Vágólapra másolva!
A kedd este 18:00-kor kezdődő FTC-Rail Cargo Hungária - Siófok KC bajnoki mérkőzés eldöntheti, melyik magyar csapat indulhat a Győri Audi ETO mellett a női kézilabda Bajnokok Ligája 2020-21-es kiírásában.

Soha nem volt még ilyen közel a Siófok ahhoz, hogy kiharcolja a BL-indulást a női kézilabda NB I-ben. A Balaton-partiak már jó ideje kopogtatnak a legrangosabb európai klubsorozat ajtaján, de a Győr és az FTC eddig nem engedte be őket rajta. Más szemszögből nézve viszont ez nem a két riválison múlik, sokkal inkább az EHF-en, akik ebben az évtizedben már nem engednem három csapatot a BL-ben indulni.

A Siófok sokkal inkább BL-erősségű csapat, mint az a Baník Most, aki a BL után az EHF-kupa csoportköréből is hat vereséggel távozott idén.

Nem volt ez mindig így, a 2000-es években a dán bajnokság legalább annyira erős, és kompetitív volt - utóbbi jelző a mai napig igaz rá -, mint napjainkban a magyar. Éppen ezért négy olyan szezon is volt abban az időszakban, amikor az Aalborg, az FCK, Ikast, a Slagelse és a Viborg közül három is ott lehetett a BL-ben. Mivel akkoriban is 16 csapatos volt a főtábla, mint manapság, ezért is meglepő, hogy az EHF nem engedte a harmadik magyar együttes indulását. Holott a Siófok az EHF-kupa címvédőjeként adta be nyáron a pályázatát a szabadkártyára.

Kirobbanó formában érkezik a Siófok a Népligetbe, de az FTC is sokat fejlődött a gyengébb ősz óta Forrás: Siófok KC

A 2020-21-es idényre átalakítják a BL lebonyolítását, a négy négyes csoport helyett két nyolcasban küzdenek majd a felek. A 16 csapat tehát ugyanúgy marad, és semmi arra utaló jelet nem látunk, hogy az EHF az NB I harmadik helyezettjének is megadná a szabadkártyát. Ezért lesz fontos, hogy a keddi Fradi-Siófok találkozót ki nyeri.

Az ezüstérmet „védő" FTC-t a világbajnokság óta mintha teljesen kicserélték volna.

Ősszel Elek Gábor szerint is túl kevesen voltak, ennek és kulcsjátékosaik gyengébb formájának volt betudható az a bukdácsolás, aminek eredményeképpen csak egy pontot tudtak magukkal vinni a BL középdöntőjébe.

Majd a második félévre visszatért gyermekáldás után Szucsánszki Zita, Szekeres Klára és Hornyák Dóra is, újabb variációs lehetőségeket adva a fővárosiak edzőjének mind támadásban, mind védekezésben.

A Siófok nyáron pont a Fradi legfontosabb vezéregyéniségével, Nerea Penával, és a Győrből érkező Tomori Zsuzsannával erősödött.

Szintén csatlakozott a francia világbajnok Gnonsiane Niombla, aki az ETO-ba távozó honfitársa, Estelle Nze Minko helyét vette át.

A világbajnokság óta sokkal biztatóbb az, amit az FTC-től láttunk Forrás: Origo - Koncz Márton

A két csapat őszi mérkőzésén két siófoki kézilabdázó, Tomori és Katarina Jezic is piros lapot kapott túlzott durvaságért. Az első negyedóra után Tor Odvar Moen csapata 12-7-re vezetett, mégis úgy alakultak a dolgok, hogy az FTC mehetett bele a hajrába 30-24-es előnnyel. A Siófok története addigi legnagyobb feltámadását produkálva 31-31-re mentette a találkozót, életben tartva esélyeit a BL-re.

A decemberi vb után mindkét csapat összemérhette az erejét a Győrrel saját pályáján - változó sikerrel. A két ünnep között a Fradi 28-27-re kikapott a Népligetben, míg a Siófok 34-29-re legyőzte az NB I-ben 60 mérkőzéses győzelmi szériát felépítő BL-győztest. Tette mindezt úgy, hogy a szünetben kilenccel is vezetett a parádézó Penának és Szikora Melindának köszönhetően.

A Balaton-partiak sorozatban 10 sikerrel a hátuk mögött érkeznek a Népligetbe.

Pena, Szikora, Tomori. Három olyan játékos, akik sokáig a Ferencváros sikeréért küzdöttek. Azonban kedd este már nem élvezhetik az 1200 fanatikus Fradista támogatását az Elek Gyula Arénában. Soha nem volt még ilyen közel egymáshoz a két csapat. A hazaiak egy meccsel többet játszottak, vesztett pontok tekintetében mégis 5-5 az állás. Egy éve a vendégek 30-29-re győzni tudtak. Pokoli mérkőzésre van kilátás.