Vágólapra másolva!
50 évvel ezelőtt, 1970. március 25-én a Csepel férfi röplabdacsapata 3-0-ra nyert a lengyel Legia ellen és ezzel bejutott a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjébe. Mai ésszel ez felfoghatatlan. A magyar csapat legjobbja Buzek László volt. Ez a siker címlapsztori volt a Népsport 1970. március 26-i kiadásában. Retrosport naptárunk következő fejezete.

Pedig nagyon nehéz helyzetben várta a BEK-negyeddöntő visszavágóját a Csepel. Az első mérkőzésen Varsóban a Legia 3-1-re nyert.

A csepei visszavágón a harmadik szettben 13-7-re vezetett a Legia (ekkor még 15 pontig tartottak a játszmák), innen fordított a Csepel úgy, hogy ebben a szettben több pontot már nem engedélyezett lengyel ellenfelének.

Ha ezt a harmadik játszmát megnyerik a lengyelek, akkor őrült számolás vette volna kezdetét. Hiszen ebben az esetben a negyedik szett csepeli sikere esetén itt is 3-1 lett volna a végeredmény, azaz a játszmán belüli pontok döntöttek volna. "Magyar pályán röplabda meccsen ilyen izgalmak talán nem is adódtak" - írta korabeli tudósításában a Népsport.

Matej Luczak, a lengyel csapat edzője azt mondta, nem voltak megelégedve a két román bíró működésével. "Buzek Lászlóra rá sem ismertünk" - mondta a tréner, utalva ezzel a magyar játékos kiváló teljesítményére.

Érdemes visszatérni még a harmadik játszmára. 12:13 volt az állás, azaz egy pontra volt a Csepel az egyenlítéstől. Ekkor a lengyel edző időt akart kérni, de erre már nem volt lehetősége. Korábban ugyanis kikérte már az összes idejét.

A Legia játékosa, Paskiewicz a pálya közepén levette a cipőjét - úgy tett, mintha az leesett volna, majd komótosan fűzni kezdte a cipőjét.

A román bíró észrevette a csalást, nem foglalkozott a lengyellel, a Csepel nyithatott és a labda a cipőjével babráló Paskiewicz mellett hullott a földre.

Buzek László, a Csepel egykori kiváló játékosa Forrás: Youtube

A Csepel teljesítménye azért is elképesztő, mert a Legia az előző fordulóban a BEK-címvédő bolgár CSZKA Szófiát ütötte ki.

Az elődöntőben a szovjet Burevesztnyik Alma Ata csapata Kazahsztánban 3-0-ra verte a Csepelt, a visszavágón a magyar bajnok nyert 3-0-ra.

A BEK-döntőbe jutás mindössze két ponton múlt. Hihetetlen. És - ezt nyugodtan kimondhatjuk - olyan dolog, amely soha többet nem fog megismétlődni.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.