Gyilkos menet vár a férfi kézi-Eb-n a magyarokra

EHF EURO 2020 handball Horizontal
A cserejátékosok ünnepelnek a szlovénok elleni meccsen
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott a hétfői szünnap után kedden 20.30-kor Svédország ellen, szerdán 16.00-kor Portugália ellen játszik az Európa-bajnokság középdöntőjében. A két meccs gyilkos menet lesz a játékosoknak. Az Eb 24 csapata közül egyedül mi kényszerültünk ebbe a helyzetbe. Az EHF-nek van erre egy szabálya, amiben minden szónak jelentősége van.

A férfi kézilabda Európa-bajnokság II-es (malmöi) középdöntő csoportjában a harmadik fordulót kedden, a negyediket szerdán rendezik. (A bécsi I-es csoportban a játéknapok hétfőre és szerdára esnek, azaz ott egy csapatnak sem kell - és a torna során nem is kellett - egymás utáni napokon pályára lépniük.)

A magyar válogatott kedden a házigazda svédek ellen 20.30-kor kezd Malmőben. Másnap, szerdán 16.00-kor a portugálok következnek.

A két meccs kezdési időpontjai között 19 és fél óra telik el. A svéd meccs vége és a portugál meccs kezdete között 18, de csak akkor, ha a svédek elleni találkozó 22.00-ra befejeződik. Ha nem, akkor sérül az EHF következő szabálya.

11.5. Each team must have at least eighteen (18) hours rest between two EHF EURO matches played
Szabad fordításban: A kézilabda Európa-bajnokságon valamennyi csapatnak biztosítani kell a két egymás utáni mérkőzés közötti 18 órás pihenőidőt

Nos, nem vagyunk kötekedős kedvünkben, de ebben az egysoros szabályban egy szó nincs arról, hogy a két meccs kezdése számítana. Sőt, ha nagyon belemegyünk a részletekbe, akkor pont nem erről van szó, mert a "rest" ("pihenés") szó arra utal hogy valamelyik csapat éppen nem játszik. Márpedig, ha tényleg az a szabály, hogy a kezdéseket kell egymáshoz viszonyítani, akkor eltűnik az első meccs játékideje, hiszen, amikor mi pályán vagyunk, az nem felel meg a "rest" ("pihenés") kitételnek.

Szavazzon!

Mi a véleménye az EHF szabályáról, mit kell figyelembe venni?

Az Európa-bajnokságot idehaza közvetítő Sport 1 TV vasárnap esti, Harmadik félidő műsorában is téma volt ez. Ott az hangzott el, hogy a kezdési időket kell összevetni.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az EHF nem fogja ezt a menetrendet megváltoztatni. De pont ezek miatt a rosszul megfogalmazott szabályok miatt lázadtak már fel korábban a sportág éljátékosai, akik szerint a szövetségek nem figyelnek arra, mi a jó a kézilabdázóknak, és nemes egyszerűséggel kizsigerelik őket. Ráadásul ezen az Európa-bajnokságon csak a II-es középdöntőcsoportot érinti ez, és csak Magyarországot.