Társoldalunk:

Továbbjutott a magyar jégkorong-válogatott az olimpiai selejtezőben

2020.02.09. 21:28

A 2022-es pekingi téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe jutott a magyar férfi jégkorong-válogatott, mivel vasárnap 4-1-re legyőzte a brit csapatot, ezzel az élen végzett a nottinghami selejtezőtornán.

Magyarország és Nagy-Britannia legutóbb 2018 áprilisában, a budapesti világbajnokságon találkozott egymással, akkor emlékezetes módon harcolták ki a szigetországiak a világelitbe jutást a Papp László Budapest Sportarénában. A torna utolsó mérkőzésén 15,8 másodperccel a vége előtt egyenlítettek, ezzel elütve a magyar válogatottat attól, hogy története során harmadszor a legjobbak közé kerüljön.

A magyar férfi jégkorong-válogatott háromszor szerepelt ötkarikás játékokon: 1928-ban, 1936-ban és legutóbb 1964-ben. Amint arra a Nottingham Post hétvégi kiadása emlékeztetett: a brit csapat 1948 óta vár az újabb olimpiai szereplésre.

A Motorpoint Arenában 4544 néző volt kíváncsi a torna zárómérkőzésére, amelyen a szakmai stáb az észtek ellen térdsérülést szenvedett Kóger Dániel mellett a gyomorbántalmakkal küszködő - 149 válogatott fellépésnél tartó - Benk Andrásra sem számíthatott. 

A találkozónak mindkét fél azzal a tudattal vágott neki, hogy rendes játékidőben vagy ráadásban aratott sikerrel is megnyeri a tornát.  A bemelegítésnél határozottság sugárzott a magyar játékosok arcáról, akik koncentráltabban kezdték az összecsapást, mint szombaton a román válogatott ellenit. A csapatok magas tempót diktáltak, ebből adódóan mindkét oldalon akadtak pontatlanságok. Ahogy a lelátón a magyar drukkerek tartották a lépést a többszörös túlerőben lévő hazai nézőkkel, úgy a jégen is egyenlő erők küzdelmét hozta az első húsz perc mezőnyben és a kapuk előtt is: az A csoportos britek nyolc, a magyarok hét alkalommal kísérleteztek.

Továbbjutott az utolsó körbe az olimpiai selejtezőben a magyar válogatott (korábbi kép)Forrás: Akimzhanov Marat

A második harmad magyar emberelőnyös góllal kezdődött: a védő Stipsicz Bence lőtt tökéletesen a hazaiak kapujába.  Noha a szigetországiak lényegesen többet próbálkoztak a játékrészben - 22, illetve 6 volt a lövések száma -, a veszélyesebb helyzetek a harmad első felében az ő kapujuk előtt alakultak ki, és a különbség is nőtt a találkozó derekán: a szombati hosszabbítást eldöntő Erdély Csanád villant. A szünetig hátralevő időben döntően a magyar harmadban zajlott a játék, ám a vendégek fegyelmezetten állták a brit rohamokat.

A záró felvonás szerencsés brit találattal indult: Matthew Myers húzta a korongot az addig 31 védést bemutató Rajna kapuja felé, és a pakk a térdelő kapus mammutjáról csorgott be.

Hogy hamar visszaálljon a kétgólos különbség, arról az észtek ellen triplázó Hári János gondoskodott egyéni villanással. A magyar válogatott azonos létszámnál és emberhátrányban is küzdött előnye megtartásáért, megharcolt minden korongért. Sőt, Sofron István a kiállítása után a pályára lépve korcsolyázott keresztbe a kapu előtt, majd éles szögből gólt is szerzett.  A rendkívül feszült hajrában is rendületlenül érkeztek a brit támadások, ám az önfeláldozó blokkok, a jó helyre tett ütők és Rajna remek védései sorra megakadályozták a brit gólszerzést.
Így az elmúlt időszak legjobb teljesítményét felmutató magyar válogatott "visszavágott" a két évvel korábbi vb-ért, és saját közönsége előtt 4-1-re legyőzte Nagy-Britanniát. 

A magyar jégkorong-válogatott továbbjutott az utolsó, augusztus végi olimpiai selejtezőkörbe.  Ott 12 együttes szerepel három négyes csoportban, ahonnan csak a csoportgyőztesek jutnak ki a 2022-es téli olimpiára. A mieink Lettország, Franciaország és Olaszország mellé kerültek. A házigazda a lett csapat lesz.

Jégkorong, Olimpiai selejtezőtorna, 3. forduló:
Magyarország - Nagy-Britannia 4-1 (0-0, 2-0, 2-1)
gól: Stipsicz (21.), Erdély (32.), Hári (46.), Sofron (52.), illetve Myers (41.)

A játéknap másik mérkőzésén:
Románia-Észtország 7-3 (2-2, 2-0, 3-1)

Szombaton játszották:
Magyarország-Románia 3-2 - hosszabbítás után
Nagy-Britannia - Észtország 7-1
Csütörtökön játszották:
Nagy-Britannia - Románia 4-3
Magyarország-Észtország 4-1
A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Magyarország 8 pont, 2. Nagy-Britannia 6, 3. Románia 4, 4. Észtország 0