Vágólapra másolva!
A magyar válogatott bejutott a döntőbe, amivel olimpiai kvótát szerzett a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján. Märcz Tamás együttese a pénteki elődöntőben 10-8-ra győzte le Montenegró csapatát. A találkozót követően a főszereplők értékelték a látottakat.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás szerint nagy dolog, hogy a rosszabb kezdés ellenére is kézben tartották a meccset.

„Szeretnék először az ellenfelünknek gratulálni, mert nagyon jó meccset játszottak. Nem volt könnyű így lehozni ezt a találkozót. Kiválóan kezdték a meccset, de az összecsapás középső szakaszát is nagyon nehézzé tették. Persze a saját játékosaimnak is szeretnék gratulálni, hogy egy percre sem vesztették el a hitüket. Bosszantó volt a kezdés, már csak azért is, mert három emberelőnyt is elpuskáztunk az elején. Egyszer sem azt csináltuk, amit megbeszéltünk. Viszont utána

helyreállt a védekezés, olyan küzdeni akarást láttam, amelyet még talán soha. A gólok is megérkeztek,

így sikerült áttörni a montenegrói falat. A végén lehetett volna simább is, de Montenegró soha nem adja fel, láthattuk a horvátok ellen is. Megérdemelte a csapat ezt a győzelmet a fantasztikus közönség előtt."

Märcz Tamás nagyon boldog volt a mérkőzés után Fotó: Koncz Márton - Origo

A kapitány a spanyolok elleni vasárnapi döntőről is mondott pár szót.

„Meglátjuk, milyen vízilabdát fognak játszani. Rendkívül összetett a védelmük. Készültünk sokat ellenük is, a csoportban is találkoztunk, így tudjuk az erősségeiket. Persze látva a horvátok elleni mérkőzésüket, a csoportmérkőzésen biztos dugtak még el dolgokat. De hiszek benne, hogy tudunk ezekre válaszolni.

Óriási dolog, hogy megszereztük az olimpiai kvótát. A döntőben így két olyan csapat játszhat már, amely ott lesz Tokióban. Persze ez egy Eb-döntő lesz, így nagy csatára számítok."

Varga Dénes betegen nyújtott fantasztikus teljesítményt Fotó: Koncz Márton - Origo

A mezőny legeredményesebb játékosa, Varga Dénes úgy játszott fantasztikusan, hogy az elmúlt két napban gyomorrontással küzdött.

„Olyan meccs volt, mint amilyenre számítottunk. Végig fizikális volt a mérkőzés. Az viszont meglepetett, hogy ők már a harmadik negyed környékén kicsit fáradtabban mozogtak. Akkor egy nagyobb különbséget tudtunk kialakítani, amelyet a végéig hellyel-közzel megtartottunk.

Az orosz mérkőzés óta nem voltam uszodában, mivel volt egy gyomorrontásom. Tulajdonképpen az ágyamban készültem erre a meccsre, de szerencsére jól sült el.

De nem mondanám, hogy tökéletes állapotban voltam.

A spanyolok taktikailag felkészültek lesznek, az elejétől a végéig azt fogják csinálni, amit előre kitaláltak. Ezen fel kell kerekednünk. Hosszú padjuk van, így négy negyeden keresztül nagy ritmust tudnak majd diktálni.

Joggal lehet nagyon boldog a férfi pólóválogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

Hosnyánszky Norbert úgy érzi, a higgadtság és a jó védekezés dönthetett a magyar csapat javára.

„A döntő valószínűleg ugyanilyen nehéz mérkőzés lesz, mint a mai volt. Reméljük, hogy

ez lehetett a döntő. Mentünk előre, ahogy tudtunk. Visszatérve a spanyolokra, valószínűleg egy gól dönthet majd, reméljük a mi javunkra."

Zalánki Gergő ezúttal is kiválóan játszott Fotó: Koncz Márton - Origo

Zalánki Gergő szerint nem tudott Montenegró meglepetést okozni, a jó felkészülés lehetett a siker kulcsa.

„Nagyon jó mérkőzés volt, maximálisan kiszolgáltuk a szurkolókat. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, elképesztő energiákat adtak.

Nem volt semmi szerencsére, amivel meg tudtak volna lepni minket. Felkészültünk belőlük, és azt csinálták, amit előzetesen vártunk.

Csak akkor hittük el, hogy nyertünk, amikor lefújták a meccset, elképesztő izgalmak voltak. A spanyolok ellen is nyerni szeretnénk."

Mivel a másik ágon a világbajnoki ezüstérmüknek köszönhetően már olimpiai kvótás spanyolok jutottak a döntőbe, a magyar válogatotté lett a Budapesten megszerezhető egyetlen tokiói indulási jog.

A magyar válogatott a 2014-es hazai rendezésű Eb óta először jutott döntőbe,

győznie legutóbb 1999-ben Firenzében sikerült, annak a csapatnak még játékosként tagja volt a mostani szövetségi kapitány.

A magyarok a spanyolokkal együtt szerepeltek a csoportkörben, a két csapat egymás elleni rangadóján múlt csütörtökön 11-11-es döntetlen született.