Társoldalunk:

Új szintre emelkedhet a Veszprém-Szeged rivalizálás a kézi-BL-ben

2020.03.09. 12:29

A lehető legkönnyebb utat kapta a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged csapata a kézilabda Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszára. Mindkét csapat elkerülte az olyan nagycsapatokat, mint amilyen a Barcelona, a THW Kiel vagy a Paris Saint-Germain. Ennek azonban ára volt. A két magyar csapatnak egymás testén keresztül vezethet az útja Kölnbe, amennyiben sikerrel veszik nyolcaddöntős párharcaikat.

Öt a veszprémi igazság

Egyetlen mérkőzésre volt a tökéletes szezontól a Telekom Veszprém a 2018-19-es idényben. 2018. október 13-án az akkori BL-címvédő ellen debütált a Telekom Veszprém kispadján David Davis. A spanyol mester első mérkőzése emlékezetesre sikerült, a magyar csapat egy góllal, 30-29-re győzni tudott a Montpellier otthonában. Ezután még az ismerkedés fázisában a Löwen és a Kristianstad is megverte a mieinket. November végén egymásra talált az edző és játékosai, és a Veszprém egy 12 mérkőzéses győzelmi sorozattal negyedszer is bejutott a BL-döntőbe.  Ott a szétzilált, életéért küzdő Vardar Szkopje - a Kielce elleni elődöntőben Sterbik Árpádot és Nagy Lászlót is elveszítő együttest - 27-24-re legyőzte, így a Veszprémnek ezúttal sem jött össze a régóta üldözött siker.

Sorozatban 12 mérkőzést nyert a BL-ben a Veszprém az előző szezonban, mielőtt elveszítette a Vardar elleni BL-döntőtForrás: AFP/Ina Fassbender

A bakonyiak csapatából a nyáron visszavonult Nagy mellett Momir Ilics is, így az elmúlt időszak két legnagyobb legendáját is elveszítette a csapat. Ha ez nem lenne elég, Mikler Roland is távozott. Mégsem lehet azt mondani, hogy gyengült volna a Veszprém, ugyanis Rogerio Moraes, Omar Yahia, Vuko Borozan és Vladimir Cupara is bizonyította, hogy nagyszerű igazolások voltak. 

Négyük közül Moraes és Cupara számítanak a legidősebbnek, azonban 26 éves koruk még őket is jó sok veszprémi évre predesztinálja. Borozan sérülten érkezett, és az ősszel folyamatosan javuló formát mutatott. Ugyanez igaz a 22 éves Yahiára, akivel a Veszprém megütötte a főnyereményt jobbátlövő poszton. Sokáig a vele egy idős Melvyn Richardson érkezéséről pletykálták, hogy ő lehet Nagy László utódja, végül az egyiptomira esett a választás.

A 22 éves Omar Yahia teljesítménye a szezon egyik pozitív fejleménye VeszprémbenFotó: Hirling Bálint - Origo

A magyar bajnoknak az egyetlen igazi megingása szeptember végén jött el, amikor a – BL-be egy év kihagyás után visszatérő - THW Kiel lehengerlő játékkal, 37-31-re nyert a Veszprém Arénában. Egy héttel később a Davis-éra leggyengébb támadójátékát bemutatva 23-18-ra kikapott Montpellierben is a csapat, sőt a Rabotnik elleni SEHA-liga csoportmeccsét is elveszítette. 

Mikor legyen formán kívüli és indiszponált egy csapat, ha nem a szezon legelején?  Tehették fel a kérdést a szakértők. 

Október közepétől folyamatosan javult a csapat játéka,  Kielcében igazi űrkézilabdát láthatott a közönség, ahol végül a lengyelek 34-33-ra győzni tudtak. Sorozatban jöttek a győzelmek, ám mivel februárban a Kiel hazai pályán is nyerni tudott, így hiába szerezte a Veszprém a legtöbb győzelmet a B-csoportban, a németek - a jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően – tudták megszerezni az első helyet, amivel ők jutottak egyből a negyeddöntőbe.

A Veszprémre a nyolcaddöntőben a Xavi Sabaté által vezetett, Renato Sulicsot és Szita Zoltánt is a soraiban tudó Wisla Plock vár.  A fiatal magyar balátlövő kölcsönben szerepel a lengyel együttesnél, eddigi 12 BL-meccsén 39 gólnál jár, amivel Niko Mindegía mögött a második legeredményesebb kézilabdázó. A Veszprémben Petar Nenadics (62 gól) és Dragan Gajics (61 gól) voltak a leggólerősebbek eddig.

Egy botlásra ráment a könnyebb szegedi ág

A Veszprémhez hasonlóan a MOL-Pick Szeged is 20 pontot szerzett a csoportkörben. Juan Carlos Pastor együttesének ez csak a harmadik helyre volt elég, ami azt jelenti, hogy azonos ágra került a két magyar csapat. Hogyan lehetséges ez? Két egyszerű magyarázata van. Az egyik, hogy két bombaerős ellenfél, a Barcelona és a Paris Saint-Germain előzte meg, a másik pedig egy Aalborg elleni hazai döntetlen.

Bogdan Radivojevics hamar belopta magát a szegedi szurkolók szívébeForrás: Solya Eliza

Szigorúan véve annak a február eleji, 26-26-tal véget érő mérkőzésnek az lett az eredménye, hogy hiába győzte le a Szeged hazai pályán a Barcelonát, valamint a PSG-t is, mégsem tudta egyiket sem megelőzni.  Egy olyan kiélezett csatában, mint amiben az egész csoportkör során volt egymással ez a három kiemelkedő együttes, egyetlen rosszabb teljesítmény a Veszprém útjába sodorta a Szegedet. 

A szezon egy óriási bravúrral a Barcelona 31-28-as legyőzésével indult.  Mirko Alilovics parádézott a kapuban, az új igazolások közül Bogdan Radivojevics bemutatta, mennyire bejön neki a szegedi közeg. A Löwentől érkező szerb jobbszélső 63 gólt lőtt az A-csoportban, amivel csapata legeredményesebbje lett a BL-ben. Ha azt nézzük, hogy közben poszttársa, Mario Sostarics 107 találattal vezeti a magyar bajnokság góllövőlistáját, félelmetes erőt mutatnak a Tisza-partiak ezen a poszton.

Mikler Roland fantasztikus formában véd a januári Európa-bajnokság ótaFotó: Csudai Sándor - Origo

Az, hogy mekkora tett volt a Barcelona legyőzése, jól mutatja, hogy a katalánok ezután mind a 13 mérkőzésüket megnyerték a csoportkörben. 

A másik nagy tett a PSG legyőzése hatgólos hátrányból felállva, Joan Canellas 10 góljának és egy nagyszerű csapatmunkának volt köszönhető.  Ami aggasztó lehet a tavaszra nézve, hogy három nappal később, a Flensburg ellen megmutatkozott a Szeged másik arca: Németországban indiszponált játékkal 34-26-os vereség következett.

A Szeged hazai pályán 18 mérkőzés óta nem kapott ki a BL-ben.  Ez mindenképp a legmagasabb polcra helyezi a Pastor-csapatot, amivel esélye lehet a négyes döntőbe jutásra. Viszont mivel a Flensburg, a PSG és a Barcelona otthonában is fejet hajtottak a kékek, nem nevezhetőek esélyesnek a Veszprém elleni esetleges negyeddöntőben. Szegedi részről a magyar házi negyeddöntőhöz az ezúttal tényleg visszafordíthatatlanul csődöt jelentő Vardar Szkopjét kellene kiejteni.

43 nap alatt hat Veszprém-Szeged jöhet

Tegyük fel, hogy mindkét magyar csapat sikerrel veszi nyolcaddöntőjét, és létrejön minden idők legfontosabb Veszprém-Szeged párharca. A tét óriási lesz, és jelen helyzetben nem biztos, hogy könnyebb ellenfelet kaphatott volna a két csapat, mint a másik. 

A Veszprémnek jó, mert elkerülte a Barcelonát és a PSG-t, így az ellen az ősi riválisa ellen vívhatja ki hét éven belül hatodik kölni részvételét, aki ugyan egyre inkább a fejére nő, de még mindig többször nyer ellene, mint ahányszor veszít.

Új szintre emelkedhet a Veszprém és a Szeged rivalizálásaFotó: Hirling Bálint - Origo

A Szegednek jó, mert elkerülte a Kielt, így az ellen az ősi riválisa ellen vívhatja ki története első kölni részvételét, aki ellen ugyan még mindig többször veszít, mint ahányszor nyer, de az elmúlt időszakban egyre inkább a fejére nőtt.

Március elején a sérültek listája igazságos képet fest. Szegedi oldalon Luka Stepancic és Dmitri Zsitnyikov, veszprémi oldalon Kent Robin Tönessen, Omar Yahia és Kentin Mahé nem tud a csapat rendelkezésére állni.

Ami érdekes lehet, hogy április 11. és május 24. között összesen hat Veszprém-Szeged találkozót rendezhetnek.  Az alig 43 nap alatt lejátszandó maratoni sorozatban szinte biztosak lehetünk, hogy nem lesz 6-0 valamelyik fél javára az eredmény. Mivel a bajnoki alapszakasz decemberi összecsapásán csupán egygólos veszprémi győzelem született, ezért a döntő pályaelőnyének kiharcolása miatt már az április 11-i meccset sem engedheti el egyik fél sem.

Mindkét csapat félelmetesen erős hazai pályánFotó: Hirling Bálint - Origo

A két csapat 125 mérkőzéses történetében voltak olyan fricskák, mint amikor Marko Vujin hétméteresből fejbe dobta Puljezevics Nenadot, vagy amikor még a 80-as években az Építők kék mezben játszott Szegeden, hogy ezzel is bosszantsa a Tisza Volánt. Napjainkban ez a viszály lecsendesült, és már csak egy-két szurkolói rigmus, valamint a két csapat között felélénkülő „játékoskereskedelem" tartja fent a paprikás hangulatot. A szezon végén Jorge Maqueda Szegedről Veszprémbe, Borut Mackovsek pedig Veszprémből Szegedre teszi át székhelyét. 

Ezt a rivalizálást élénkítheti fel a 43 nap alatt lejátszandó hat mérkőzés. Ha csak a BL-párharcra összepontosítunk, akkor ott két mérkőzésen, és a veszprémi visszavágó miatt az Építőket tartjuk esélyesebbnek. A bajnokságban sok múlhat az április 11-i mérkőzésen, és hogy kié lesz a pályaelőny a döntőben. A kupában pedig a Szeged a címvédő, és ismét ez lehet az a hely, ahol a Szeged a legkisebb erőfeszítéssel elérhet egy szép eredményt.

Soha nem látott űrkézilabda lesz Kölnben

A szezon előtt jómagam a PSG, a Kiel, a Barcelona és a Veszprém csapatait tartottam legesélyesebbnek a kölni négyes döntőbe jutásra. Minden idők legerősebb Final Fourja lehet, ha összejön  – gondoltam magamban. Ez annyiban módosult, hogy a Szeged is ott kopogtat a Lanxass Arena ajtaján, és a hazai pályán elért bravúrok miatt okkal állíthatjuk, hogy odaérhet.

Viszont mégis úgy látjuk, hogy az előző szezonban lett volna könnyebb elérniük a hőn áhított célt. A tavalyi Vardar – hiába nyerte meg a sorozatot – gyengébb volt, mint a fentebb felsorolt négy világválogatott bármelyike. Ez egyszerre veheti el és adhatja meg a Szeged kedvét egy olyan párharcban, ahol nem ők lesznek az esélyesek.

Az erősorrendünk valahogy így néz ki:
1) Barcelona
2) Veszprém
3) Kiel
4) PSG
5) Szeged
_____________
6) Flensburg
7) Porto
8) Kielce
9) Montpellier
______________
10) Aalborg
11) Vardar
12) Wisla Plock
13) Celje
14) Dinamo Bukarest

Amennyire kompetitívnek és kiegyensúlyozottnak lehet nevezni a női BL idei szezonját, ahol hét csapat négyes döntőbe jutásán sem lehetne meglepődni, a férfi BL-ben legalább annyira dominál a négy, vagy inkább öt szupercsapat. Jó leírni, hogy az ötből kettő is magyar. Még jobb, hogy - nagy eséllyel - egyikük ott lesz Kölnben. A pohár félig teli.

Mi pedig nem tehetünk mást, mint nagyon várjuk a két magyar szupercsapat összecsapásait. Az összeset.