megfiatalított magyar válogatott, amely eddigi szereplésével talán a férfi kézilabda Európa-bajnokság eddigi legkellemesebb meglepetését szolgáltatja. Gulyás István csapata ezúttal is hősiesen küzdött, de ezúttal nem járt sikerrel, és 36-29-es vereséget szenvedett jóval esélyesebb ellenfele ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Azzal, hogy Dánia és Franciaország már a csoportkörben kiesett, a norvég csapat az Eb egyik favoritjává lépett elő.

A fogadóirodák csak a spanyolok végső sikerére fizetnének kevesebb pénzt.

Pedig ha az északi ország kézilabdáját korábban bárki felemlegette, mindenki azonnal a sikert sikerre halmozó női csapatra asszociált - nem véletlenül. A norvég hölgyek kétszeres olimpiai-, háromszoros világ-, és hétszeres Európa-bajnokok, ezzel szemben a férfiak egyetlen nagy világeseményt sem tudtak még megnyerni.

Viszont napjainkra ez megváltozott.

2016-ban Eb-elődöntőt, 2017-ben pedig már vb-döntőt játszott a legnagyobb sztárjuk, Sander Sagosen vezette alakulat.

Bár az aranyérem továbbra sem jött össze, azzal a sebességű és dinamikájú kézilabdával, amit Christian Berge tökélyre fejlesztett, a világ bármely csapata ellen lehet esélyük.

Az első félidőben Ligetvári Patrik (labdával) volt a legerdményesebb a magyar csapatból, három gólt dobott Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Ellenük kellett volna csodát tennie Magyarországnak. A csoportkör meccsei alapján előzetesen lehetett ok a bizakodásra. A találkozó azonban rémálomszerűen indult. A skandinávok állva hagyták a magyar csapatot, akik szinte minden támadásukat góllal fejezték be, míg nekünk a túloldalon semmi sem sikerült. Az ötödik percben már 4-0 volt az állás.

Az első gólunkra pedig a hetedikig kellett várni: Máthé Dominik egy szép betörés után volt eredményes.

Változást azonban ez a gól sem hozott, nem tudtuk lelassítani az elképesztő sebességben kézilabdázó riválist, amely gyakorlatilag átrohant rajtunk. A következő magyar gólt Bánhidi Bence szerezte a 10. percben, a norvégok viszont ekkor már nyolcnál jártak. Sajnos Bergerud is remekelt a kapuban, míg Mikler legtöbbször kiszolgáltatott helyzetben találta szemben magát valamelyik norvéggal, és nem volt esélye a hárításra.

Negyedóra játék után 12-4 állt az eredményjelzőn,

a magyar kapuban pedig Székely Márton váltotta Miklert. Magnus Röd gyorsan felavatta a Veszprém kapusát, amelyet egy eladott labda, és Gullerud gólja követett. Balogh Zsolt szépített a túloldalon, de a norvégok egyszerűen sem lassítani, sem hibázni nem akartak - Gullerud újabb találatával a 18. percben már 10 volt közte (15-10). Balogh aztán átlövésből csökkentette a hátrányt, Székely pedig kivédte Sagosen hetesét, alig fél percre rá újabb büntetőt kaptak a norvégok, azt pedig Magnus Joendal beverte.

Ezután magyar szempontból a meccs legjobb periódusa következett, Fekete Bálint szélről, Bánhidi Bence beállóból, Ligetvári Patrik átlövésből talált be,

Joendal pedig fölé dobott egy büntetőt, amelyet egy szép Nagy Bence gól követett, a 25. percben így hétgólosra faragtuk a hátrányt.

Bánhidi Bencének minden támadás alkalmával óriásit kellett küzdenie a norvég védelemmel Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A hajrában aztán felváltva estek a gólok, ám az utolsót végül a norvégok szerezték Johannessen révén. A dudaszó pillanatában eleresztett Ligetvári bombát még Bergerud kispárgázta a jobb alsóból,

így 20-12-es állással mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrész egy Bánhidi-góllal indult, majd egy jó védekezéssel folytatódott. Szita Zoltán átlövése után hat találat volt a különbség. Sajnos a következő norvég támadás végén Bánhidi ütközött Röddel,

a játékvezetők pedig videózás után piros lappal, végleg kiállították a magyar beállót.

A montenegrói páros úgy ítélte meg, hogy a Szeged játékosa megütötte a Flensburg jobbátlövőjét. Az emberhátrányt azonnal kihasználva Norvégia gyorsan visszaállította a szünetben lévő különbséget, de szerencsére a rövid hullámvölgy után újra jobban játszottunk. Szép támadások és pontos befejezések után

a 40. percre négy gólra csökkent a norvég előny,

köszönhetően Hornyák, Balogh, Bóka és Rosta góljainak, valamint Székely Márton bravúrjainak a kapuban. Viszont a skandinávok ennél közelebb viszont nem engedtek magukhoz bennünket. A játékrész közepén megrázták magukat, és gyors egymásutánban négyszer találtak Székely kapujába, így szűk negyedórával a vége előtt 28-20-ra vezettek.

Magnus Gullerud, és a norvég válogatott más sebességi fokozatban játszott, mint a magyar csapat - bőven lesz azonban lehetősége Gulyás István együttesének a javításra. Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Nagy Bence törte meg a magyar gólcsendet, de Petter Overby azonnal válaszolt a túloldalon. A hajrában felváltva estek a találatok. Nagy, Rosta és Ligetvári mellett megszerezte első góljait Ubornyák Dávid is az Európa-bajnokságon. Sagosennel és Johannessennel az utolsó tíz percben sem bírt a magyar csapat.

A magyar válogatott 36-29-es vereséget szenvedett az Európa-bajnokság egyik legjobb csapata ellen.

Amire büszke lehet Gulyás István, hogy a második félidőt 17-16-ra megnyerte egy jóval nagyobb játékerőt képviselő együttessel szemben.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, Középdöntő, II. csoport:

Norvégia - MAGYARORSZÁG 36-29 (20-12)
Malmö, 8078 néző. V: Pavicsevics, Raznatovics (montenegróiak)
NORVÉGIA: Bergerud - Björnsen 2, Röd 3, SAGOSEN 7 (2), ÖVERBY 4, JOHANNESSEN 6, Jöndal 5 (1). Csere: Saeveraas (kapus), Gulliksen, Gullerud 3, O'Sullivan, REINKIND 5, Tamgen, Blonz 1. Szövetségi kapitány: Christian Berge
MAGYARORSZÁG: Mikler - Hornyák P. 2, Máthé 3, Sipos A., Bánhidi 3, LIGETVÁRI 5, Győri. Csere: Székely M. (kapus), Bóka 1, Szita 1, Balogh Zs. 3, Fekete B. 1, ifj. Rosta M. 3, NAGY B. 5, Ubornyák 2, Tóth Á. Szövetségi kapitány: Gulyás István