Társoldalunk:

Hiába ismernek minket, meg kell lepnünk a szlovéneket

2020.01.18. 18:44

Vasárnap délután Szlovénia ellen sorsdöntő mérkőzést vív a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában a magyar válogatott, amely két pontjával jelenleg a csoport negyedik helyén áll. A találkozó előtt a Norvégiától elszenvedett első vereség után a szakmai stáb két tagjával, Nagy Lászlóval és Chema Rodríguezzel beszéltünk az időben jött pofonról, a csapat jelenlegi mentális és fizikális állapotáról, valamint az esetleges győztes taktikáról.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

A Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, a válogatott csapatmenedzsere, Nagy László a Norvégia elleni meccs értékelésével kezdte nyilatkozatát az Origónak. "Fontos, hogy a vereség ellenére is a pozitívumokat keressük a találkozóban, és szerencsére - főként a második félidőben  - volt is jónéhány. A csapat ugyanis a komoly hátrány ellenére sem adta fel, mínusz tízról négyre is visszajöttünk, és a játékosok a szünetben feléjük intézett két kérést maximálisan teljesítették. Egyrészt, hogy mindenben jobbak lehetnek nálunk a norvégok, csak akaratban nem, másrészt hogy a koncentrációnkra a tetemes hátrány ellenére se legyen hatással az eredmény - az, hogy végül egy góllal megnyertük a második játékrészt, mindezt tökéletesen alátámasztja. A szlovének ellen új meccs, és új remény következik, megpróbálunk javítani.

Nagy Lástzló (b) és Chema Rodríguez talán éppen a szlovének elleni győztes taktikát beszéli átForrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Mennyire lesz presztízsmeccs a vasárnapi találkozó?
Nem a mérkőzés presztizsével foglalkozunk, és nem is azért vagyunk itt, hogy egy-egy meccset sorsdöntőként éljünk meg. Nyilván sok szlovén játékos kézilabdázik Magyarországon, volt, és jelenlegi csapattársak is összecsapnak majd, de nekünk továbbra is saját magunkra kell fókuszálnunk, és azon az úton továbbmenni, amin elindultunk. Természetesen gondolkozunk olyan taktikai megoldáskonon, ami a szlovének ellen bejöhet, de erről nem szeretnék beszélni, majd a pályán a fiúk megmutatják, mire gondoltunk.

Ebben az esetben, amikor két válogatott és a játékosok is ennyire ismerik egymást, mi a jobb taktika? Annak ellenére is bízni a biztos elemekben, hogy abból készül fel az ellenfél, vagy valami teljesen új stratégiát kitalálni, amivel bár meglephetjük őket, de nagyjából egy nap van a tökéletesítésre.
Sajnos az idő szűke korlátokat szab, nem lehet minden csapatra annyi edzéssel felkészülni, amennyi azt indokolná. Ez persze nem panaszkodás, ez tény, így nekünk arra a magabiztos védekezésre kell támaszkodnunk, amit a csoportmeccseken, és a norvégok ellen a második félidőben is bemutattunk. Hogy milyen új dolgokat lehet egy tréning alatt begyakorolni, azt tényleg remélem, hogy vasárnap délután a pályán bemutatjuk.

Ezt a magyar kéziválogatottat eredményektől függetlenül is csak szeretni lehetForrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Chema Rodrígueztől, a csapat másodedzőjétől azt kérdeztük, hogy bár a veretlenségét elveszítette a magyar csapat, de talán a középdöntős küzdelmeket figyelembe véve a legjobbkor jött ez a "pofon".
Tudtuk, hogy az Európa-bajnokság egyik, ha nem a legnagyobb favoritjával találkozunk, és sajnos az első félidőben bizonyította is a norvég csapat, hogy miért tartja őket a közvélemény a végső győzelemre is esélyesnek. Azt azonban továbbra sem lehet elfelejteni, hogy a norvég, a spanyol, a szlovén, vagy akár a portugál együttes mennyivel előrébb jár nálunk csapatépítésben. Mi csak most kezdtük a közös munkát, ehhez képest ezekkel a válogatottakkal játszhatunk, ez sokkal több annál, amit előzetesen remélni mertünk. Mentálisan és fizikálisan is fáradtak voltunk az első félidőben, ráadásul a szerencse is a norvégok mellé állt, 4-0, és 8-1 után pedig iszonyatosan nehéz játszani. Éppen ezért lesz kiemelten fontos, hogy vasárnap, a szlovének elleni meccsen milyen lesz a kezdés, ekkora előnyt biztosan nem adhatunk a riválisnak.

Ljubomir Vranjes révén a skandináv iskola csap össze a Chema Rodríguez által képviselt spanyol vonallal. Mi dönthet a magyar, vagy a szlovén együttes javára?
Azon felül, hogy a szlovéneknek egyelőre nagyszerű Eb-jük van, számunkra ez egy tökéletes mérkőzés lesz, hogy megmutassuk, nem a véletlen műve, hogy a középdöntőben vagyunk. Mi a jövő csapatát építjük, és az, hogy esetleg a jelenben is bebizonyíthatjuk, hogy helyünk van a legjobbak között, maximálisan túlteljesíti az előzetesen elvártakat. A védekezésünkben viszont a csoportmeccseken mutatott teljesítményre lesz szükség: az oroszok ellen 25, a dánok ellen 24, az izlandiak ellen 18 gólt kaptunk, ehhez képest Norvégia 36 gólt szerzett ellenünk, ezt még egyszer nem engedhetjük meg magunknak.

A Magyarország - Szlovénia mérkőzést vasárnap 16.15-től rendezik