Társoldalunk:

Bíró Attila: Nagyon megérdemeltük az Eb-érmet

2020.01.25. 19:30

A magyar női vízilabda-válogatott bronzérmet nyert a budapesti Európa-bajnokságon. Bíró Attila együttese a szombati helyosztón 10-8-ra verte a legutóbbi kontinensviadalon első holland csapatot. A mérkőzést követően a főszereplők értékelték a látottakat.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila szerint hatalmas fegyvertény volt legyőzni a hollandokat.

Bíró Attila szerint fontos volt ez a siker az olimpiai kvalifikációs torna előttFotó: Koncz Márton - Origo

„Elég idegörlő meccset játszottunk. Az elején vezettünk két góllal, majd egy kicsit megtorpantunk a buta hibáknak köszönhetően. Viszont az a 15 perc, amelyet a mérkőzés második felében csinált a csapat, az egész egyszerűen fantasztikus volt. Tény, hogy nagyon elfáradtunk, mivel egy emberrel kevesebben voltunk. Gurisatti Gréta miatt is meg akartuk nyerni a találkozót. Nagyon komoly dolog volt egy ilyen erős Hollandiát így megverni. Több is lehetett volna ebben az Európa-bajnokságban, de sajnos a spanyolok elleni meccs közepén volt egy gyengébb periódus. Nagyon megérdemeltük ezt az érmet. Fontos volt ez a siker az olimpiai kvalifikációs torna előtt."

Gangl Edina fantasztikusan védett a bronzmeccsenFotó: Koncz Márton - Origo

A meccs egyik, ha nem a legnagyobb hőse, Gangl Edina szerint értéke van ennek a sikernek, még akkor is, ha a csapat egyik szeme sír az elvesztett elődöntő miatt.

Sikerült érmet szereznünk, de még mindig fáj az elvesztett elődöntő. Közel voltunk ahhoz, hogy még nagyobb bravúrt érjünk el és kijussunk az olimpiára. Most már egy nehezebb úton kell kijutnunk Tokióba. Jól fejeztük be az Eb-t, és ki tudja, lehet a leendő Európa-bajnoktól kaptunk csak ki. Jó meccset láthatott a közönség. Ünnepelünk majd egy kicsit a dobogón, este meg összeülünk, de egy rövid pihenő után jön a folytatás. Értéke van ennek a győzelemnek."

Vályi Vandáék (5) megérdemelték a bronzérmetFotó: Koncz Márton - Origo

Vályi Vanda a hollandok ellen is nagyon hasznosan játszott, és mint elmondta, elsősorban a válogatott fizikumának köszönhető a hollandok elleni siker.

„Elsősorban a fizikum döntött a két csapat között. A harmadik negyedben elfáradtak, nem is tudtak gólt szerezni. Volt nekünk is egy kis hullámvölgyünk a mérkőzésen, de nem idegeskedtünk, csináltuk tovább a dolgunkat, és ennek meg is lett az eredménye. Ebben sokat fejlődtünk. Főleg úgy értékes ez a siker, hogy csak tizenketten voltunk. Az elmúlt fél évben egyedül a spanyolok ellen kaptunk ki rendes játékidőben, ez jól mutatja a válogatott erejét. Csapategységben, jó kapusteljesítményben, agresszióban és mentalitásban is feléjük tudtunk kerekedni.

A magyar csapat március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással. Amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.