Vágólapra másolva!
Fantasztikus második és harmadik negyedbeli játékának köszönhetően a magyar női vízilabda-válogatott 13-10-re legyőzte Görögországot, ezzel pedig az utolsó meccstől függetlenül is megnyerte csoportját a budapesti Európa-bajnokságon. 

A magyar válogatott a szerdai, oroszok elleni bravúr után bebiztosíthatta a csoportelsőséget pénteken. A közelmúltban többnyire sikerült legyőznünk a görög csapatot, és ennek a meccsnek is Keszthelyi Ritáék voltak az esélyesei, de nem lehetett félvállról venni az ellenfelet.

Gangl Edina remek védésével indult, majd Garda Krisztina bombagóljával folytatódott a mérkőzés, aztán Avramidu egyenlített akcióból. Nem sokkal később már a „vendégek" vezettek, Szenaki próbálkozása csúszott be Gangl keze alatt, nem volt szerencséje a magyar kapusnak. Garda elkapta a fonalat, az első góljához hasonlóval egalizált, de Plevritu ötméteresével ismét náluk volt az előny.

Egy remek Szilágyi-Illés összjátékból visszajöttünk 3-3-ra,

de Cukala előnyös találata miatt nem örülhettünk sokáig. A csattanó azonban Leimeter Dóráé volt, aki a negyed utolsó másodpercében lőtte ki kapásból a rövidet, így 4-4-gyel fordultak a csapatok.

Keszthelyi Ritának ezúttal nem kellett a hátára venni a csapatot Fotó: Polyák Attila - Origo

Plevritu és Gurisatti Gréta gólváltásával indult a második játékrész, majd néhány jó védekezés után Illés szerezte meg második gólját, ezzel pedig ismét vezettünk. Igaz, megint csak kérészéletű volt az előnyünk, Szenaki már másodszor volt eredményes centerből.

Aztán Parkes Rebecca is megmutatta, hogy nekünk is van centerjátékunk, rögtön lőtt kettőt is, így kétgólos előnnyel mentünk nagyszünetre.

A harmadik negyedben a kapufák vették át a főszerepet, a magyar és a görög csapat is többször találta el a lécet. A gólcsendet Garda törte meg, aki értékesített egy ötméterest, így már hárommal vezettünk, majd a "sprintkirálynő", Vályi Vanda is betalált, ezzel már 10-6 volt ide. Az első negyedben négyet, a középső kettőben összesen két gólt kapott a magyar válogatott, így várhatta a záró felvonást.

Parkes szépségdíjas csavarásával kezdődött a negyedik negyed, majd Kocia hozta közelebb a görögöket, akik majdnem két teljes negyed után tudták bevenni Gangl kapuját.

Gangl Edina (hátul) majdnem két teljes negyedre lehúzta a rolót Fotó: Polyák Attila - Origo

Majd ismét a görögök kilencese volt eredményes egy remek ejtéssel, sőt, Ninu góljával már csak kettő volt közte, Bíró Attila gyorsan időt kért négy és fél perccel a vége előtt.
Ha a következő támadásból nem is, utána viszont megtörtük a rossz szériát, méghozzá ki más, mint a remekül játszó Garda Grisztina. Plevritu sem akart lemaradni, emberelőnyből csökkentette kettőre a hátrányukat, de Leimeter második találata lezárt minden kérdést. Ráadásul több gól nem is született, így Magyarország 13-10-re győzött, ezzel az vasárnapi, Szerbia elleni meccstől függetlenül is megnyerte az A csoportot.

Végeredmény, női vízilabda-Európa-bajnokság, A csoport:
Magyarország – Görögország 13-10 (4-4, 4-2, 2-0, 3-4)
A magyar gólszerzők: Garda 4, Parkes 3, Illés, Leimeter 2-2, Gurisatti, Vályi 1-1

Örülök a négy gólomnak is, de ez is olyan csapatmunka volt, mint az oroszok ellen. Ha ott vagyok, akkor nekem kell belőnöm, ha más, akkor másnak. A győzelem a legfontosabb" – értékelt a magyar válogatott legeredményesebb játékosa, Garda Krisztina.

Bíró Attila csapata csoportelsőként készülhet a negyeddöntőre Fotó: Polyák Attila - Origo

"Másfél negyednek kellett eltennie ahhoz, hogy felvegyük a játékvezetők ritmusát, de a védekezésünk is sok helyen hézagos volt addig. Félidőben már összeálltunk és tetemes előnyt tudtunk szerezni, amiből „csak" három maradt a végére, de én az egyet is aláírtam volna meccs előtt. Rendkívül boldog vagyok, hogy közel sem tökéletes játékkal, de magabiztosan meg tudtuk verni ezt a masszív görög válogatottat. A kezdeti nehézségek után jól működött védekezésben a zóna, ez pedig támadásban is megadta az alaphangot, és sikerült bedarálni őket.

– tekintett már a jövőbe Bíró Attila szövetségi kapitány.