Társoldalunk:

A könnyebb nyolcaddöntőért fogadja a Veszprém a kétszeres BL-győztest

2020.02.23. 08:50

Miután másfél hete kikapott a THW Kiel otthonában, a Telekom Veszprém számára a második hely megtartása lesz a tét a Montpellier ellen. A férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó előtti fordulójában eldőlhet, hogy David Davis együttese a MOL-Pick Szeged, vagy a Paris Saint-Germain ágára kerül-e.

2018. október 13-án az akkori BL-címvédő ellen debütált a Telekom Veszprém kispadján David Davis. A spanyol mester első mérkőzése emlékezetesre sikerült, a magyar csapat egy góllal, 30-29-re győzni tudott a Montpellier otthonában. A Veszprém utána saját pályáján már simábban, 25-19-re múlta felül a 2003-as és 2018-as BL-győztest.

Patrice Canayer neve összeforrt a Montpellier csapatávalForrás: DPPI/Javier Borrego

Akkor abban a szezonban Patrice Canayer nem számíthatott irányítójára - az argentin Diego Simonet hiányát minden csapat megérezné. A most futó szezonban Simonet ismét százszázalékos, és kulcsszerepe volt abban, hogy szeptember végén 23-18-ra legyőzze a mieinket. A franciák edzőjéről is érdemes külön szót ejteni: Az 58 éves Canayer 1994 óta irányítja a Montpelliert,  ami kisebb csoda egy olyan világban, ahol pár rosszabb eredmény után visszafordíthatatlanul meg tud bomlani a bizalom edző és vezetőség között.

Ha a bakonyiak nyerni szeretnének, sokkal jobban kell támadniuk, mint ahogyan Franciaországban tették. 23 kapott góllal lehet mérkőzést nyerni 18 dobott góllal annál kevésbé. Nincs jó formában a Montpellier, mely a francia bajnokságban legutóbbi négy mérkőzését elveszítette.  A BL-ben eddig jól menetelnek, és két fordulóval a csoportkör vége előtt még nekik is van esélyük a második hely elérésére. Ehhez le kéne győzniük a legutóbbi szezon két BL-döntősét egymás után: előbb a Veszprémet, majd az éppen széteső Vardar Szkopjét.

A két csapat második helyért folytatott csatájába beleszólhat a Kielce is, Talant Dujsebajev csapata már lejátszotta mérkőzését a hétvégén, és 33-26-ra legyőzte azt a Motor Zaporozsje csapatát, amelyikkel a Veszprém az utolsó fordulóban játszik majd. A lengyelek a csoportelső Kiel ellen zárják a B-csoport küzdelmeit.

Visszatérve az európai szövetségnél a hétvége mérkőzésének megválasztott Veszprém-Montpellier összecsapásra: A védekezés döntheti el a vasárnap 17:00-kor kezdődő találkozót. Vagy éppen az olyan világsztár balkezesek, mint amilyen a korábban a franciáknál is megforduló Dragan Gajics,  a meccsről meccsre folyamatosan fejlődő egyiptomi Omar Yahia. A túloldalon Valentin Porte és Melvyn Richardson lehetnek a nyerőemberek, de a 61 gólos balátlövőre, Hugo Descat-ra, valamint Marin Segóra is érdemes figyelni, aki képes az ellenfelek fejébe mászni akár hosszú tízpercekre is.

Eddig egyedül a Kiel tudott pontot szerezni a Veszprém Arénában ebben a szezonbanForrás: Movephoto/Porto/Peter Spark

A Veszprém Aréna eddig a Kielen kívül mindenkinek megoldhatatlan feladatot adott.  A Zaporozsje, a Porto, a Vardar, a Meskov Breszt és a Kielce közül egyedül utóbbi tudott ötgólos különbségen belül maradni (28-24), az összes többi csapatot kiütötte a magyar csapat. Újabb hazai győzelemmel a Veszprém a másik csoportban nagy eséllyel harmadik helyen záró Szeged ágára kerülhet. Ez azt jelentené, hogy a két magyar együttes a negyeddöntőben egymás ellen játszana a négyes döntőbe jutásért.  Mondjuk ehhez előbb sikerrel kellene venniük a nyolcaddöntős párharcukat. Ha második lesz a Veszprém, akkor az alsó ágról érkező, Wisla Plock-Bidasoa Irún párharc győztesével játszik. Ha pedig harmadik helyen zár, akkor a szlovén Celje útján vezetne az út az újabb négyes döntő felé - mondjuk ez esetben nem a Szeged, hanem a Paris Saint-Germain állhatna az Építők útjába.

Az egyenlet megoldásához vasárnap 17:00-tól kerülhetünk közelebb.