Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének malmői csoportjában kedden este 20.30-tól a magyar válogatott a házigazda Svédországgal találkozik. Bár a skandinávok pont nélkül állnak a csoport utolsó helyén, szó sincs arról, hogy könnyű mérkőzés várna Gulyás István együttesére, mert a svéd csapat is bővelkedik a világsztárokban. A szövetségi kapitánnyal beszélgettünk az esélyekről.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

A magyar válogatott vasárnap hatalmas csatában, elsősorban a második félidőben mutatott

újabb extra teljesítményének köszönhetően 29-28-ra legyőzte Szlovéniát,

így kedvező helyzetből várhatja a hátralévő két találkozóját a középdöntőben. Az egyenlet azonban egyelőre többismeretlenes, az eredmények alakulásától függően juthat akár elődöntőbe, játszhat az 5-6. helyért – más lehetőségre ne is gondoljunk.

A magyar válogatott már többször is megmutatta ezen az Eb-n, hogy képes óriási bravúrokra Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

"Mi nem matekozunk, tesszük tovább szép csendben a dolgunkat" – mondta Gulyás István szövetségi kapitány. "Visszanéztük és kiemeleztük a vasárnapi meccset, átbeszéltük a hibákat és a pozitívumokat – szerencsére utóbbiból volt a több.

És persze a már sokszor említett fizikális és erőnléti állapotunk volt még inkább meggyőző."

A sikernek köszönhetően a magyar csapat a hatpontos Norvégia mögött a legyőzött szlovénekkel áll a csoport második és harmadik helyén 4-4 ponttal, értelemszerűen az egymás elleni eredmény azonban nekünk kedvezhet. Izland és Portugália neve mellett 2-2 pont áll, a kedd esti ellenfél, Svédország azonban még nulla ponttal áll a hatos végén, és már biztosan nem juthat elődöntőbe. A szövetségi kapitány ennek ellenére óvatosságra int.

"Történhetnek még itt olyan dolgok mindkét csoportban, hogy csak pislogunk, úgyhogy tényleg felesleges lenne előre számolgatni.

Már csak azért is, mert a svéd nagyon érdekes csapat, a sajtó is beléjük mart, amikor néhány játékost rajtakaptak egy esti sörözgetésen, amiből elég rosszul jöttek ki, a portugálok és a norvégok elleni vereséggel pedig gyakorlatilag kiszálltak a versenyből.

Hogy mindez mit hoz majd ki belőlük, azt viszont nem tudhatjuk: hazai pályán, fogcsikorkatva egy csak azért is mentalitást, vagy már nem törődnek semmivel, és elengedik a hátralévő mérkőzéseket."

Valóban jó kérdés lehet, maradt-e motivációja Kristján Andrésson alakulatának, főként, hogy az olimpiai kvalifikációs tornán már biztosan ott lesznek az északiak, amit a

2018-ban nyert Európa-bajnoki ezüstéremmel harcoltak ki.

Ez is azt bizonyítja, hogy alapesetben rendkívül erős csapatuk van, a játékosok közül számunkra a Veszprémben légióskodó Andreas Nilsson lehet a legismerősebb. A beállón kívül a kapus Andreas Palicka statisztikája egyelőre az egyik legjobb az Eb-n, de Lukas Nilssont (THW Kiel), Jesper Nielsent (Löwen), vagy éppen az előző kontinensviadal legértékesebb játékosának választott flensburgi Jim Gottfridssont is érdemes megemlíteni.

Gulyás István (b) szövetségi kapitány sem tudja, mire számíthatunk a rapszodikus svéd csapattól Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Nem szabad elfelejteni, micsoda erőltetett menet vár most a játékosokra, hiszen a 20.30-kor kezdődő svéd meccs után szerdán 16.00 órától Portugália következik. Nagyjából 18 órája lesz tehát a csapatnak a pihenésre. Mondanunk sem kell, hogy ez mennyire megterhelő, természetesen a szövetségi kapitány szerint is.

"A másik csoport kedden nem is játszik, akik utaztak, azok a csapatok két napot pihenhettek, úgyhogy elég érdekes ez a dolog. Nyilván nem egy előnyös helyzet, de ez van, ebből kell kihoznunk a maximumot.

Kulcsfontosságú lesz a regeneráció, amint vége a meccsnek, szénhidrátpótlás, folyadék-visszatöltés és alvás, minél hamarabb."

A 20.30-kor kezdődő Magyarország-Svédország Eb-középdöntőről az Origo élőben közvetít.