Társoldalunk:

A magyar válogatott kézilabdás Spanyolországban folytatja pályafutását

2020.01.24. 15:40

A spanyol élvonalban jelenleg harmadik helyezett Bidasoa arról számolt be pénteken, hogy megállapodásra jutott Bartók Donáttal, aki két és fél évre kötelezi el magát a klubnál, amennyiben megfelel az orvosi vizsgálaton.

A jobbátlövő tagja volt az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Eb-n szerepelt magyar válogatottnak. Egy hónapja, december 26-án jelentette be, hogy azonnali hatállyal távozik a TBV Lemgo-Lippe csapatától, amelyben tavaly márciusi térdműtétje után a közelmúltbeli visszatéréséig nem léphetett pályára.

A játékos az MTI-nek elmondta, Lemgo után Irunban is magas hőfokú bajnoki mérkőzések várnak rá, és nagyon örül, hogy új csapatával a nemzetközi kupában is szerepelhet. A spanyol együttes a Bajnokok Ligája alsó ágán bejutott a rájátszásba, ahol Szita Zoltán csapatával, a lengyel Wisla Plockkal találkozik. A stílusok közötti különbség miatt bizonyára védekezésben és támadásban is lesz mit tanulnia, de örömmel teszi, mivel Németországhoz képest sokkal inkább rendszerbe van foglalva a játék a spanyoloknál.

Bartók Donát Spanyolországban folytatja.Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Hosszú távon is érdemes ebbe berendezkedni, és megtanulni a - tanított és tudatos kézilabdát jelentő - spanyol szisztéma alapjait. Ezért is választottam a Bidasoa Irúnt" - közölte Bartók. Mint kifejtette, nem éri meg rövid távra berendezkedni valahol, mert akkor esetleg kifacsarják a játékost, ez pedig nem az az út, amit járnia kell. "A szerződésem időtartama mindkét fél részéről bizalmat és szilárd elkötelezettséget mutat. Lehet, hogy az eleje nehéz lesz, de hogy megéri-e, az szerintem nem lehet kérdés. Idő kell, hogy én is meg tudjam tanulni, amiért odamegyek, és ők is megkapják, amiért odavisznek" - fogalmazott.

A klub honlapján Jacobo Cuétara vezetőedző úgy fogalmazott, nagyon elégedett, amiért sikerült a magyar jobbátlövővel megerősíteniük a keretet. "Évek óta figyelemmel kísérjük a pályafutását, és most láttuk elérkezettnek az időt, hogy szerződtessük. Fiatal, tehetséges, értékes játékosról van szó" - nyilatkozta a szakvezető. Hozzátette, Bartók gyermekkorában Spanyolországban élt - mert az édesapja, Bartók Csaba az Ademar Leónban kézilabdázott -, ez megkönnyítheti a beilleszkedését.