Döbbenetes kézilabdabravúr: közel az elődöntő és az olimpiai selejtező

Bánhidi Bence
Hungary's Bence Banhidi (C) shoots during the Men's European Handball Championship, main round match between Slovenia and Hungary in Malmoe, Sweden on January 19, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap délután Szlovénia ellen folytatta szereplését a magyar válogatott a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, és szenzációs második félidei játékkal 29-28-ra legyőzte az eddig száz százalékos riválist. A magyar csapatban több kiemelkedő teljesítmény is akadt, de a kilenc gólt szerző Bánhidi Bence, és Ligetvári Patrik külön is említést érdemel. A magyar csapat ezzel továbbra is versenyben van az olimpiai selejtező eléréséért.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

A svéd szakember, Ljubomir Vranjes távozása viharosra sikeredett Magyarországról és a párhuzamosan általa edzett Veszprémből is - így számára - szlovén szövetségi kapitányként - is különleges volt a találkozó. Az egymás elleni összevetésben minimálisan ugyan, de a szlovének áltak jobban a meccs előtt: magyar szempontból 12 győzelem 1 döntetlen és 13 vereség volt a mérleg.

A legutóbbi párharcból azonban szép emlékeink lehettek:

2018. júniusában a világbajnoki szereplésért rendezett selejtezőn az idegenbeli 29-24-es siker után egy 26-22-es hazai vereség is belefért, egy gól megmaradt az előnyből, így mi utazhattunk a dán-német közös rendezésű tornára.

Az akkori magyar csapathoz képest alaposan kicserélődött a válogatott kerete, Gulyás István fiatal együttese azonban már több bravúrt is elért az Európa-bajnokságon,

elég csak arra gondolni, hogy az előzetesen halálcsoportnak titulált négyest veretlenül nyerték meg a mieink az orosz, dán, izlandi trió előtt.

Bánhidi Bence mindkét félidőben klasszis-teljesítményt nyújtott Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Gyors gólváltással indult a meccs, Bánhidi beállóból, Dolenec átlövésből volt eredmélnyes. Győri Mátyás első lövése is gólt ért, amely után egy Mikler-bravúr és újabb Bánhidi találat következett. Hamar ledolgozta azonban a hátrányt a szlovén csapat, méghozzá veszprémi segítséggel: Mackovsek után Blagotinsek volt eredményes. A 10. percig ez volt a koreográfia, megszereztük a vezetést, ám azonnal jött a válasz - akkor azonban egy hetesből Miha Zabarec először a találkozón a riválist juttatta előnyhöz.

Balogh Zsolt büntetője után azonban ismét döntetlen állt az eremdényjelzőn.

A 13. percben először volt kettő a különbség, sajnos Szlovénia javára. Bár Szita Zoltán szépített, Bánhidit kiállították, és újra kettő volt nem ide. A 17.-ben pedig már három, Dolenec avatta fel a kapuba beálló Székely Mártont. Bánhidi egy jó bejátszás után ismét értékesített egy ziccert, Bóka Bendegúz viszont egy jó védekezést követően kihagyta a sajátját. Szerencsére Dolenec a túloldalon végre célt tévesztett, Ligetvári Patrik viszont elemi erőből bombázott 9 méterről Klemen Ferlin kapujába. Hátul viszont megint emberhátrányba kerültünk, Sipos Adrián volt túl agresszív, Henigman használta ki egyből a fórt. A létszám hamar kiegyenlítődött, pont az imént még góltszerző Henigmant küldték ki.

Bánhidivel továbbra sem tudtak mit kezdeni a szlovének, a 23. percben 11-10-re módosította az állást.

A félidő legrosszabb periódusa következett ezután, egy 3-0-s rohammal azonnal 14-10 lett, Bóka Bendegúz törte meg a magyar gólcsendet a szélről.

Mikler Roland káprázatosan védett a magyar kapuban a második félidőben Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Szita remek passza után ismét Bánhidi került szembe Ferlinnel, a torna egyik legjobb kapusa ezúttal hárított. Ha mindez nem lett volna elég Cehte révén góllal fejezték be a következő támadásukat a szlovének. Volt rá válaszunk, Hornyák és Győri egy nagyszerű kínai figurát hozott össze, majd Bánhidi dobott gólt ismét beállóból. Az utolsó szó mégis a Vranjes-csapaté volt a játékrészben,

Zabarec a dudaszó pillanatában még kipókhálózta a balfelsőt.

Szünetben 16-13-ra vezetett Szlovénia.

A második félidő remekül indult, Bánhidi és Máthé gólja között a kapuba visszatérő Mikler mutatott be egy bravúrt, így azonnal feljöttünk egy gólra. A spanyol játékvezetők viszont hátul továbbra is elég szigorúak voltak, Máthét állították ki, Zarabec egyből kihasználta az előnyt. Bánhidi Bence viszont ott folytatta a második játékrészt, ahol az elsőt abbahagyta, a 37. percben újabb góljával 17-16-ra zárkóztunk. Ekkor azonban jött a menetrendszerű emberhátrány, Nagy Bence kapott két percet, de egy remek védekezés után az egyenlítésért támadhattunk, és egy végletekig kijátszott akció végén ki más, mint Bánhidi Bence egalizált. Blagotinsek volt eredményes hosszú idő után a szlovéneknél, Bánhidi azonban erre is válaszolt. Mikler megint védett egy nagyot, Nagy Bence pedig a nevéhez méltó gólt lőtt, a 43. percben 19-18-ra már a magyar csapat vezetett!

Ez érezhetően megfogta a szlovéneket, támadásban és védekezésben is tanácstalanok voltak, Nagy Bence és Rosta Miklós találataival hárommal elléptünk

A folytatásban is remekül zárt a védekezésünk, Mikler is nagyokat védett, és ha netán gólt is kaptunk, azonnal volt válaszunk.

Ligetvári az ötödik gólját lőtte öt lövésből, de Janc erre is válaszolt, a lényeg viszont az, hogy tartottuk a kétgólos előnyt. Nagy Bence is lőtt egy hatalmas gólt, a Fradi fiatal irányítója hihetetlenül bátran játszik ezen az Eb-n. És jó csapatnak van szerencséje: Bombac parádés passza után Blagotinsek ejtett a felső lécre.

Bánhidi Bence a magyar csapat egyik legjobbja volt Szlovénia ellen Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

27-24-nél nagyon jó érzékkel kért időt a magyar kispad, mert egy négygólos előny öt perccel a lefújás előtt aranyat érhetett. Gólt nem tudtunk lőni, a túloldalon viszont hetest harcolt ki Bombac, amit Mikler kirúgott a felső sarokból, de a kipattanót már bevágta Dolenec. Máthé Dominik újabb góljára megint a Barcelona átlövője válaszolt.

Heroikusan védekezett a magyar csapat, hosszú támadásokra kényszerítve a szlovéneket,

végül két perccel a lefújás előtt Mackovsek hozta vissza őket egy gólra.

Ligetvári Patrikra azonban nem volt orvosságuk, a magyar átlövő blokkról levágódó lövése életbevágóan fontos volt! Vranjes 1:20-szal a vége előtt időt kért, 50 másodperccel a vége előtt pedig Henigman harcolt ki egy hetest, amit Dolenec be is vágott.

Egy gólos előnnyel indulhattunk az utolsó támadásra, amikor 19 másodperccel a vége előtt, még a passzív jelzés előtt kikérte utolsó idejét a magyar kispad.

Bombac aztán 59-51-nél orrba verte Hornyákot, kiállíttatta magát, innen pedig már könnyedén pörgettük le az utolsó másodperceket. A magyar csapatnak így 4 pontja van a középdöntőben, de az egymás elleni eredmény miatt a végelszámolásnál a szlovének előtt végezhetünk, ha pontegyenlőséggel zárunk.

Balogh Zsolt a levegőben, a vége gól Szlovénia ellen Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A magyar férfi kézilabda-válogatott ugyanazt tette, mint Izland ellen. Az első félidőben szépen elaltatta az ellenfelét, majd a második 30 percben valami elképesztő kézilabdával megfordította a meccset és nyert. Tovább ennél most nem mennénk, annak ellenére, hogy már a 4 közé jutás sem tűnik lehetetlennek.

Ez utóbbi hihetetlen tény.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, II. csoport:
Magyarország-Szlovénia 29-28 (13-16)
Malmö, v.: Raluy López, Sabroso Ramirez (spanyolok)
lövések/gólok: 43/29, illetve 44/28
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2
kiállítások: 10, illetve 10 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák, Szita 1, Bánhidi 9, Győri 3, Balogh Zs. 2, Bóka 1, cserék: Ligetvári 6, Sipos, Rosta 2, Székely, Fekete, Máthé 2, Nagy B. 3
szövetségi kapitány: Gulyás István

A mieink középdöntős csoportját vezető norvégok az ötödik mérkőzésüket nyerték meg, vagyis megőrizték százszázalékos mérlegüket a tornán, és szinte biztosan ott lesznek az elődöntőben.

A meccs legjobbja a Paris Saint-Germain norvég átlövője, Sander Sagosen volt, aki 14 lövésből 8 gólt szerzett. A Telekom Veszprém svéd beállója, Andreas Nilsson egy gólt dobott. A svéd válogatott a következő mérkőzésén, kedden 20.30-tól a magyar csapattal találkozik.

A csoport harmadik mérkőzésén Izland három góllal legyőzte Portugáliát.

Eredmények, középdöntő, 2. forduló, II. csoport:
Norvégia-Svédország 23-20 (12-8)
Magyarország-Szlovénia 29-28 (13-16)
Izland-Portugália 28-25 (14-12)
Az állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Szlovénia 4 (79-75), 3. Magyarország 4 (82-82), 4. Portugália 2 (88-87), 5. Izland 2 (73-79), 6. Svédország 0

A további program:
kedd:
középdöntő, 3. forduló:
Portugália-Szlovénia 16.00
Norvégia-Izland 18.15
Magyarország-Svédország 20.30

szerda:
középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
Magyarország-Portugália 16.00
Norvégia-Szlovénia 18.15
Izland-Svédország 20.30