Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott büntetők után 14-13-ra legyőzte a döntőben Spanyolországot a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján, így Märcz Tamás együttese 21 év után lett újra aranyérmes a kontinensviadalon.

A 2014-es hazai rendezésű Eb óta először jutott döntőbe,

győznie legutóbb 1999-ben Firenzében sikerült, annak a csapatnak még játékosként tagja volt a mostani szövetségi kapitány, Märcz Tamás.

A spanyolok elleni meccs eredményétől függetlenül már olimpiai kvótát szerzett a magyar csapat, így legalább azért nem kellett izgulni.

A magyarok a spanyolokkal együtt szerepeltek a csoportkörben, a két csapat egymás elleni rangadóján múlt csütörtökön 11-11-es döntetlen született.

A csoportmeccsen nem bírt egymással a magyar és a spanyol válogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar és a spanyol válogatott is vereség nélkül jutott el a fináléig, igaz a rivális együttes két alkalommal is döntetlent játszott. A magyar válogatott megnyerte a C csoportot, Törökországot (19-5) és Máltát (26-0) is könnyedén győzte le, míg a spanyolokkal döntetlent játszott (11-11). A csoportelsőséget épp a Málta elleni kiütéses győzelemmel sikerült abszolválni, amely egyben azt is jelentette, hogy Märcz Tamás csapata közvetlenül a negyeddöntőbe jutott. Ott pedig Oroszország sem okozott különösebb gondot a csapatnak (14-10). Az elődöntőben Montenegró következett, és 10-8-as magyar győzelem.

A spanyolok a csoportban legyőzték Máltát (23-7), majd következett a magyarok elleni 11-11-es döntetlen. Bár a törököket 24-7-re legyőzték, ez is kevés volt a csoportelsőséghez Varga Dénesék Málta elleni gálája miatt. A spanyolokban így egy meccsel „több van", ugyanis már a nyolcaddöntőben is kénytelenek voltak a medencébe ugrani. Igaz, a németek nem jelentettek nekik sok gondot (12-6). Ezt követően jött talán a legnagyobb bravúr, a negyeddöntőben a torna egyik, ha nem a legnagyobb esélyesét, a szerbeket is megverték büntetők után (10-9). Az elődöntőben újabb nagy csatát nyertek meg, a horvátokat győzték le 9-8-ra.

A spanyol válogatottal az elmúlt három évben tíz hivatalos mérkőzést játszottunk, ha idevesszük a mostani Eb-találkozót is:

hét magyar győzelem mellett két vereség és egy döntetlen született.

Ezekből két meccs is ötméteresekkel dőlt el, egyszer a magyar, egyszer a spanyol válogatott jött ki jobban belőle. A tavalyi világbajnokságon például győzni tudtunk a csoportmeccsen, de a Világligában és az Európa Kupában is születtek szép magyar győzelmek.

A magyar csapatra Eb-döntő várt Fotó: Koncz Márton - Origo

A mérkőzés első negyedében a spanyolok hozták el a labdát, majd Pohl Zoltán kiállítása után Alvaro Granados góljával gyorsan meg is szerezték a vezetést (0-1). Az első magyar támadás nem sikerült, de a spanyolok is rontottak szerencsére.

A 2. percben jött az egyenlítés, Zalánki Gergő távoli találatával (1-1).

A spanyolok kaptak egy újabb fórt, de szerencsére ezúttal csak az oldalhálót találták el, majd a másik oldalon Lopez Pinedo védett. A 3. percben már éltek az újabb előnyükkel, Alberto Munarriz talált be (1-2). Ezt követően kimaradt egy magyar, majd egy spanyol emberelőny is. Az újabb találatra még várni kellett továbbra is, a 6. percben Erdélyi Balázs a kapufát találta el. Pillanatokkal később azonban

növelték az előnyüket a spanyolok, megint Munarriz lőtt hatalmas gólt (1-3).

A 7. percben kimaradt egy újabb magyar fór, de szerencsére a spanyolok is hibáztak. A negyed vége felé Zalánki lőtt kapufát, de a spanyolok sem tudtak gólt szerezni, sőt, kihagytak egy emberelőnyt.

A második negyedben a magyar válogatott hozta el a labdát, majd kapott emberelőnyt, de Lopez Pinedo nagyot védett. A 10. percben a spanyolok emberelőnye sem ment be, pillanatokkal később viszont Angyal Dániel szépített (2-3). Egy perccel később pedig már az egyenlítésért mehettünk, de a játékvezetők kontrát fújtak. A 12. percben jött az újabb magyar előny, de sajnos elhamarkodta a csapat. Jött egy kimaradt spanyol támadás, majd egy emberelőny,

Märcz Tamás gyorsan időt is kért. Ennek pedig meg is lett az eredménye, Zalánki tudott egyenlíteni (3-3).

Nagy Viktor kiválóan védett Fotó: Koncz Márton - Origo

A spanyolok a második negyedben teljesen megtorpantak támadásban, szűk három perccel a negyed vége előtt újabb előnyt rontottak.

A 15. percben már a magyar válogatott vezetett, Varga Dénes emberelőnyből volt eredményes (4-3).

Egy perccel később ötméterest kaptak a spanyolok, de ez sem ment be, Granados a kapufát találta el. A végén még kaptunk egy fórt, de Pinedo védett, azonban így is 3-0-ra nyertük ezt a negyedet.

A harmadik negyedben is a magyarok vezethették az első támadást, de Vámos Márton távoli lövése kapu mellé ment. A spanyolok a 17. percben törték meg a hosszú ideig tartó góltalanságukat, Blai Mallarach tudott egyenlíteni (4-4).

Azonban azonnal jött a magyar válasz, Vámos talált be emberelőnyben (5-4).

A spanyolok nem tudtak élni a következő lehetőségükkel, ahogy Märcz Tamás együttese sem. Ezekben a percekben inkább az őrült rohanásról szólt a meccs, a 20. percben jött egy Nagy Viktor-bravúr emberhátrányban.

A következő gólra a 21. percig kellett várni, amikor Marc Gonfaus ejtett Nagy fölött a kapuba (5-5).

Viszont megint azonnal jött a válasz, Manchercz Krisztián bombázott a kapuba (6-5). Két perccel a negyed vége előtt Nagy Viktor mutatott be megint egy földöntúli bravúrt,

majd Manhercz ziccere is kimaradt. Mezei lőtt egy szabálytalan gólt az utolsó percben, de ezt követően a spanyolok is kihagyták a helyzetüket. A végén még egy magyar kapufát és kimaradt előnyt jegyezhettünk fel, de így megvolt az egygólos előny.

Drámai csata volt a vízben az egész meccsen Fotó: Koncz Márton - Origo

A negyedik negyedben a spanyolok hozták el a labdát, de az első támadásuk kimaradt. A második viszont már nem, hét perccel a meccs vége előtt emberelőnyből egyenlített Felipe Perrone (6-6). De megint nagyon jó pillanatban szereztük vissza a vezetést, Varga emberfóros góljával (7-6). A spanyolok viszont elképesztően szerencsétlen találattal egyenlítettek, egy kipattanó labda vándorolt valahogy vissza a kapuba (7-7) a meneteni akaró Zalánki kezéről.

A negyed felénél megint újra a magyar csapatnál volt az előny, Manhercz használta ki a fórt (8-7).

Sajnos a spanyolok nem adták könnyen magukat, Mallarach egyenlített (8-8). De a vezetést nem tudták átvenni, ugyanis Hárai Balázs lőtt nagy gólt (9-8). A spanyolok időt kértek, majd fórt kaptak, amelyet Munarriz váltott gólra másfél perccel a vége előtt (9-9).

A végén Nagy Viktor elképesztő bravúrt mutatott be, így jöhettek a büntetők.

Az első magyar büntetőt Varga Dénes lőtte be, míg a spanyoloknál Felipe Perrone nem hibázott. A másodikban Vámos Márton nem hibázott, ahogy Munarriz sem. A harmadiknál Manhercz és Delgado is belőtte. A negyediknél Hosnyánszky volt eredményes a magyar oldalon, majd Larumbe a másikon. Az ötödik sorozatban

Zalánki belőtte, Vogel Soma pedig védett, így Európa-bajnok lett a magyar válogatott.

Európa-bajnokság, férfiak, döntő:
Magyarország-Spanyolország 14-13 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4, 5-4)

További eredmények:
bronzmérkőzés:
Montenegró-Horvátország 10-9 (1-3, 2-4, 4-1, 3-1)
az 5. helyért:
Szerbia-Olaszország 8-7 (3-2, 1-4, 2-0, 2-1)
a 7. helyért:
Görögország-Oroszország 11-9 (2-2, 3-2, 3-3, 3-2)