Vágólapra másolva!
A Vardar Szkopje egy orosz befektető hatására vált a 2010-es években Európa egyik legnagyobb kézilabda-egyesületévé mind női, mind férfi vonalon. A pénzügyi gondok hatására előbb 2018-ban a női csapatot adták fel, majd úgy néz ki, most a férfiegyüttesre is végleg elfogyott a pénz.

Szergej Szamszonyenko orosz milliárdos befektető-üzletember szereti a sportot. Meglepőnek hathat, hogy szenvedélyét nem hazájában, hanem Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban bontakoztatta ki. A Vardart 2012-ben vásárolta meg. Ez nem csak azt jelentette, hogy a klubba egyik napról a másikra olyan világsztárok érkeztek, mint Sterbik Árpád, hanem a helyieknek egy új, 5500 férőhelyes hipermodern csarnokot, a Jane Sandanski Arénát, valamint egy szállodakomplexumot is felépíttetett.

Szergej Szamszonyenko, az "Orosz" Forrás: Handball-planet

Előbbi azért volt szükséges, hogy ne kelljen osztoznia a projekt hajnalán szintén világsztárokat a soraiban tudó Metalurggal a Boris Trajkovski Arénán.

A Vardar az egyik legjobb hangulatú, legfanatikusabb szurkolótáborral bíró kézilabdacsapattá vált Európában.

Aztán az eredmények is jönni kezdtek, sorozatban három BL-negyeddöntő után a 2016-17-es szezonban eljött az áttörés.

A férficsapat nemhogy bejutott a kölni négyes döntőbe, de rögtön meg is nyerte azt, előbb a Barcelonát, majd a PSG-t legyőzve.

A női csapat is megcselekedte, amit az orosz milliárdos megkövetelt. 2014 és 2018 között sorozatban öt alkalommal jutottak be a budapesti Final Fourba. Az utolsó két alkalommal a végső győzelemhez is közel jártak, azonban a Győri ETO mindkétszer meg tudta nyerni ellenük a hosszabbítást.

Aki látta a 2018. májusi BL-döntőt, nem felejti el Andrea Lekics, vagy az azóta Siófokban kézilabdázó Andrea Kobetics arcát, amint Kiss Éva kivédi Andrea Csovics lövését. Ekkor már hivatalos volt, hogy Szamszonyenko kiszáll a Vardarból. Ahogy teltek a hónapok, a Szkopjéban csak „Orosz" becenévre hallgató mecénás felhagyott eredeti tervével, és mégsem szállt ki teljesen az általa felépített klubból.

Az elmúlt három szezonból kétszer is a Vardar nyerte a BL-t. Úgy néz ki, ez sem menti meg őket a csődtől Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Ekkor még csak az 5 millió eurós költségvetéssel gazdálkodó női csapatból „vette ki" a pénzét. Ezért volt korántsem mindegy, hogy Csovics nem tudott túljárni Kiss Éva eszén.

Így két ezüstéremmel ért véget a női Balkán-válogatott ötidényes menetelése a BL-ben.

Szamszonyenko tehát a férficsapatot megmentette, és egy ugyan már nem tízmillió eurós büdzséből gazdálkodó, de mégis stabil alapot biztosító forrást továbbra is a klub rendelkezésére bocsát a 2018-19-es szezonra is.

2019 áprilisában Szamszonyenko az elnöki posztot már ténylegesen feladta, viszont többségi tulajdonosként továbbra is ő mozgatta a szálakat.

A következő idényben még egyszer utoljára megmutatták a szkopjeiek, mit jelent nekik a klub. A szurkolók és a maradék pár világsztár - az elmaradó fizetések ellenére - összeállt, és másodszor is megnyerte a BL-t. A döntőben az előtte sorozatban 12 BL-mérkőzést megnyerő Veszprémet legyőzve.

Dejan Miloszavljev, az egyik legtehetségesebb kapus már előző nyáron elhagyta a süllyedő hajót Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Ez lett volna a második alkalom, amikor azt hihettük, hogy ebben ennyi volt. Végül a harmadik lett a kegyelemdöfés. Ez zajlik napjainkban. Nyár óta az alábbi kulcsjátékosok távoztak a kétszeres BL-győztestől:

2019 nyár:

  • Dejan Miloszavljev (Füchse Berlin)
  • Igor Karacsics (Kielce)
  • Rogerio Moraes Ferreira (Veszprém)

2020 február:

  • Pavel Atman (Szpartak Moszkva)
  • Dainis Kristopans (szezon végéig a Füchse Berlinbe, majd nyártól a PSG-be)
  • Gleb Kalarash (Motor Zaporozsje)

Hozzájuk csatlakozik nyáron a Veszprémbe távozó Danyil Siskarjov, valamint a hírek szerint Stas Skube, Khalifa Ghedbane és Christian Dissinger is a távozók névsorát erősíti majd. Gyanús, hogy ezt a csődöt már nem mentené meg egy harmadik BL-győzelem.