Vágólapra másolva!
A magyar kosárlabda-válogatott felmondási idejét töltő szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan szerint, nincs szükség tárgyalásra az ügyében, hanem szerződése lejártával meg kell hosszabbítani azt. Úgy érzi felelősséggel tartozik a játékosokért és az őt befogadó Magyarországért is.

Január végén robbant a hír, hogy Ivkovics távozik a magyar kosárlabda-válogatott éléről a februári Európa-bajnoki selejtezőket követően. A horvát-magyar szakember január elején jelentette be, hogy leül a Kaposvári KK kispadjára, noha az MKOSZ részéről a felnőtt szövetségi kapitányok alkalmazásának egyik feltétele az volt, hogy élvonalbeli klubnál nem végezhetnek szakmai munkát. A szövetség elfogadta a döntését, ugyanakkor a felmondási időben számít a munkájára.

A nemzeti csapat azóta túl van két rendkívül sikeres selejtezőn, előbb hazai pályán bravúros győzelmet aratott a címvédő szlovének ellen, majd három nappal később idegenben verte a szintén előrébb rangsorolt ukránokat, így nagyon kedvező helyzetből várja a selejtezők folytatását.

"Sosem mondtam, hogy rossz a viszony a szövetség és köztem. Ha jól emlékszem azt mondtam, hibáztam, hiszen egy szerződést nem tartottam be. De a házasságban is kritikus a hetedik év, nem?! Én úgy gondolom, hogy az elmúlt két selejtező adott egy választ. A játékosok a pályán adtak választ, nem is kell nyilatkozniuk, az érzelmeik mutatták, mit gondolnak. Eddig is százszázalék volt a hozzáállás, szerintem most volt százhúsz. Szinte köszönjük is az MKOSZ-nek, hiszen még jobban motiváltak minket. Vannak elnökségi tagok, akiket látni sem akarok, vannak akikkel családi viszonyban vagyok. Itt nem létezik fehér vagy fekete."

Sztojan Ivkovics maradna kapitány Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A Kosárlabda Szövetség szeptemberben tárgyalja majd újra a kapitánykérdést, melyre Ivkovics Sztojan így reagált az M4 Sportnak:

"Én nem nyitott vagyok a folytatásra, én szövetségi kapitány szeretnék maradni! Ha azt mondom, nyitott vagyok, az azt jelenti, hogy tárgyalni fogunk. Ezt nem kell tárgyalni. Úgy gondolom, eddig is sokat kaptam a játékosoktól, jobbá tettek engem. Felelősséggel tartozom értük, felelősséggel tartozom Magyarországért, amely befogadott engem. Nem kell tárgyalni, meg kell hosszabbítani a szerződést. Nem kell azt nézni, hogy a múltban mi volt rossz, legyünk bölcsek, nézzünk előre."

Hogy mikor indulhatnak újra a bajnokságok, bizonytalan, ahogyan az is, mi legyen, töröljék-e az egész szezont vagy a jelenlegi állás szerint hirdessenek bajnokot. A szövetség kedden ül össze, hogy meghozza döntését, azonban nagyon nehéz feladat vár a vezetőségre.

"Én úgy gondolom, nagyon sok légiós hazaindult, csak senki nem mondja hangosan - árulta el a kapitány, hozzátette ez érthető is, hiszen minden csarnok hetekre zárva van, nem tudnak edzeni sem. - Mondom még egyszer, alattomos az ellenség. Le kell győzni. Csak akkor tudjuk megvédeni magunkat és a körülöttünk élőket, ha betartjuk a szabályokat és hazaengedjük az embereket, mert az otthon az egyetlen hely, ahol biztonságban vagyunk" – árulta el a kapitány.

Az M4 Sport teljes interjúja ide kattintva érhető el.