Vágólapra másolva!
Március 13-án éjféltől a Magyar Vízilabda Szövetség versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvény visszavonásig halasztásra kerül, áll a szövetség honlapján. A koronavírus-járvány terjedése miatt, illetve megállításának érdekében hozott döntés komoly fejtörést okoz nemcsak a sportvezetőknek és edzőknek, hanem a játékosoknak is, akiknek a négy fal között, jobb esetben egy kertes ház udvarán kellene magukat versenyformához közeli állapotban tartani.

A bajnokságok leállásával egy időben a magyar szövetség (MVLSZ) azonnal munkához látott, hogy legalább a tokiói olimpiára (azzal számolva, hogy nem maradnak el az ötkarikás játékok) készülő férfi és női válogatott számára biztosítsa a felkészüléshez szükséges alapvető feltételeket, amelyek közül az uszodahasználat áll az első helyen.

A válogatott keret tagjai elektronikus úton megkapták az edzésprogramokat, amit otthon kell elvégezniük, kinek-kinek a lehetőségei szerint.

„Mindez nyilván nem válthatja ki az uszodai létet, ami az olimpiai felkészülés időszakában nehéz helyzetet teremt. Ennek áthidalása érdekében a női és férfiválogatott edzéslehetőségeiről tárgyalunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárságával, az olimpiai sportközpontok üzemeltetőjével, amely a Császár-Komjádi Uszodát jelölte ki csapataink olimpiai felkészülésére. A Semmelweis Egyetem és a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottságával egyeztetve, annak követelményrendszere, protokollja szerint használja majd a két válogatott az uszodát" – fogalmazott Vári Attila, a szövetség elnöke az MVLSZ hivatalos oldalán megjelent nyilatkozatban.

Válogatott csapataink, ha nem is párhuzamos úton haladva, de készülnek a tokiói olimpiára, amelyet a tervek és a NOB, illetve a japán szervezőbizottság nyilatkozatai szerint továbbra is az eredeti időpontban, azaz 2020. július 24. és augusztus 9. között rendeznek meg.

Férfi válogatottunk van lényegesen kedvezőbb helyzetben: Märcz Tamás együttese a január budapesti Európa-bajnokságon nagyszerű teljesítménnyel lett aranyérmes, ki tudná elfelejteni az ötméteresekkel megnyert döntőt:

Elképesztően izgalmas meccsen lett Eb-győztes a vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott büntetők után 14-13-ra legyőzte a döntőben Spanyolországot a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján, így Märcz Tamás együttese 21 év után lett újra aranyérmes a kontinensviadalon. A 2014-es hazai rendezésű Eb óta először jutott döntőbe, győznie legutóbb 1999-ben Firenzében sikerült, annak a csapatnak még játékosként tagja volt a mostani szövetségi kapitány, Märcz Tamás.

Nekik tehát nem kell már pótselejtezővel "bajlódniuk", készülhetnének teljes erővel a játékokra – ha nem szólt volna közbe a koronavírus-járvány, ami minden előzetes tervet átírt. A bajnoki küzdelmek, a BL-csaták és az edzőtáborok helyett maradt az otthoni tréning.

"Most egy hét pihenőt kaptunk, de aztán valóban az itthoni munka következik – mondta el az Origo érdeklődésére Nagy Viktor, a Szolnoki Dózsa világ- és Európa-bajnok kapusa. – A válogatott játékosoknak ki vannak adva a programok, amit minden nap csinálni kell, de ez persze nem tudja helyettesíteni az uszodai munkát."

Nagy Viktor (középen) úgy készül, hogy nyáron Tokióban kell medencébe ugrania Forrás: MTI/Illyés Tibor

A közös felkészülésről a rutinos játékosnak más véleménye van, mint a szövetségnek. "Szerintem ez az együttkészülés csak a lányokra vonatkozik. A mi részünkről nem látnám értelmét, hiszen mi már kijutottunk Tokióba, nekünk elég lesz majd a tornára felkészülni.

Nem tudjuk, hogy ki milyen közegből érkezik, kiben mi lappang, jobb ezt elkerülni. Szolnokon van saját uszodánk, ahová csak a csapat játékosai léphetnek be, azt megfelelő ellenőrzés alatt tudjuk tartani, ott tudnánk folytatni az edzéseket, ha úgy alakul."

Egyelőre azonban senki nem tud semmi biztosat a folytatásról, kivéve azt, hogy a szövetség tervei és reményei szerint május 11-én újraindulhat a bajnokság. A januári Eb-győzelemmel a tokiói szereplést kiharcoló férfi válogatott – a világ többi sportolójához hasonlóan – most várja a NOB döntését.

A közvetlen felkészülésre egy-másfél hónap elég kell, hogy legyen, van már bennünk annyi elvégzett munka, hogy utol tudjuk érni magunkat. A magam részéről annak örülnék a legjobban, ha július 24-én elkezdődne az olimpia. Kevésbé lennék boldog, ha mondjuk elcsúsztatnák idén őszre, a harmadik opcióról meg inkább nem is beszélek" – tette még hozzá Nagy Viktor.

Nehezebb helyzetben

A női válogatott helyzete lényegesen kacifántosabb, mint a férfiaké. Bíró Attila csapatának nem sikerült kiharcolnia egyenes ágon az olimpiai részvétel jogát. A 2019-es budapesti világligadöntőben a 6. helyen végzett a csapat, azaz nagyon messze volt attól, hogy a sorozat megnyerésével kvalifikáljon, a nyári kvangdzsui világbajnokságon azonban egyetlen mérkőzés választotta csak el Keszthelyi Ritáékat az olimpiától: ha az elődöntőben le tudták volna győzni a spanyolokat, akkor a már biztos olimpiai résztvevő amerikaiak elleni döntő kvótát ért volna. A januári budapesti Eb-n még kevesebb hiányzott, de spanyolok megint jobbak voltak az elődöntőben, és senkit nem vigasztalt, hogy a kvangdzsui hat góllal szemben ezúttal csak egyetlen találat döntött a javukra.

Az esély azonban még mindig megvan, a pótselejtezőn ugyanis kiharcolhatja a csapat az olimpiai részvételt. A március 8-15. közötti trieszti tornáról két csapat kvalifikálhatta volna magát, és milyen szép lett volna a nemzeti ünnepen egy újabb magyar csapat olimpiai kvótájának is örülni. Ehelyett azonban a nemzetközi szövetség (FINA) kénytelen volt elhalasztani a tornát, amelyre a tervek szerint május 17-24. között kerül sor az eredeti, olaszországi helyszínen. Hogy adottak lesznek-e a körülmények ekkor Triesztben a torna biztonságos megrendezésére, azt április 20-i ülésén fogja megvitatni a világszervezet. A 10 csapatos tornáról két válogatott szerezhet kvótát.

Az olimpiai kvalifikációs torna csoportbeosztása

A csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Üzbegisztán, Szlovákia

B csoport: Görögország, Magyarország, Izrael, Új-Zéland, Kazahsztán

Női válogatottunk, ha rendkívüli helyzetben, ha nem is együtt, de azért még készül. Erről Bíró Attila szövetségi kapitány beszélt az Origónak.

"A szövetség mindent megtesz, hogy az úszókhoz és a nyíltvízi úszókhoz hasonlóan mi is folytatni tudjuk a felkészülést egy, a külvilágtól elszeparált környezetben – kezdte a szakember, hozzátéve, hogy a pontos részletek kidolgozása még folyamatban van. – Most mindenki otthon van, végzi a kiadott edzésmunkát,

nincs kartempó, lábtempó, technikai munka. Ez a legjobb esetben is egy kármentésnek, szinten tartásnak nevezhető, hogy a játékosok ne épüljenek vissza, ne vesszen el az a rengeteg munka, amit az elmúlt években befektettek."

Ha rendelkezésre áll az edzéslehetőség, akkor – a kapitány szavaival – karanténból karanténba járhatnak gyakorolni a válogatott kerettagok.

Ha nem is tanácstalan Bíró Attila, de koránt sincs most könnyű helyzetben Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Otthon, uszoda, otthon, ez lesz a játékosok napi útvonala. Sajnos a komplett keret ebben az esetben sem fog tudni együtt dolgozni, mert vannak, akik idős hozzátartozóikkal élnek, őket nem mozdíthatjuk el. A gyakorlások során, természetesen, folyamatos orvosi felügyelet alatt állnak majd a játékosok" – hangsúlyozta Bíró Attila, hozzátéve, hogy "ellentmondásosnak tűnhet, de ebben a helyzetben is abszolút támogatom, hogy mindenki maradjon otthon".

Azonban a legjobb edzőtábor sem helyettesítheti a másfél-két hónapra felfüggesztett bajnokságot, illetve az egyéb versenysorozatokat. És minél hosszabb a leállás, annál nagyobbak a károk.

"Két hónap kiesés végzetes lehet, azt már nagyon nehezen lehetne bepótolni. Ha a legutolsó tervek szerint végül valóban június elején rendezik meg a kvalifikációs tornát, akkor arra is fel kellene készülnünk."

Bíró Attila elmondta, senkinek ne legyenek illúziói afelől, hogy a riválisaink is folyamatosan készülnek.

Az olimpiai pótselejtezőn érintett közvetlen riválisainkról nincsenek konkrét információim, de annyi tudható, hogy a hollandok Zeistben lévő központi edzőtáborban készülnek. Nekünk is ezt kell tennünk, miközben várjuk a híreket, illetve azt, hogy merre haladnak a dolgok."

Egyelőre tehát minden válogatott úgy készül, hogy július 24-én Tokióban megkezdődik az olimpia – biztosat azonban senki nem tud.

A fiúk helyzete könnyebb, hiszen nekik már csak az olimpiára kellene felkészülniük, míg nekünk a kvalifikációs torna is ott van még. Amíg nem szólnak, addig készülünk, ha kiesik újabb egy-másfél hónap a felkészülésből, az nagyon nagy baj lenne.

Kérdés persze, hogy mikortól tudunk elkezdeni megfelelően dolgozni?"