Társoldalunk:

Ljubomir Vranjes: Nincs bennem rossz érzés a magyarok miatt

2020.01.18. 12:33

A férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában a magyar válogatott a tornán eddig veretlen Szlovéniával csap össze. A rivális keretében és kispadján is rengeteg az ismerős arc, hiszen a játékosok közül sokan Magyarországon kézilabdáznak, a szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes pedig 2017 és 2018 között éppen a magyar csapatot irányította. A szakember és a MOL-Pick Szeged jobbszélsője, Mario Sostaric nyilatkozott az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből. 

Persze, hogy különleges meccs lesz a magyarok elleni, minden olyan találkozó az, ahol korábbi együttese ellen játszik az ember"  - kezdte Ljubomir Vranjes, aki 2019 decemberében vette át a szlovén alakulat irányítását. "A tegnapi, norvégok elleni meccstől függetlenül is nagyszerűen teljesített eddig a fiatal alakulat, de ez nem csoda, tehetséges fiatalok kerültek be a keretbe. Bár sokan az én időmben még nem voltak válogatottak, ettől függetlenül figyeltük őket, mert már akkor kitűntek a magyar bajnokságból. Bár már más stílusban kézilabdázik a csapat, de éppen azért, mert jól ismerjük a játékosokat, remélhetőleg támadásban és védekezésben sem tudnak majd meglepni minket.

Ljubomir Vranjes (középen) immáron a szlovén kéziválogatott sikeréért dolgozikForrás: AFP/Bjorn Larsson Rosvall

Ez fordítva is igaz, hiszen a 18-as keret harmada, 6 játékos is a magyar bajnokságban játszik...
Így van, természetesen nekünk sem lesz egyszerű újat mutatni. Éppen ezért is lesz különleges ez a találkozó, nagy taktikai csatát várok. A magyaroknak és nekünk is a védekezésünk volt eddig kiemelkedő, ezen alighanem most is nagyon sok fog múlni.  Nüanszok dönthetnek, akár a pillanatnyi forma is, abszolút háromesélyes a találkozó. Talán abból a szempontból van egy kis előnyünk, hogy nekünk kettővel több pontunk van. Remélem, vasárnap este már négy lesz a különbség. Hogy van-e bennem bármilyen rossz érzés a magyarokkal kapcsolatban? Szó sincs ilyesmiről. 

Mario Sostaric azon játékosok közé tartozik, aki klubszinten Magyarországon kézilabdázik, a MOL-Pick Szeged csapatát erősíti. A jobbszélső szerint is különleges lesz a vasárnapi találkozó. "Ismerem a magyar bajnokságból a legtöbb játékost, többen a barátaim is a csapatból. De erre a 60 percre most félre kell tenni az érzelmeket, ellenfelek leszünk a pályán - de természetesen nem ellenségek.  A sport már csak ilyen, biztosan jó meccset játszunk majd egymás ellen, amelyet természetesen az eddigiekhez hasonlóan szeretnénk megnyerni."

A szlovének egy Izland elleni győzelemmel kezdték a középdöntőtForrás: Nebojsa Tejic / kolektiff/Nebojsa Tejic / kolektiffimages/Nebojsa Tejic / Kolektiff

Előny vagy hátrány, hogy ennyire ismeri egymást a két csapat?
Mindenképpen előny, nekünk is, és a magyaroknak is. Tisztában vagyunk a magyarok erősségeivel, és hogy általában mit próbálnak játszani - más kérdés hogy attól, hogy tudjuk, hogyan kell például Bánhidi Bence ellen védekezni, korántsem biztos, hogy sikerül megállítani, Szegedről tapasztalataim is vannak erről. De nem csak rá készülünk, ahogyan vélhetően ők sem csak egy-egy emberre hegyezik majd ki a taktikát.

Meglepte a magyar válogatott eddigi szereplése?
Nem is a teljesítmény lepett meg, inkább az, hogy Lékai Máté és Bodó Ricsi, a csapatkapitány és egy kulcsember hiányában voltak képesek ilyen bravúrokra. Vannak kiugró egyéni teljesítmények, Szita például remekül játszik, Mikler szokás szerint nagyszerűen véd, de összességében csapatként van most nagyon együtt ez a válogatott.