Társoldalunk:

Harminc éve jóbarátok, most az olimpiára vezetnék ki Magyarországot

2020.02.10. 19:36

Nemcsak Danyi Gábor és Elek Gábor, hanem a komplett kézilabdás társadalom is összefogott a tokiói olimpiai kijutás érdekében. Mondanunk sem kell, a visszatérő Szőllősi-Zácsik Szandrának, illetve az év női játékosának megválasztott Schatzl Nadine-nak is az álma válna valóra, ha sikerrel járnának a győri selejtezőn, amelyet március 20. és 22. között rendeznek meg. Az olimpiai kvalifikációs tornára készülő magyar női kézilabda-válogatott hétfő délutáni, budaörsi edzésén jártunk.

"Úgy beszéltük meg, hogy Elek Gáboré a támadás, enyém pedig a védekezés összetétele lesz" - mondta az Origónak Danyi Gábor, a Győr mestere.

De abszolút nyitottak vagyunk egymás észrevételére is. Egy nagyon konstruktív és őszinte, kritikai hangvételű együttműködést tervezünk. És biztos vagyok benne, hogy ez tényleg így is lesz. Az elmúlt 30 év barátsága is ezt mondatja velem."

Danyi Gábor feladata a védekezés összerakása leszFotó: Polyák Attila - Origo

Hogyan néz ki a csapat felkészülése? Mire elég ez a két nap, amit most együtt fognak tölteni?
Ez a hétfői és a kedd délelőtti edzés is az ismerkedés jegyében telik. A főbb alapelveket már fölvázoltuk a csapat számára. Elmondtuk a lányoknak, hogy mik az elvárásaink, mik a rendszereink, és milyen szempontrendszer szerint dolgozunk majd.

Mennyi idő lesz majd az olimpiai selejtező előtt a közös munkára?
A munka érdemi része két héttel a selejtező előtt kezdődik majd. Magyarországon nemcsak a szövetség és a klubok, hanem tényleg mindenki a közös cél mögé állt, hogy még többet tudjunk készülni. Fantasztikus ez a hozzáállás, és nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan szorítanak a válogatottnak. Mindent meg fogunk tenni, hogy sikerrel járjunk."

Elek Gábor (balra) és Görbicz Anita is edzőként dolgozik a magyar válogatott mellettFotó: Polyák Attila - Origo

Elek Gábornak nem új ez a kétkapitányos felállás, hiszen 2016-ban Ambros Martínnal egyszer már volt ilyen helyzetben.

Ebben a két napban a feladatunk az alapok lerakása arra az időszakra, amikor célegyenesbe fordul a felkészülés. Egyelőre nem foglalkozunk az ellenfelekkel, mert a kilétük még változhat- mondta Elek, utalva a kínai koronavírus miatt az olimpiai selejtezőtorna előtt is kialakult kényes helyzetre.

Schatzl Nadine (balra) lett a 2019-es év legjobb magyar kézilabdázójaFotó: Polyák Attila - Origo

A 2019-es év legjobb magyar kézilabdázójának megválasztott Schatzl Nadine-t elsősorban a hazai közönség fogja motiválni a március 20. és 22. között, Győrben megrendezésre kerülő selejtezőtornán. A balszélsőt erről, valamint 2020-as céljairól kérdeztük.

Igazából nagyon örülök ennek a címnek, és megtisztelő. Boldog vagyok, hogy mások ezt így látták, nagyon kritikus vagyok magammal szemben, szeretnék minél többet kihozni magamból ezután is. A legnagyobb célom erre az évre, hogy hazai közönség előtt sikerrel járjunk márciusban, és kijussunk az olimpiára- mondta az Év játékosa-díjat első alkalommal bezsebelő játékos.

Szőllősi-Zácsik Szandra két év kihagyás után tért vissza a magyar válogatottba.  

Mit gondol arról, hogy hosszú szünet után újra meghívták a nemzeti csapatba?
Az egyik célom teljesült, hogy ismét bekerültem a válogatottba.

A válogatottba visszatérő Szőllősi-Zácsik Szandra (labdával) számára egy álom válna valóra az olimpiai szereplésselFotó: Polyák Attila - Origo

Mennyiben változott meg a közeg?
Nagyon sok mindenben. A legfontosabb különbség, hogy új, fiatal játékosok kerültek be a csapatba, akik utánpótlásszinten egytől egyig világ- és Európa-bajnokok, és éppen ezért nagy lendületet adhatnak a csapatnak.

Miben tud segíteni Zácsik Szandra a többieknek?
Bízom benne, hogy az átlövéseim segítenek majd a lányoknak. Az lesz a feladatom, hogy kilenc-tíz méterről lőjek.

Mennyiben jelent önnek mást a kézilabda manapság, mint a gyermekei születése előtt?
Maga a kézilabda nem jelent mást. Ugyanúgy a szerelmem, mint előttük volt, csak most már a mindennapjainkat éljük másképpen. A kézilabda mellé csatlakoztak a gyermekek, így megoszlik a figyelem, de ez nem jelent gondot. Más lett a napi rutin, de meg lehet oldani. Ugyanúgy lehet család mellett is kézilabdázni.

Mit jelentene az olimpiai kijutás a számára?
Az egyik álmom válna valóra. Mióta válogatott vagyok, mindig lemaradtunk az olimpiáról. Most tényleg karnyújtásnyira vagyunk ettől, és a hazai közönség előtt harcolhatjuk ki a részvételt, ami egy óriási eredmény lenne Magyarországnak.