Egy álom vége: nem sikerült a csoda, nem jut ki az olimpiára a kéziválogatott

Szita Zoltán
Hungary's Zoltan Szita (R) and Portugal's Miguel Martins Soares vie for the ball during the Men's European Handball Championship main round day 5 Group II match Portugal v Hungary in Malmo, Sweden on January 22, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott abban a tudatban léphetett pályára Portugália ellen a férfi kézilabda-Európa-bajnokság utolsó középdöntős mérkőzésén, hogy ha nem kap ki, biztosan nem végezhet a harmadiknál rosszabb helyen a csoportjában, és kvalifikálja magát az áprilisi olimpiai selejtezőtornára. Győzelem esetén ráadásul elődöntős álmait is életben tarthatta volna, azonban fiatal csapatunk fáradtan, mégis hősiesen küzdve 34-26-os vereséget szenvedett Portugáliától. Ezzel eldőlt, hogy Magyarország nem játszhat áprilisban olimpiai selejtezőt. A csapat legközelebb júniusban a világbajnoki selejtezőn lép majd pályára.

Malmőben rendkívül nehéz feladat várt Gulyás István csapatára, hiszen

egyrészt alig 18 órája volt a regenerálódásra a kedd esti svédek elleni vereség után, másrészt a portugál csapat korábban a francia és a házigazda skandináv együttest is legyőzte.

Az egymás elleni mérleg ellenben nekünk adhatott okot a bizakodásra, az eddigi hat meccsből egy vereséget leszámítva mindet megnyertük. Ahogyan azt a játékosok elmondták, leginkább a kapuban remeklő Alfredo Quintanára, valamint a hét a hat elleni védekezésre kell majd leginkább figyelniük.

Bánhidi Bence góljával indult a találkozó, Győri Mátyástól kapott remek labdát a Szeged beállója, és két védővel a nyakán lőtt a kapuba. Azonnal jött rá a portugál válasz, Daymaro Salina szerezte az ellenfél első találatát. Szita harcolt ki a következő támadásban büntetőt, Balogh Zsolt viszont sajnos Quintana lábát találta el. Egy jó védekezés után viszont ismét hozzánk került a labda, Balogh pedig javított:

remekül látta meg a beinduló Győrit, aki nem hibázta el a ziccert.

Következett az első Mikler-bravúr, amely után Bánhidiről állítottak ki egy portugált, Szita lövése azonban szintén a kapusban akadt el.

Balogh Zsolt a portugál védők gyűrűjében Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Büntettek a portugálok, Balogh Zsolt első góljával azonban ismét nálunk volt az előny. Nem sokáig, beállóból jött az újabb egyenlítés, de szerencsére az újabb Bánhidi-gól is, valamint az újabb nagy Mikler Roland-védés. Támadhattunk a kétgólos vezetésért, azonban Szita, majd Balogh próbálkozása is a kapufán csattant, Moreira pedig az ellentámadás végén hétméteresből módosította 4-4-re az állást a 10. perc végén.

A 14. percben egy rossz passz, majd egy gyors leindítás után először a meccsen a portugálok vezettek,

Győri pedig a társakhoz hasonlóan szintén a kapufát találta el, Areia szélről kettőre növelte a különbséget, de szerencsére Bóka is eredményes volt a jobb oldalról. Salina, majd Balogh góljai után negyedóra játékot követően 7-6-ot mutatott az eredményjelző. A portugál csapat folyamatosan a hét a hat ellen elleni támadójátékot erőltette, érthetően, mert nem igazán tudtunk vele mit kezdeni.

Rosszkor jött az első magyar emberhátrány, Sipos védekezett agresszívebben a kelleténél - Paulo Pereira időkérése után pedig a passzívig támadó portugálok Miguel Martins révén újra gólt dobtak. Szerencsére Szita Zoltán is, amelyet ismét egy hetes és Moreira találata követett. Bánhidi újabb góljával zárkóztunk, de megint büntetőt ítéltek a német játékvezetők, amelyre hiába érkezett Székely Márton a magyar kapuba, Moreira őt is felavatta. Balogh Zsolt bődületes bombájával jöttünk ismét közelebb, egy

remek védekezés után pedig végre újra egyenlő volt az állás - Bóka Bendegúz félpályáról lőtt az üres kapuba.

Szita Zoltánt rendesen faragták a portugálok - egy alkalommal belenyúltak a szemébe, kiesett a kontaklencséje Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Sajnos továbbra is szinte minden portugál támadás góllal végződött, Areia kapott labdát a szélen üresen, Bóka viszont egy csodaszép berepüléssel újra egalizált. Az ellentámadást Borges váltotta gólra, Szitát azonban csúnyán felöklelték, újabb magyar emberelőny következett. Rossz volt a bejátszás Bánhidihez,

a bírók pedig menetrendszerűen hetest adtak az ellenfélnek, Moreira ezt is belőtte.

Ligetvári már a sokadik kapufánkat lőtte, a kipattanót viszont ezúttal Bánhidi szedte össze és dobta be. A játékrész hajrája sem hozott változást: Magalhaes találatát és Quintana védését Moreira hétméteres gólja követte, két perccel a szünet előtt 15-12 volt, nem ide. Balogh Zsolt átlövésből szépített, Areia azonban a szélről újra túljárt Mikler eszén. Az utolsó támadás előtt a magyar szakmai stáb is időt kért, az intelmeket pedig Ligetvári Patrik fogadta meg leginkább,

ő alakította ki a 16-14-es félidei eredményt.

Bánhidi Bence is komoly őrizetet kapott Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Rosszul indult a második harminc perc,

két portugál gól, és egy kihagyott Balogh-hétméteres fért bele az első három percbe

- Máthé Dominik törte meg a gólcsendet a negyedikben, 18-15 állt ekkor az eredményjelzőn, Andre Gomes betörése után viszont négyre nőtt a különbség. Máthé és Ligetvári kettőre csökkentette, Martins azonban a lábak között laposan lőtt a jobb alsóba. Ligetvári szép emelése után, a 40. percben 20-18 volt az állás.

Moreira sajnos kintről szinte nem tudott hibázni, újabb gólja után pedig kapust cseréltünk. Miklert Székely váltotta, de egy leindításból Salina neki is betalált.

Máthé, majd az első Székely-bravúr után Ligetvári ismét két gólra csökkentette a hátrányt,

Areia a jobbszélről azonban újra eredményes volt. Ráadásul Sipos megkapta második kétperces kiállítását is, amit a portugálok azonnal kihasználtak, ezúttal a balszélső Branquinho révén. Kapus nélkül, egyenlő létszámban támadtunk, de egy újabb labdaszerzést követően Borges könnyedén pattintott az üres kapuba - először volt öt a különbség, a magyar szakmai stáb időt is kért, hogy rendet tegyen a fejekben.

Moreira hétmétereseivel tehetetlenek voltak a magyar kapusok Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Nem sikerült, egy rossz bejátszást újabb portugál találat követett. A magyar csapat közel hétperces gólcsendjét Bóka Bendegúz törte meg a 49. percben. Az utolsó tíz percre Mikler még visszaállt a kapuba, Balogh átlövése után 27-22 volt az állás. Salina találatai beállóból gyakorlatilag megpecsételték a mieink sorsát.

Az utolsó öt percben a négy vagy kevesebb gólos vereség volt már csak a tét.

Egy esti, svédek elleni Izland-győzelemmel ugyanis megmaradt volna az esély az olimpiai selejtezős torna elérésére. Ennek megfelelően Máthé hetesgóljával és Győri távoli lövésével öt perccel a vége előtt az ellenfél 30-24-re vezetett.

A hajrában - sikertelen magyar támadások közepette - Borges, Moreira és Branquinho is betalált. Innen már nem volt visszaút.

A magyar kézilabda-válogatott 34-26-os vereséget szenvedett Portugáliától.

Ezzel eldőlt, hogy a mieink nem jutottak be az elődöntőbe, és az olimpiai selejtező sem jött össze. Azonban fiatal csapatunk még így is messze várakozáson felül teljesített az Európa-bajnokságon.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő II. csoport:
Portugália-Magyarország 34-26 (16-14)
Malmö, 2930 néző. Vezette: Geipel, Helbig (németek)
Portugália: Quintana - Areia 5, Martins 2, Salina 5, Frade 1, Cavalcanti 2, Branquinho 4. Csere: H. Gomes (kapus), Silva, Magalhaes 2, Ferraz, Moreira 7 (5), Borges 5, A. Gomes 1.
Szövetségi kapitány: Paulo Pereira
Magyarország: Mikler - Hornyák, Balogh Zs. 5, Győri M. 2, Bánhidi 5, Szita 1, Bóka 4. Csere: Székely M. (kapus), Sipos A., Ligetvári 4, ifj. Rosta M., Máthé 4 (2), Nagy B. 1.
Szövetségi kapitány: Gulyás István