Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas bravúrt ért el a férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott: Gulyás István együttese a középdöntő második csoportjában ezúttal is ellenállhatatlanul játszott, főleg a második félidőben, és 29-28-ra legyőzte az addig veretlen Szlovéniát. A csapat így Norvégia és Szlovénia mögött a csoport harmadik helyéről várhatja a keddi harmadik fordulót. Többek között erről is kérdeztük a főszereplőket.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott, 9 góllal záró Bánhidi Bence így értékelt. "Már az Izland elleni meccs után is mondtam, hogy nem változtatunk, amit elkezdtünk, ugyanazt folytatjuk tovább.

Egy győzelemre vagyunk a legnagyobb álmunktól, ami most már nagyon könnyen teljesülhet. Ilyen mérkőzések, és bravúrok után akkora önbizalmunk van, hogy most már igenis ki kell használni ezt a lehetőséget, amit bár magunknak köszönhetünk, de nem tudhatjuk, lesz-e ilyen még egyszer az életünkben. Merünk nagyot álmodni, remélem Stockholmban is találkozunk.

A meccs legjobbjának megválasztott Bánhidi Bencével nem tudtak mit kezdeni a szlovének Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Hiába kapott kiemelt figyelmet a szlovén védőktől, 10/9-es statisztikai mutatóval zárt, ami szintén egészen elképesztő.
Én is éreztem, hogy kapom a törődést rendesen, de szerencsére ki tudtak használni a srácok, remek labdákat kaptam,

nélkülük én sehol nem lennék, úgyhogy nemcsak nekem, a csapatnak is jár a dicséret.

Tényleg nehezen tudok mit mondani, mert amikor kiutaztunk erre az Európa-bajnokságra, egy pillanatra sem gondoltam, hogy akár csak a csoportból lehet esélyünk továbbjutni, most pedig ahogy az imént is mondtam, egy óriási siker kapujában vagyunk.

Ligetvári Patrik, a meccs másik magyar hőse azt is el mondta, mit kell tenni azzal a bizonyos kapuval.

"Nem, hogy be kéne lépni rajta, be kell rúgni teljes erőből.

Ha már idáig eljutottunk, akkor ilyen közel egy óriási sikerhez nem torpanhatunk meg. Ami ezt a szlovén meccset illeti, pontosan úgy történt minden, ahogyan arra előzetesen számítottunk - az első félidőben nekünk jöttek, de lőtávon belül tartottuk magunkat, utána pedig a második játékrészben szinte állva hagytuk őket, és fordítottunk. Jobban akartuk ezt a győzelmet.

Ami a góljaimat illeti, szerencsére mindig van önbizalmam lövöldözni, amikor pedig láttam, hogy be is mennek, pláne magabiztosabban mentem fel.

Ligetvári Patrik öröme is érthető volt a mérkőzés után, óriási szerepe volt a szlovének elleni bravúrgyőzelemben Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Mennyire akarta megmutatni magát ez a csapat, és személy szerint Ligetvári Patrik is külön Ljubomir Vranjesnek?
Biztosan mindenkiben volt egy kis extra bizonyítási vágy, természetesen bennem is, hogy lássa, mennyit fejlődtem. Azt hiszem, láthatta, hogy elég sokat.

Győri Mátyás is a remek második félidei teljesítményt emelte ki.

"Próbáltunk az első félidőben is magabiztosan játszani, de úgy tűnik, nekünk a második játékrész a specialitásunk.

Ettől függetlenül ezen a meccsen is - ahogyan korábban a csoportmérkőzések alkalmával - a szívünkkel nyertük meg a találkozót. Hasonló volt egyébként a helyzet, mint Izland ellen, a szünetben ezúttal is arról volt szó, hogy jó az, amit csinálunk. Elmondta a szakmai stáb, hogy mennyire bízik bennünk, és ha így folytatjuk, higgadtak maradunk a folytatásban, és egy picivel pontosabban játszunk, akkor meg fogjuk fordítani az eredményt. Hála Istennek megint igazuk lett."

Kézilabda Forrás: MKSZ (kézilabda)

A jobbátlövő Máthé Dominik is megerősítette csapattársa szavait.

Mi volt a kulcs?
Mikler Roli bravúrjai elengedhetetlenek voltak a kapuban, Ligetvári Patriknak egymás után sült el legalább háromszor-négyszer a keze, Bánhidi Bence pedig hozta a tőle megszokott extraklasszis teljesítményt.

Ezzel a sikerrel nemhogy az olimpiai selejtezőn való részvétel, hanem az elődöntő is elérhető közelségbe került.
Szinte még kimondani is elképesztő.

Ez a középdöntő is már egy óriási bónusz a számunkra, abba egyelőre bele sem merünk gondolni, ha az olimpiáért, netán itt az Eb-n a fináléba jutásért játszhatnánk.

Olyan álom ez, amiből nem akarunk felébredni. De először a svédek elleni meccsre kell koncentrálnunk, némi előnyünk lesz azzal, hogy utánunk játszottak, így valamivel többet pihenhetünk, a torna ezen szakaszában pedig már 1-2 extra órának is óriási jelentősége lehet.

A szövetségi kapitánytól, Gulyás Istvántól elsőként azt kérdeztük, mennyire lepte meg, hogy a szlovének szinte az egész meccsen "jegelték" a Szeged irányítóját, Dean Bombacsot. "Semennyire. Pontosan azt vártuk, hogy nem fog sokat játszani - noha azért elhintettük pár helyen, mennyire készülünk rá. Arra is számítottunk, hogy nagy nyomást helyeznek ránk, így az volt a fontos, hogy ne engedjük el őket. A háromgólos hátrány a szünetben teljesen rendben volt, mert szinte biztosak voltunk abban, hogy elfáradnak majd.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, II. csoport: Magyarország-Szlovénia 29-28 (13-16)
lövések/gólok: 43/29, illetve 44/28
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2
kiállítások: 10, illetve 10 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák, Szita 1, Bánhidi 9, Győri 3, Balogh Zs. 2, Bóka 1, cserék: Ligetvári 6, Sipos, Rosta 2, Székely, Fekete, Máthé 2, Nagy B. 3