Társoldalunk:

Győzelemmel kezdett a magyar jégkorong-válogatott az olimpiai selejtezőn

2020.02.06. 19:06

Győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi jégkorong-válogatott a nottinghami olimpiai selejtezőtornán. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese a csütörtöki nyitómérkőzésen 4-1-re nyert az észt csapat ellen. A házigazda britek egy góllal legyőzték Romániát.

A magyarok a pénteki szünnap után szombaton az idei vb-rivális román együttessel találkoznak, majd a vasárnapi záró találkozón a házigazda A csoportos britek ellen lépnek jégre. A négyes torna győztese jut a pekingi téli ötkarikás játékok utolsó kvalifikációs körébe.

Olimpiai selejtezőtorna, 1. forduló:
Magyarország-Észtország 4-1 (1-0, 2-1, 1-0)
gól: Hári (10., 27., 32.), Csányi (57.), illetve Lodeikin (30.)

Az örökmérleg enyhe magyar fölényt mutatott az összecsapás előtt: az eddigi hét egymás elleni találkozóból három zárult magyar sikerrel, két döntetlen és két észt győzelem mellett. Az elmúlt évtizedben egyszer mérkőztek meg a felek, 2016 februárjában - ugyancsak olimpiai selejtezőtornán - Budapesten a házigazda diadalmaskodott 7-1-re.

Ezúttal a tízezer fő befogadására alkalmas Motorpoint Arenában 861 néző foglalt helyet, közte a maroknyi magyar nézővel. Az ő buzdításuk mellett mezőnyben az első perctől uralta a játékot Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese, amely a nyitó harmad felénél Hári János közeli találatával első igazán veszélyes lehetőségéből vezetést szerzett. A rendkívül sportszerű első húsz perc végén ítélték az első kiállítást a játékvezetők - Sofron István ült a büntetőpadra -, ám a második játékrészre átnyúló előnnyel nem tudtak élni a baltiak. Nem úgy saját fórjukkal a magyarok: létszámfölényben Hári ismét bevette a korábban a Dunaújvárosban és a Vasasban is szerepelt Villem-Henrik Koitmaa kapuját. Röviddel ezután Kirill Lodeikin szépített, miután átkígyózott a magyar védőkön, ám Hári hamar visszaállította a kétgólos különbséget, ezúttal felállt védelem ellen volt eredményes.

A záró felvonásban Csányi Karol talált a lelkes védekezésben kissé kifáradó észtek kapujába, így a magyar csapat a papírformának megfelelően könnyedén szerezte meg a győzelmet.

A másik mérkőzésen a házigazda britek 4-3-ra győztek a román csapat ellen.

Nagy-Britannia–Románia 4-3 (2-1, 2-1, 0-1)

A nagyrészt székely játékosok alkotta – az Erste Ligában is érdekelt csíkszeredai és brassói együttesre építő – román együttes meglepetésre vezetést szerzett, kihasználva az első harmadban kidolgozott három helyzetének egyikét. A jelentős fölényben játszó britek még a játékrészben fordítottak, a második húsz percben egyenlített Románia. A harmad közepén kényszerszünet alakult ki, miután a brit stáb egyik tagját a kispad mellett találta el egy kivágódó korong. A szigetországiak ismét előnybe kerültek, ezt követően pedig növelték is a különbséget

Bár a záró felvonásban egy gólra zárkózott a román csapat, a britek nyerték meg a 2788 néző előtt játszott összecsapást.

A magyar csapat - amely az észtek felett aratott 4-1-es sikerrel rajtolt - a pénteki szünnap után szombaton az idei vb-rivális román együttessel találkozik, majd a vasárnapi záró találkozón az A csoportos britek ellen lép jégre. A négyes torna győztese jut a pekingi téli ötkarikás játékok utolsó kvalifikációs körébe.

A további program (magyar idő szerint):
szombat:
Magyarország-Románia 15.00
Nagy-Britannia - Észtország 19.00
vasárnap:
Észtország-Románia 15.00
Nagy-Britannia - Magyarország 19.00