Vágólapra másolva!
A női röplabda Magyar Kupa-döntőjében az elmúlt két kiírás győztese, a Fatum Nyíregyháza nézett szembe a nagy riválissal, a Vasas Óbudával. A két együttes a női NB I-ben is „közel áll" egymáshoz, a fővárosi csapat a harmadik az A csoportban, míg a nyíregyháziak a második helyen állnak a Kaposvár mögött. A finálé nagy csatát hozott, amelynek a végén a Vasas 3-1-s győzelemmel hódította el a Magyar Kupát. Csütörtök délután, még a döntő előtt az UTE simán, 3:0-ra verte a Jászberényt és szerezte meg a harmadik helyet a kupában.

A két csapat legutóbbi öt bajnoki mérkőzésén négyszer a fővárosiak örülhettek, a nyíregyháziak mindössze egyszer nyertek, igaz, akkor 3:0-ra még január 8-án hazai pályán. Egyébként a legutóbbi, 2018/2019-es bajnoki szezonban a Vasas lett az első, míg a Nyíregyháza a második.

A Magyar Kupa címvédője, a Fatum Nyíregyháza ezúttal is abban reménykedhetett, hogy

a hazai pálya, a Continental Aréna nyújtotta előnyök velük lesznek majd a döntőben és sorozatban harmadszorra is övék lehet a serleg.

Szinte telt ház előtt indult el a mérkőzés, amelyet a Vasas kezdett, és hamar 4-0-s hátrányba is került. A fővárosiak lengyel mestere, Jakub Gluszak rögtön időt is kért, hogy felrázza az álmatagon indító együttesét.

Az eligazítás felemásan sikerült, 7-5-re sikerült felzárkózni az angyalföldieknek, aztán a hazaiak 10-6-ra újra elléptek,

így a vendég edző, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya ismét magához kérette az övéit.

A Nyíregyháza lendülete nem tört meg, 14-7-re is vezettek az első szettben Varga Elizabeth vezetésével. A bajnoki címvédő Török Kata fantasztikus pontjainak köszönhetően 17-13-ra kozmetikázta az állást, ekkor a hazai tréner, Hollósy László kérte ki az idejét.

A játékmegszakítás a vendégeknek hozott nagyobb lendületet a folytatásra, a Vasas Abdulazimova Ayshan kiváló sáncmunkájának és pontjainak hála 19-18-ra módosította az eredményt.

A Vasas az első szett végén vezetett először a mérkőzésen. Forrás: janimartinphoto/Jani_Martin

Ekkor Hollósy újra időt kért, de ezúttal sem tudta a sorokat rendezni, egyenlített a vendég együttes. Török Kata két egymás utáni pontja pedig már azt jelentette, hogy 21-20-ra először a meccs folyamán a Vasas vezetett. Innen felváltva születtek a pontok, és 24-23-nál a Nyíregyháza kezében volt a lehetőség, hogy eldöntse az első szettet. Ez elsőre nem sikerült, sőt, 26-25-nél már a Vasasnál volt a játszmalabda,

amit Abdulazimova sáncával hozott a fővárosi csapat, így 1:0-ra vezetett az első szettet követően.

A második felvonásban a rövid szünet ellenére is tovább tartott a vendégek lendülete. 4-1-es vezetésnél a Nyíregyháza mestere, a korábban szövetségi kapitányként is dolgozó Hollósy kért időt.

A taktikai utasítások után két gyors pontot szereztek a vendégek, így 6-1-es állásnál a hazai edző ismét magához hívta az övéit.

A fővárosi csapat ritmusát nem törte meg a két időkérés, a Vasas hárompontos különbséget állandósított a Nyíregyházával szemben, sőt 10-7 után 12-7-re is elhúzott a vendég együttes. A nyíregyháziak aztán 13-10-re zárkóztak, ekkor Jakub Gluszak érezte úgy, hogy bele kell nyúljon a találkozóba egy időkéréssel. Sikeres volt a terv,

a Vasas 17-11-re is vezetett a második szettben, de a nyíregyháziak mindent megpróbáltak a zárkózásért.

Abdulazimova azonban ezen a döntőn élete egyik legjobb formáját produkálta, egyszerűen ellenállhatatlanul röplabdázott. 24-17-nél jöhetett a Vasas első játszmalabdája, amelyet elsőre ki is használt az együttes, így 2-0-ra módosította az állást a szettek tekintetében.

A második szettet a Vasas könnyedén hozta. Forrás: Vasas Óbuda hivatalos Facebook-oldala

A harmadik szettre egy rendkívül összeszedett, a hazai közönség előtt bizonyítani akaró Nyíregyháza állt fel a pályára. A címvédőnek a Vasas 26 éves azeri centerével alaposan meggyűlt a baja, azonban Abdulazimova remeklése mellett is szoros volt a játszma.

12-10 után eggyel nagyobb sebességbe kapcsolt az angyalföldi csapat, hamar 15-10-re módosította az eredményt.

Ekkor a hazaiak trénere, Hollósy próbálta meg felrázni az övéit, hogy visszahozza együttesét a mérkőzésbe.

17-13 után egy szerencsés ponttal 17-14-re zárkózott a Nyíregyháza, majd lendületből még egy pontot szerzett.

17-15-nél a Vasas mestere, Jakub Gluszak kért időt, hogy megállítsa a hazaiakat és beszéljen az övéivel. A kétpontos különbség ezután is megmaradt, a Magyar Kupa címvédője tapadt a fővárosiakra, sőt, 22-21 után egy Vasas hiba után sikerült az egyenlítés is.

A végjáték rendkívül izgalmasan alakult, egymást felváltva jöttek a pontok, majd 24-23-nál jöhetett a Vasasnak a meccslabda.

Ezt bravúros teljesítménnyel hárította a Nyíregyháza, majd 25-24-nél játszmalabdához jutott, amelyet egy hihetetlen menet végén be is ütött, így a szettek arányát 2-1-re módosította.

A harmadik szettben kétszer vezetett a Nyíregyháza, 2-1-nél, meg a végén, 26-24-nél. Forrás: Vasas Óbuda hivatalos Facebook-oldala

A negyedik játszmában 3-1-re is vezetett a Nyíregyháza, de a Vasas előbb egyenlített, majd 5-4-re átvette a vezetést is. 7-7 után egy egészen hosszú és látványos labdamenet végén már a hazaiaknál volt az előny, a közönség rendkívül magas színvonalú találkozót láthatott.

9-7 után Jakub Gluszak kérte ki az idejét, hogy feltüzelje az övéit, és arra kérje a Vasas csapatát, hogy több harciasságot vigyenek a játékukba.

A beszéd hatásosnak bizonyult, 11-9-re ellépett a Vasas, majd a kétpontos különbséget sikerült egy ideig állandósítani. 15-13 után a hazai együttes egyenlített, majd a csapatok felváltva szerezték a pontokat. A Vasas törte meg a rendszert, 18-16-nál a Nyíregyháza mestere kért időt, hogy megelőzze a nagyobb bajt.

Varga ezután nagyon fontos pontot szerzett, a 21 éves játékos volt a nyíregyházi csapat legjobbja a meccsen.

A fővárosiak kritikus pillanatban tudtak négypontos előnyt felépíteni, 23-19-re is vezettek a negyedik szettben, azonban a hazaiak nem adták fel a küzdelmet. Előbb 23-20-ra, majd 23-21-re zárkóztak, ekkor a Vasas edzője újra maga köré kérte csapatát. Az időkérés utáni első pont is a nyíregyháziaké volt, így 23-22-re módosult az eredmény, majd egy heroikus labdamenet végén jött az egyenlítés, 23-23.

A Vasas megrázta magát, és 24-23-nál meccslabdához jutott, de nem tudott élni a lehetőséggel.

25-24-nél újra az angyalföldiek jöhettek, de ez sem jött össze. A mérkőzésen összességében a negyedik fővárosi meccslabda már kupagyőzelmet ért. Legalábbis elsőre úgy tűnt, azonban a videós elemzés után 27-25 helyett, 26-26-ra változott az állás. Az ötödik meccslabdával már élt a Vasas, így meglett a tizenharmadik kupagyőzelmük.

A Vasas 2015 után emelhette újra a magasba a kupát, a Nyíregyházának nem jött össze a triplázás.

Magyar Kupa-döntő:
Vasas Óbuda – Fatum Nyíregyháza: 3-1 (27-25, 25-17, 24-26, 28-26)
Korábban játszották a Magyar Kupa harmadik helyéért:
UTE Budapest – Jászberényi RK: 3-0 (25-15, 25-16, 25-23)