Társoldalunk:

Elődöntőbe juthat, de 5. is lehet csoportjában a magyar kéziválogatott

2020.01.22. 11:22

Bár a magyar válogatott kedden este 24-18-ra kikapott Svédországtól, sorsa továbbra is a saját kezében van - legalábbis, ami az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutást illet. Ha ugyanis nem kap ki szerda délután Portugáliától, nem végezhet középdöntős csoportja harmadik helyénél rosszabb helyen - így legrosszabb esetben is az 5. helyért vívott találkozó miatt utazhat Stockholmba. Utóbbi akár egy vereséggel is meglehet - összeszedtük a lehetséges kimeneteleket.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Ha a magyar csapat legyőzi Portugáliát, biztosan harmadik lesz, pontszámban beéri Szlovéniát, amely utánunk játszik Norvégiával. Ha a norvégok nyernek, elődöntőbe jut Gulyás István alakulata,  hiszen a szlovének elleni egymás elleni eredmény a magyaroknak kedvez. A skandináv csapat egyébként ekkor már tudni fogja a másik csoport rangadójának, a horvát-spanyol meccsnek az eredményét - így gyakorlatilag eldöntheti, kivel játszana az elődöntőben. Mivel a spanyolok tűnnek erősebbnek, vélhetően ők nyerik a csoportot, így ha a norvégok velük csak a fináléban szeretnének találkozni, nem adhatják le utolsó csoportmeccsüket - ez növelheti a mi esélyeinket a négybe kerüléshez. 

Ami viszont talán sokkal fontosabb, az az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás, ez pedig akár egy portugálok elleni, négygólos vereséggel is összejöhet - igaz, ehhez az kell, hogy a szintén utánunk rendezett svéd-izlandi meccsen az izlandiak diadalmaskodjanak.

A magyar csapatForrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Ebben az esetben a magyar, a portugál és az izlandi csapat egyaránt négy ponttal zárná a középdöntő malmői csoportját, az egymás elleni eredmények alapján körbeverés alakulna ki közöttük, vagyis a gólkülönbség döntene, ami négygólos vereség esetén még a magyaroknak, ötgólos kudarcnál viszont már a portugáloknak kedvezne. Nagy kérdés viszont, hogy annak tudatában mire megy majd egymással a svéd és az izlandi együttes, hogy továbbjutási esélye már egyiküknek sincs. Amennyiben a társházigazda szerda este legyőzi Izlandot, és a magyarok kikapnak Portugáliától, ugyancsak hármas pontazonosság alakul ki, ami a portugáloknak kedvez, mivel tíz góllal verték a svédeket, ebben az esetben tehát a magyarok búcsúzni kényszerülnének.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bárhogyan is alakuljanak az eredmények, és bármelyik helyet is szerezze meg a fiatal magyar kéziválogatott, 

eddigi bravúrjaival és a pályán mutatott küzdeni tudásával már így is minden előzetes várakozást túlteljesített.