Társoldalunk:

A spanyolok és a britek nem akartak Kínában olimpiai selejtezőt játszani

2020.01.28. 15:29

A FIBA Kínában, Foshan városában tartotta volna a női kosárlabda-válogatottak olimpiai selejtezőtornáját. A város hiába van a koronavírus gócpontjának számító Vuhantól 1000 kilométerre, a tornát egészen Szerbiáig, Belgrádig menekítették, miután a brit és a spanyol szövetség közölte, hogy eszük ágában nincs Kínába utazni.

A február 6. és 9. között rendezendő tornán, tehát végül Belgrádban, Kína, Nagy-Britannia, Dél-Korea és Spanyolország vesz majd részt. A két európai válogatott kosárlabda-szövetsége bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt semmiképpen sem engedi meg, hogy sportolói Kínába utazzanak. Azt is megírták, hogyha a FIBA nem hajlandó változtatni a helyszínen, akkor inkább el sem indulnak a selejtezőn.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség - ha az utolsó pillanatban is - de változtatott, és a foshani tornát egy az egyben Belgrádba telepítette. Most tehát az a helyzet, hogy a szerb fővárosban két olimpiai selejtezőcsoport küzdelmeire kerül sor. Az egyikben ott szerepel Kína, Dél-Korea, Spanyolország és Nagy-Britannia. A másikban Szerbia, Nigéria, Mozambik és az Egyesült Államok. A harmadik selejtezőcsoportnak a belgiumi Ostende ad otthont, itt a belgák, a kanadaiak, a japánok és a svédek játszanak. A negyedik helyszín a franciaországi Bourges lesz, ott a franciák, a brazilok, az ausztrálok és Puerto Rico legjobbjai küzdenek.
Nagy kérdés, hogy a koronavírus terjedése mennyiben befolyásolja a női és férfi 3x3-as olimpiai selejtezőt, amelyet március 18-22. között India fővárosában, Új-Delhiben rendeznek meg. Ezen a tornán a magyar női válogatott is indul.