Vágólapra másolva!
3-0-s vereséget szenvedett a Vasas Óbuda a román Alba Blaj otthonában a női röplabda Bajnokok Ligája D csoportjának utolsó, hatodik játéknapján. A magyar bajnok az első szettben nagyon közel állt a bravúrhoz, de a végjátékot ezúttal sem bírta, akárcsak a harmadik játszmában. Ezzel a fővárosiak egy ponttal végeztek a csoportkörben, de a történelmi menetelésre és a sztárcsapatok ellen nyújtott produkciókra büszkék lehetnek.

Az már a záró forduló előtt eldőlt, hogy egyik csapat sem juthat tovább a BL-ben, tehát az volt a kérdés, hogy vajon félvállról veszik-e a csapatok a meccset, mint egy kötelezően letudandó feladatot, vagy a tétnélküliség felszabadult és színvonalas játékot eredményez.
A szállodából a csarnokig vezető úton ez nem derült ki, pedig az sem volt hétköznapi, ugyanis a két csapat a méltán híres nagyszebeni csúcs elkerülése miatt közös busszal utazott a meccs helyszínére. A körülbelül hétperces úton nem születtek életre szóló barátságok, de egyáltalán nem volt feszült a hangulat.

A Blaj kerete egyébként jóval erősebb annál, mint amit a BL-eredmény mutat:

csak jelenlegi, vagy egykori válogatott játékos játszik a csapatban, például a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Szilvija Popovics, az Eb-győztes Nadja Ninkovics és Bianka Busa, vagy az Eb-ezüstérmes Femke Stoltenborg és Kirsten Knip. Nem csoda, hogy a papírforma sima hazai győzelmet ígért, de ugyanez volt a helyzet a Conegliano otthonában is, a Vasas mégis pontot rabolt a klubvilágbajnoktól.

Jakub Gluszak a Kjelstrup-Török-Gyimes-Ambrosio-Dékány-Bleicher felállással kezdett, Mihály Dorka volt a liberó. A felforgatott kezdő egyértelműen azt jelezte, hogy a lengyel tréner szeretne azoknak is lehetőséget adni, akik idén eddig kevesebbet szerepeltek, de a túloldalon Darko Zakocs sem a korábban megszokott hatost küldte pályára.

A Vasas 2-1-es hátrányból 4-2-re fordított az első szett legelején, 7-3-nál pedig a fél szektornyi Vasas-drukkerhad is megnyerte a hangversenyt az 1500 hazai szurkolóvan szemben.

Zakocs időkéréssel próbálta felrázni az övéit, erre zsinórban két pont volt a válaszuk, aztán Gyimes centertámadása gyorsan megszakította a sorozatukat. 8-8-nál azonban egyenlítettek, ekkor Gluszak kért időt. Kiválóan mezőnyözött a Blaj, de Dékány ütése utat talált a hármas blokk között, amivel ismét egál volt, ezután viszont hárommal elléptek a hazaiak, akiknek a nyitásaik is ültek, Gluszaknak újfent az időkérés maradt.

Ebből bizony Vasas-pont született Forrás: CEV

Ez sem tudta megtörni a románok lendületét, akiknek még szerencséjük is volt, Stoltenborg nyitása például a hálóról esett le a Vasas térfelére, majd ezt megfejelte egy újabb ásszal a holland feladó. Ezután Ambrosio és Kjelstrup is nyitott egy ászt, aztán egy technikai hibának köszönhetően mínusz háromra zárkózott a Vasas (18-15).

Ekkor Zakocs szólította magához tanítványait, de Dékány pontjával, majd egy outtal már csak egy volt közte, pedig héttel is vezettek. 20-18-nál őrületes labdamentet nyert a Vasas, Török ütésével pedig ismét egál volt. Ki gondolta volna ezt 17-10-nél?

Sőt! Török ejtése, majd Gyimes ásza után már 22-20 volt a magyar csapatnak!

Egy rossz nyitás, aztán Ambrosio blokkja után 23-21 lett, de az ő blokkjuk is beesett, majd Busa bombázott be két pontot, így ők jutottak szettlabdához, amit Baciu be is ütött. Akárcsak a Nantes elleni két meccsen, itt is a hajrában úszott el egy abszolút nyerhető szett, pedig elképesztő volt, amit a játszma második felében művelt a Vasas.

Ambrosio Melani (10) lett a Vasas legeredményesebb játékosa Forrás: CEV

A második felvonás is szorosan indult, aztán négypontos előnyre tett szert a 2018-as BL-döntős együttes, Gluszak ekkor kérte ki első idejét a játszmában. Bleicher két parádés nyitással csökkentette a hátrányt, erre Zakocs időkéréssel reagált, Török pedig egy újabb Vasas-ponttal.

Hiába sikerült lefaragni a különbséget egyre, a Blaj ekkor megrázta magát, és szinte pillanatok alatt elhúzott ötre.

Gluszak második időkérése sem segített, 18-11-nél hét volt közte, az előző szetthez hasonló bravúrra lett volna szükség. Ez azonban most elmaradt, a Blaj nem lassított, a óbudaiak játéka pedig kissé szétesett. A szerencse továbbra sem hagyta el őket, egy outra tartó blokk Dékány lábáról pattant ki végül, ezzel jutottak szettlabdákhoz, amelyek közül a másodikat ki is használták, így 25-16-ra megnyerték a második felvonást.

A harmadik játszma hiába indult 2-2-vel, a Blaj gyorsan váltott és elhúzott 6-2-re, Gluszaknak kellett közbelépnie. Beállt Kostelanská is a Vasasba, ez ideiglenesen megtörtea románok lendületét, de nem sokáig, a különbség visszaugrott hat pontra.

Trine Kjelstrup emelkedik Forrás: CEV

A magyar bajnok ekkor egy utolsó rohamot indított, amivel 13-10-re zárkózott, viszont a balázsfalviak is egy jó szériával válaszoltak.

Volt még azonban tartalék a Vasasban, amely minden erejét mozgósítva és óriásit küzdve beérte ellenfelét 17-nél!

Innetől felváltva születtek a pontok 20-19-ig, ekkor Kjelstrup antennát ütött, amivel kettő lett közte. A visszaállt Stoltenborg jó szerváival pillanatok alatt 23-19-re alakult az állás, majd Sanja Popovic-Gamma pontjával meccslabdákhoz jutott a Blaj. Az elsőt Dékány hárította, a másodikat viszont Busa kíméletlenül bevágta, így végül a harmadik szettet 25-21-re, a mérkőzést pedig 3-0-ra nyerte az Alba Blaj.

Ezzel az eredménnyel a román csapat 9 ponttal végzett, a Vasas pedig eggyel zárta a történelmi BL-szezonját. Történelmi, mert első magyar csapatként a selejtezőből jutott a főtáblára, és megmutatta, hogy nem érdemtelenül. Elég csak a Coneglianóban szerzett pontra gondolni, amire a világ összes csapata büszke lenne. Szóval legyünk mi is azok.

Végeredmény, női röplabda Bajnokok Ligája, D csoport, 6. forduló:
Alba Blaj (román) - Vasas Óbuda (23, 16, 21)

"Több lehetőséget szerettem volna adni azoknak, akik eddig kevesebbet kaptak a BL-ben, ők pedig nem vallottak szégyent, általánosságban jól játszottak. Oké, 3-0-ra kikaptunk, de egy klasszisokból álló ellenféltől. Elégedett vagyok velük, nem adták fel. Most, hogy vége a sorozatnak, csütörtöktől újra dolgoznunk kell, mert a bajnokság érdemi része még előttünk áll. Ez a hat meccs jó tapasztalat volt arra, hogy megtanuljuk, ilyen szintű csapatok ellen milyen játékra van szükség. Remek kaland volt mindannyiunk számára, és remélem, nem ez volt az utolsó. Büszke vagyok arra, hogy a BL-ben irányíthattam egy ilyen csapatot, úgyhogy általánosságban pozitívan látom a szereplésünket" - értékelte a BL-menetelést Jakub Gluszak vezetőedző.