Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő teljesítménnyel, 67-53-ra nyert a Sopron Basket a Lyon ellen a női kosárlabda Euroliga B-csoportjában. Tina Jovanovics és Fegyverneky Zsófia klasszis kosárlabdát nyújtott, a Sopron védekezésben leszedte a pályáról a francia csapat világsztárjait. Ezzel a győzelemmel felcsillant a negyeddöntő elérésének lehetősége a Sopron számára.

Hat nappal ezelőtt a Sopron Basket bravúros győzelmet (66-56) aratott a világsztárokkal felálló spanyol Girona ellen. Ez a győzelem a táblázat 8. helyéről az 5. helyre repítette a magyar bajnokot. Most ismét hazai pályán lépett pályára Gáspár Dávid csapata, az ellenfél a francia Lyon volt. A két együttes őszi összcsapásán a franciák nyertek 62-59-re. Azon a meccsen a Sopron három negyeden keresztül uralta a játékot, ott sérült meg Briann January, ott nem sikerült a tetemes előnyt megőrizni. Most arra is érdemes volt figyelni, hogy egy esetleges 4 pontos győzelemmel a Sopron összevetésben is a Lyon elé kerülhet.

Újabb sztárcsapat, a Lyon érkezett Euroliga-meccsre Sopronba Forrás: FIBA Tóth Zsombor

A franciák az előző körben az orosz Kurszk otthonában nyertek, ami akkor is nagy szó, ha a tavalyi ezüstérmes most borzalmas formában van. A Sopron a Fegyverneky, Crvendakics, January, Dupree, Jovanovics kezdőötössel lépett pályára.

Milovanovics triplájával 3-2-re vezetett a Sopron, amely kemény védekezéssel lepte meg a francia csapatot. Majd Milovanovics újabb távoli dobásával 6-6 lett az állás. Támadásban idegesen játszott a magyar bajnok. Jovanovics extrán védekezett, de Alysha Clarck triplájával nem tudtunk mit kezdeni. Ideges volt a játék, elég sok ziccer maradt ki mindkét oldalon. A 7. percben January tökéletes kiosztása után Fegyverney triplájával 11-9 lett az állás. A franciák távoli dobásai ebben az időszakban sikeresek voltak.

A Sopron most is megmutatta nagyszerű védekezését Forrás: FIBA Tóth Zsombor

Milovanovics újabb hármasa után 16-14 lett az állás, miközben centerben már Határ Bernadett is a pályán volt. A Sopron nagyon idegesen játszott. Ezt az eladott labdák is mutatták. Az első negyedet egy szépen kivédekezett francia támadás után Dupree kétpontosa zárta. 18-14-re vezetett ezzel a kosárral a magyar bajnok. Az első negyedben Brooks 9 pontot szerzett, ezzel ő volt a legeredményesebb soproni játékos.

Dupree kosara volt az első a második negyedben, Határ előtte egy óriási ziccert hagyott ki. Ezzel 20-14-re vezetett a sárga mezes társaság, amely védekezésben továbbra is több lepattanót szedett össze, támadásban viszont olykor gyermeteg hibákat követett el.

Több mint három perc telt el a második negyedből, amikor a Lyon Allemnad révén megszerezte első kosarát - ez is egy tripla volt. Majd ezt egy Lyon-dupla követte, 20-19 lett az állás, elfogyott az előny. Dupree kétpontosa kellett, hogy kicsit megnyugodjanak a hazai játékosok. Majd Crvendakics is jól állt bele a tempóba, 24-19, újra öt ponttal vezetett a Sopron.

Crvendakics két büntetőjével a 15. percben 7 ponttal vezetett a Sopron, ez volt az eddigi legnagyobb különbség. Ami ennél is nagyobb dolog volt, hogy a következő Lyon-támadást sikerült úgy kivédekezni, hogy a franciák támadóideje lejárt. Ez óriási bravúr volt soproni részről.

Hiába kért időt a Lyon, ez sem segített. Fegyverneky sarokduplája után még büntetőt is dobhatott a magyar csapatkapitány. 29-19-nél a Lyon távolról és elkeseredetten tüzelt - teljesen sikertelenül. Jovanovics emberrel a nyakán dobott duplát: 31-19, ez azt jelentette, hogy a Sopron 11-0-s futást produkált.

Candice Dupree második negyedben szerzett kosarai nagyon fontosak voltak Forrás: FIBA Tóth Zsombor

Ekkor gyors kosárváltások következtek, de Dupree is betalált. Gáspár Dávid jól érezte, hogy egy időkéréssel meg kell fognia a lendületet kapó francia sztárcsapatot.

Az első félidő utolsó perce 10 pontos magyar vezetéssel kezdődött, amelyet Jovanovics növelt 12 pontosra. Ekkor már sokkal fegyelmezetebben játszott a magyar együttes, mint az első negyedben és a hibák számát is csökkenteni tudta. Egy Lyon-büntetővel zárult az első félidő, de ami ennél fontosabb, a nagyszünetben 37-26-ra vezetett a Sopron. Az első negyedben 14, a másodikban mindössze 12 pontot dobott a Lyon.

Jovanovics elképesztő kosarával indult a harmadik negyed, a palánk alatt háttal, visszatette a labdát és így lett 39-26. Jovanovics itt nem állt meg, a következő duplája a támadóidő lejárta pillantában esett egy gyönyörűen kijátszott soproni támadás után. Milovanovics sem akart lemaradni, vágott egy hármast, 44-26, valami elképesztő, amit a pályán láthattunk. A franciák egyet tehettek, időt kértek. 7-0-s szériában volt ekkor a hazai csapat.

A 22. percre csal azért nem alakult ki a 20 pontos különbség, mert Milovanovics az egyik büntetőjét elrontotta. A Lyon hosszú idő után Badiane révén talált be, ezzel 45-28 lett az állás.
Két kimaradt soproni lehetőség után Johannes hármasával 45-31-re jöttek fel. Nagyon kellett vigyázni, mert a hibákat könyörtelenül használta ki a vendégcsapat. 45-33-nál Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie, hogy megnyugtassa a társaságot.

Tina Jovanovics elképesztő munkát végzett a palánk alatt Forrás: FIBA Tóth Zsombor

Keményedett a Lyon védekezése, de egy csodásan kijátszott támadást követően Határ dobott kosarat. Nyílt volt a küzdelem, élveztes a játék. A 26. percben Határ Bernadett teljesen megzavarodott. Előbb saját térfelén vesztette el a labdát és az ellenfél ebből dobott kosarat, majd az alapvonali bedobást követően kidobta a labdát az oldalvonalon kívülre. Ezen a szinten egészen elképesztő hibasorozat volt ez. A Lyon bejött 10 pont alá, de aztán Határ javított és bedobott egy ziccert. Fegyverneky jött vissza a padról és szép tempót dobott, 51-38 lett az állás. Ekkor befagyott az eredményjelző, több pont ebben a negyedben nem esett. A harmadik játékrészben is 12 pontot engedélyezett a vendégeknek a magyar bajnok.

A negyedik negyed nagy kérdése az volt, hogy sikerül-e megőrizni ezt az előnyt. Francia kosárral indult el az utolsó negyed, amelyet Dupree kihagyott ziccere követett. Dupree a következő támadásnál javított, 53-40 volt az állás. A 33. percben egy Lyon-tripla után megint 10 volt közte, miközben a franciák egyre keményebben védekeztek. Minden egyes pontért hatalmas küzdelem folyt. Jovanovics keményen dolgozott a palánk alatt, de Clarck a 34. percben 6 pontra hozta vissza a Lyont. A Sopronnak időt kellett kérnie, mert a pályán nem volt ellenszer a franciák feljavuló játékára. Ekkor a negyedik negyedben a Lyon 11 pontot dobott, a Sopron 4-et.

Crvendakics szerzett remek kosarat, 57-49, majd francia támadóhiba következett. A lyoni játékosok a pálya minden szegletében letámadták a soproniakat, erre valamit ki kellett találni. Ekkor Fegyverneky Zsófi indult meg, a betörése után jó volt a kosár és még büntetőt is dobhatott. Ezzel 60-49 lett az állás. Öt perc volt ekkor hátra.

Jovanovics két emberrel a nyakán dobta be, ez volt a nap legszebb jelenete. 4 perccel a vége előtt 62-51-es állásnál Jovanovics egy lepattanót tett fel sikeresen, a dühös franciák odavertek neki. A büntető ugyan kimaradt, de így is 64-51-re vezetett a Sopron. A védőlepattanók megint a magyar együttes kezébe kerültek.

Fegyverneky Zsófia tör a kosárra a lyoni védők között Forrás: FIBA Tóth Zsombor

2.30 volt hátra amikor a Lyon ismét időt kért. A Sopron egy világraszóló eredmény elérése előtt állt, csak az utolsó 150 másodpercet kellett kibírni. A lyoni kispad ekkor technikait kapott, Milovanovics bedobta a büntetőt, nálunk maradt a labda. Persze, hogy Jovanovics maradt a palánk alatt, persze, hogy ő dobta be. 67-51, megnyerte a meccset a Sopron.

Itt már csak a számszerű végeredmény volt a kérdéses, mert az már eldőlt, hogy a két együttes összevetésében a Sopron lesz a jobb, hiszen az őszi 3 pontos Lyon-győzelemnél nagyobb arányban nyer a hazai csapat.

A közönség állva ünnepelte a hazai együttest. Volt mit, mert ez a 67-53-as győzelem az idei Euroliga-szezon egyik legnagyobb szenzációja.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 11. forduló: Sopron Basket - Lyon (francia) 67-53 (18-14, 19-12, 14-12, 16-15)
A Sopron legjobb dobói: Jovanovics 18, Milovanovics 16, Dupree 12.