Vágólapra másolva!
Szombaton a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged számára is véget ér a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportköre. Vasárnap estére az is kiderül, hogy vajon a két magyar csapat egymás ellen játszhatja-e a negyeddöntős párharcát a május végi, kölni négyes döntőért. Könnyen lehet, hogy az FTC-Rail Cargo Hungária hosszú ideig utolsó hazai BL-mérkőzését játssza vasárnap. A Győri Audi ETO-ra nehéz feladat vár, Danyi Gáborék a feljövőben lévő Buducnost otthonába látogatnak.

Motor Zaporozsje – Telekom Veszprém (szombat, 17:30)

Miután David Davis csapata az előző hétvége rangadóján legyőzte a Montpelliert, biztossá vált, hogy a B-csoport második helyén zárja a nyolcast. Ez egy könnyebb nyolcaddöntős ellenfelet jelent, amiért alaposan megdolgozott a Veszprém a szezonban. A bajnoki címvédő ellenfele a Szita Zoltánt a soraiban tudó lengyel Wisla Plock, vagy a Bartók Donátot a januári Európa-bajnokság előtt szerződtető spanyol Bidasoa Irún lesz.

A Montpellier ellen bebiztosította második helyét a B-csoportban a Veszprém Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Veszprémre az utolsó csoportmérkőzésén ujjgyakorlat vár, az utolsó helyen záró ukrán Zaporozsje nem okozhat gondot a mieinknek. Még akkor sem, ha Kent Robin Tönnesen után Omar Yahia is megsérült, így Pawel Paczkowski maradt az egyetlen balkezes jobbátlövője a csapatnak. Szeptemberben 40-28-ra nyert a Veszprém Arénában az Építők, és Ukrajnában is a találkozó esélyesének számít.

Barca Lassa – MOL-Pick Szeged (szombat, 19:30)

A Szeged fantasztikus győzelemmel kezdte a BL-szezont. Szeptember 14-én az Újszegedi Sportcsarnokban 31-28-ra legyőzte a Barcelonát, ami a Tisza-parti klub történetének egyik legnagyszerűbb sikere volt. Azóta február közepén egy hasonló produkciót bemutatott a PSG ellen is, hogy három nappal később a menyből a pokolban találja magát Flensburgban.

Juan Carlos Pastor csapatának még a csoportmásodik helyre is van egy kevés esélye. Ehhez egy újabb – a szeptemberi mérkőzés óta még erősebb – Barcelona elleni bravúr mellett az is kellene, hogy a Paris Saint-Germain ne tudja legyőzni a 13 kör alatt csak öt pontot szerző Zágrábot. Ha ezek együtt nem teljesülnek, akkor a Szeged a harmadik helyen végez az A-csoportban, ami azt jelentené, hogy

a Bajnokok Ligája történetében először összejöhetne a Veszprém-Szeged párharc a négyes döntőbe jutásért.

Hogy ez mennyire lenne jó, az nagy erkölcsi kérdés. Egy magyar csapat biztosan ott lehet Kölnben, ami kiváló eredmény. Viszont mindkettő biztosan nem, ami a maximalisták számára jelenthet csalódást.

Történelmi mérkőzést játszik szombaton a MOL-Pick Szeged Fotó: Csudai Sándor - Origo

Addig a Szegedre előbb a barcelonai vendégjáték, és - jó eséllyel - a csődöt mondó Vardar Szkopje elleni nyolcaddöntő vár. Aron Pálmarsson, Luka Cindric, Raúl Entrerrios - három világsztár irányító egy csapatban. Nem csak a nevüket teszik oda a katalán csapatba hétről hétre, hanem kiváló teljesítménnyel is rukkolnak elő. Bravúr lenne a szegedi pontszerzés, ami reális cél viszont, hogy Luka Stepancic és Dmitrij Zsitnyikov után

senki se sérüljön meg a klub történetének 200. BL-mérkőzésén.

FTC-Rail Cargo Hungária – Team Esbjerg (vasárnap, 15:00)

Hatalmas változások előtt áll a ferencvárosi együttes. Mivel a Siófok két pont előnnyel, és jobb egymás elleni mérleggel áll a Fradi előtt a női bajnokság második helyén, könnyen lehet, hogy Elek Gábor csapata jó ideig utolsó hazai BL-mérkőzését játssza vasárnap. A holland válogatottal vb-címet szerző, és a világbajnokság legértékesebb kézilabdázójának megválasztott Estevana Polman-vezette dán Esbjerg érkezik az Érd Arénába vasárnap.

Mivel a továbbjutás már nem jöhet össze, ezért ennek a jelenlegi formátumú FTC-nek ez lesz az utolsó lehetősége a bizonyításra.

A nyáron hatalmas változások lesznek a keretben.

A kulcsemberek közül Lukács Viktória az ETO-ba, Danick Snelder a Siófokhoz távozik, valamint hat játékos érkezése már biztos a fővárosi együttesbe. Egy ennyire átalakuló csapatnál akár jól is jöhet, hogy előbb az EHF-kupában csiszolódjon össze.

Az FTC-Rail Cargo Hungária lehetséges(!) kerete a következő szezonra (nagybetűkkel az érkezők):
kapusok: Bíró Blanka, JANURIK KINGA
balszélsők: Schatzl Nadine, Márton Gréta
balátlövők: Háfra Noémi, EMILY BÖLK
irányítók: Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Tóth Nikolett
beállók: JULIA BEHNKE, KISFALUDY ANETT, Pásztor Noémi
jobbátlövők: ALICIA STOLLE, Klujber Katrin
jobbszélsők: KOVÁCS ANETT, Bánfai Kira
védő: Szekeres Klára

Buducnost Podgorica – Győri Audi ETO (vasárnap, 17:00)

Újabb fejezetéhez érkezett az elmúlt tíz-tizenöt év legnagyobb BL-párharca. A Győr az elmúlt héten a Brest otthonában nyerni tudott ugyan, ám kulcsjátékosai közül egyedül Veronica Kristiansen játszott extrát. Ha nincs a norvég balátlövő kilenc gólja, oda lett volna

az ETO 35 mérkőzés óta tartó BL-veretlensége.

Egy biztos: ha Danyi Gábor csapatának formája nem javul, akkor ez a nagyszerű széria könnyen a múlté lehet.

Veronica Kristiansen az ETO legjobbja a középdöntőben Forrás: EHF CL, Facebook

A Buducnost ismét esélyes a négyes döntőbe jutásra, miután a szezon előtt visszatért a góllövőlistát 84 góllal vezető Jovanka Radicevic, és Majda Mehmedovic a montenegrói bajnokhoz. Az ETO a negyeddöntőben is erős ellenféllel játszhat: a Rosztov-Don és a CSM Bukarest is a BL-cím várományosának számít.

A tavalyi, könnyebb Bajnokok Ligája után ez a mostani az elmúlt időszak egyik legkompetitívebbje.

A negyeddöntőbe jutó nyolc csapat közül hét együttes végső győzelme sem érne váratlanul minket.

Zajlik az élet az EHF-kupában is

A sorsolást és a csapat sérültjeit megpillantva óriási meglepetésnek számít, hogy a Tatabánya három mérkőzés után veretlenül vezeti csoportját az EHF-kupában. A La Rioja 26-25-ös legyőzése után két döntetlen következett.

A Füchse Berlin és a PAUC is a magyarnál erősebb bajnokságból érkezett, Vladan Matics csapata eddig mégis borítani tudta a papírformát.

Ha legyőzi a PAUC-t idegenben, akkor karnyújtásnyira kerül a továbbjutástól. (vasárnap, 19:00) A nőknél a címvédő Siófok a rendkívül ellenfélnek számító, korábban a Vácot és a DVSC-t is kiejtő török Kastamonu Belediyesi ellen játssza negyeddöntőjét. (vasárnap, 14:00)