Vágólapra másolva!
Összesen nyolc magyar kézilabdacsapatnak drukkolhatunk a hétvégén a nemzetközi kupákban. Szombaton a női és férfi Bajnokok Ligája csapataink mellett megkezdi szereplését a Tatabánya a férfi EHF-kupában.Vasárnap pedig három női együttesünk is utolsó mérkőzését játssza az EHF-kupa csoportkörében - közülük kettő tovább is juthat.

Ramnicu Valcea – Győri Audi ETO (szombat, 14:00)

Nincs jó formában a BL-címvédő, melyre Romániában vár újabb megoldandó feladat. Bár Danyi Gábor csapata a magyar bajnokságban elveszítette 60 mérkőzésből álló veretlenségét, a legrangosabb európai kupában továbbra is őrzi 33 meccses, több mint két éve tartó szériáját. Az ETO-t legutóbb 2018. január 26-án pont egy másik román együttes, a CSM Bukarest győzte le - akkor még Ambros Martínnal a kispadon.

Romániában jönne ki a hullámvölgyből a Győri Audi ETO Forrás: EHF CL, Facebook

A spanyol edző az után a szezon után állt fel a győri kispadról, és adta át a helyét addigi segítőjének. Vagyis igen,

Danyi Gáborral még veretlen Európában a Győr, azonban soha nem látott nehézségekkel néz farkasszemet.

A decemberi világbajnokságról formán kívül hazaérkező norvég és francia sztárok nehezen vették fel ismét a ritmust. Ennek az eredménye lett január végén a Siófok elleni bajnoki vereség, illetve a Brest elleni BL-döntetlen.

Fel van tehát adva a lecke az olimpiai selejtezőre készülő női válogatott élére kinevezett mesternek. Rövidtávon a sérült játékosok, Veronica Kristiansen, Amanda Kurtovic és Kari Grimsbö visszatérése, hosszútávon pedig a már teljes 2020-21-es keret kiléte adhat okot a bizakodásra a Rába-partiaknak. A román, spanyol és szerb válogatott játékosokkal felálló Valcea otthonában reális cél lehet a további formajavítás.

FC Porto – Telekom Veszprém (szombat, 16:00)

A Veszprémre rögtön egy kellemetlennek ígérkező túra vár a kéthónapos szünet után a férfi BL-ben. David Davis csapata a Portóhoz látogat. Nem elég, hogy a portugálok idegenben legyőzték a csoportban élen álló THW Kielt, de játékosaik egy bravúrok sorával kivívott Európa-bajnoki 6. helyezéssel a hátuk mögött fogadják a magyar bajnokot.

A Veszprémre nehezebb, a Szegedre könnyebb feladat vár az év első BL-hétvégéjén Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mivel a Kiel szerdán 34-23-ra(!) legyőzte a címvédő Vardar Szkopjét, a Veszprémnek is nyernie kell Portóban, ha szeretne versenyben maradni a csoportelsőségért.

A portugál csapat legfőbb erőssége a 7 a 6 elleni játék,

melyet a svéd legenda, Magnus Andersson irányításával szinte tökélyre fejlesztett az elmúlt egy évben.

Ha sikerül kikapcsolnia az ebben a játékban kulcsszerepet játszó szemüveges irányítót, Rui Silvát, valamint sikerül megtalálni kapusuk, Alfredo Quintana gyenge pontjait, akkor könnyebb mérkőzés várhat a bakonyiakra. Kentin Mahé és Kent Röbin Tönnesen továbbra is sérültek, a keret többi része viszont rendelkezésre áll.

MOL-Pick Szeged – Aalborg (szombat, 18:00)

A négy magyar BL-csapat közül talán Juan Carlos Pastor együttesére vár a legkönnyebb feladat szombaton. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet, hogy az Aalborg utolsó 2019-es BL-meccsén a német bajnok Flensburg otthonában győzni tudott. Márpedig a jó hangulatú Flens Arenába nem nyerni járnak az ellenfelek, ahogyan az Újszegedi Sportcsarnokba sem:

A Szeged 16 mérkőzés óta veretlen a BL-ben hazai pályán.

Legutóbb a Rhein-Neckar Löwen tudott az otthonukban nyerni, még 2017. november 11-én.

Jó hír a Tisza-partiaknak, hogy pénteken 2023-ig szerződést hosszabbított velük az 54 góljával a góllövőlistán az előkelő 6. helyen álló Bogdan Radivojevics. A szerb jobbszélsővel szemben Jorge Maqueda, a friss Európa-bajnok spanyol jobbátlövő a nyártól a Veszprémben folytatja pályafutását. Azonban szombaton még a szegedieknek segíthet a két pont begyűjtésében.

FTC-Rail Cargo Hungária – Rosztov-Don (szombat, 20:00)

Mintha egy teljesen másik Fradit láttunk volna az eddigi két középdöntős mérkőzésen. Igen, az Esbjerg elleni összecsapás hajráját elrontotta Elek Gábor csapata, ám az addigi másfél meccsen mutatott teljesítmény több mint meglepően hathatott a szurkolók számára. Miután az őszi csoportjából mindössze egy pontot hozott magával a fővárosi csapat, olyan magától értetődő természetességgel lépte le 33-23-ra a világsztárokkal teletűzdelt CSM Bukarestet, hogy öröm volt nézni.

A változás okait az alábbiakban látjuk: visszatért a szülési szabadságról Szucsánszki Zita, Szekeres-Klára és Hornyák Dóra. Közülük

Szucsánszki és Szekeres már komolyabb feladatokat is kapott Elek Gábortól

támadásban, illetve védekezésben. Bővítve ezzel az ősszel igencsak szűkös variációs lehetőségeit a szakembernek.

Az előző szezon döntősét fogadja szombat este az FTC az Érd Arénában Forrás: EHF CL, Facebook

Az előző szezon BL-döntőse, a Rosztov-Don ellen szüksége is lesz minden extra emberre a hazai mérkőzéseit már "hagyományosan" az Érd Arénában játszó csapatnak. Ambros Martín együttese a világbajnoki bronzérmes orosz válogatottra épít, és a tavaszi idényre még erősebb lett: Jaroszlava Frolova is csatlakozott az ellenfélhez. Emberfeletti bravúr lenne a pontszerzés a magyar együttestől.

A kezdet végzete

Megkezdi szereplését a Grundfos-Tatabánya a férfi EHF-kupa csoportkörében. Ellenfelük a magyar válogatott Ligetvári Patrikot is foglalkoztató La Rioja lesz a győri Audi Arénában. Míg a férfiak ezen a hétvégén kezdik, addig a hölgyek most fejezik be a főtáblás küzdelmeket. A sorozattól már biztosan búcsúzó DVSC-Schaeffler a pont nélkül álló cseh Baník Mosttal játszik. A már biztosan továbbjutó Siófok a román Magurát fogadja, az Érdnek pedig le kell győznie a másik román Gloria-Bistritát, hogy bejusson a legjobb nyolc közé.