Társoldalunk:

Edzésekkel és a családdal vészelik át a karantént a kéziválogatott tagjai

2020.03.26. 05:20

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben kíváncsiak voltunk, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott kulcsjátékosai és szövetségi kapitánya hogyan vészelik át a járvány okozta megpróbáltatásokat. Legtöbben természetesen családjukkal és gyerekeikkel töltik a kényszerpihenőt, de olyan is akadt közülük, aki a szünetben feküdt kés alá egy régóta húzódó sérülés miatt.

A MOL-Pick Szeged beállója, a januári Európa-bajnokság álomcsapatába is beválasztott Bánhidi Bence próbálja hasznosan eltölteni az idejét. Személyre szabott edzésprogramot kaptunk a szakmai stábtól, így a mindennapi mozgás adva van. Eszközöket is biztosít a klub, így semmiben nem szenvedünk hiányt. Emellett futni szoktam, illetve sétálni a szabadban, de szigorúan olyan területeken, ahol nem találkozom emberekkel. Otthon sorozatokat nézek, filmezem, vagy főzni szoktam. Tartom a kapcsolatot a csapattársakkal is, de egyelőre nincs információnk a folytatásról, úgyhogy várjuk a nemzetközi szövetség döntését".

Az EHF szerdán közleményt adott ki a Bajnokok Ligájával kapcsolatban, amely szerint leghamarabb júniusban indulhatnak újra a nemzeti és nemzetközi sorozatok. A férfi BL négyes döntőjét a tervek szerint május 30-31. helyett augusztus 22-23-án rendezik Kölnben. A következő szezon versenynaptárát az EHF a halasztott sporteseményekhez, így az olimpiához fogja igazítani.

Bánhidi Bence 32 gólt lőtt az Eb-n, amivel a magyar válogatott legjobbja lettForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

De térjünk vissza a játékosokhoz, és maradjunk még Szegeden, ahol a balátlövő Bodó Richárd próbálja pozitív oldaláról megközelíteni a kényszerpihenőt. "Természetesen számunkra is nagyon furcsa és új ez a helyzet, ráadásul mostanában elég rossz az idő is, ami megnehezíti a kinti edzéseket. Ami viszont pozitív, hogy rengeteg időt tudok tölteni a feleségemmel és a kisfiammal, Bencével. A napunk nagy részét olyan programok teszik ki, mint a mesenézés és olvasás, de sokat labdázunk is. Mivel a BL-ben a Barcelonával játszottunk utoljára, ráadásul idegenben, az egész csapat átesett a koronavírus-teszten, de a napokban jött meg az eredmény és szerencsére mindegyik negatív lett."

Bodó Richárdhoz hasonlóan Mikler Roland is a családja segítségével próbálja átvészelni a kialakult helyzetet, ráadásul a Szeged és a válogatott kapusának júliusban ikrei születtek, Narina és Dominik. "Bevettem az edzésbe a gyerekeket is, hiszen extrém helyzetekben nekünk is extrém megoldásokra van szükségünk." A 35 éves klasszis közösségi oldalán azt is megmutatta, hogy néz ki mindez a gyakorlatban:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Goalkeeper Training ⚽️ #STAYATHOME

Roland Mikler (@miklerroland) által megosztott bejegyzés,

"A viccet félretéve természetesen betartjuk a bevezetett intézkedéseket, egész nap otthon vagyunk, és csak a legszükségesebb esetben megyünk el vásárolni. Bár a mi életünk a sportról szól, annak is csak akkor van értelme, ha egészségesek vagyunk, ez pedig most mindennél fontosabb. Persze, várjuk a folytatást, hiszen a Bajnokok Ligájában idén nagy álmaink vannak, ezeket azonban most félre kell tenni, és mindenáron arra törekedni, hogy megfékezzük a járványt. Ha ez sikerül, utána majd ráérünk újra a kézilabdával foglalkozni."

A másik magyar toplkubnál, a Telekom Veszprémnél is hasonló a helyzet, a csapat kapitánya, Lékai Máté is erről beszélt. "Furcsa ez a szituáció, de nyilván nem csak nekünk, hanem mindenkinek az országban, sőt, az egész világon. Minden nap edzek, emellett a családommal vagyok, ami nagyszerű érzés, rengeteget játszunk Ramival és Noéval.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sosem volt ilyen jó edzőpartnerem #maradjotthon #egeszsegazelso #Noebaba

Lekai Mate (@lekaimate) által megosztott bejegyzés,

Nagyon szomorú a kialakult helyzet, és bízom benne, hogy minél előbb visszatér az élet a régi kerékvágásba, de ha már így alakult, próbálunk pozitívak maradni, és kiélvezni, hogy a nap 24 órájában együtt lehetünk. Online tartom a kapcsolatot a csapattársakkal is, mindenki Veszprémben maradt, de nagy a bizonytalanság, sem a bajnokságban, sem a Bajnokok Ligájában nem tudjuk, mire készüljünk."

Bár a csapat kapusának, Székely Mártonnak nincs még gyereke, nemcsak feleségével osztozik otthonán. "Van két kutyusunk és két nyuszink is, mellettük azért nem unatkozunk. Természetesen a többiekhez hasonlóan én is minden nap tréningezem, főleg köredzéseket csinálok, de a nyújtások, és a különböző egyéni feladatok nyilván közelében sincsenek a lövőedzéseknek, vagy a kapusiskolai gyakorlatoknak. Érdekes kérdés, hogy ha újra visszatérhetünk a pályára, ki milyen formában lesz, a labdakimaradás biztos formahanyatlással is jár. Szabadidőmben a kert körül tevékenykedünk, házon belül pedig filmezés, olvasás, vagy társasjáték a program, próbáljuk feltalálni magunkat." 

Székely Márton szerint a labda nélküli edzések biztosan formahanyatlással járnak majdForrás: Kovács Anikó - MKSZ

A veszprémiek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Wisla Plock csapatával találkoztak volna, amely Szita Zoltán személye miatt lett volna pikáns összecsapás - a 22 éves balátlövő kulcsembere a lengyel együttesnek. "Nagyon vártam a Veszprém elleni összecsapást, már csak azért is, mert hazatérhettem volna Magyarországra, és találkozhattam volna a családommal. Egyelőre erre várni kell, Lengyelországban maradtam, nem tudom mikor tudok majd hazamenni. Egyedül vagyok, de jól bírom a helyzetet, a szünetet kihasználva megműttettem a bal vállamat, mert még az Európa-bajnokságon kaptam rá egy ütést, és vérömleny keletkezett, amit azóta is éreztem. Végig tudtam volna játszani vele a szezont, de ebben a helyzetben inkább túlestem az operáción, hogy minél előbb túl legyek a rehabilitáción is.

Szita Zoltán még az Európa-bajnokságon szedett össze egy sérülést, amelyet a kéynszerpihenő alatt most megműttetettForrás: AFP/Andreas Hillergren

Gyógytornázom, illetve futok, emellett az ilyenkor szokásos dolgokat csinálom, filmezem, olvasok, vagy éppen videójátékozom. Sajnos a lengyel bajnokságban a szövetség döntése értelmében a március 12-ig lejátszott mérkőzések eredményei alapján hirdettek végeredményt, így a Kielce mögött második helyen zártunk. Egy meccsel kevesebbet játszottunk és csak egy győzelemnyire voltak túlünk, úgyhogy valamelyest csalódottak vagyunk a döntés miatt, de el kell fogadnunk. Remélem, a BL majd folytatódik, és ott a Veszprém ellen lesz lehetőségünk a javításra. 

A magyar válogatott szövetségi kapitányát, Gulyás Istvánt is megkérdeztük, mivel telnek a napjai? Őszintén? Küzdünk, mint malac a jégen. Nehéz, mert az ember menne, tenné a mindennapos dolgokat, de muszáj otthon maradni. Az elmaradt háztartási munkákra mondjuk van most idő, de nekünk nem ez az életünk. Bele-bele nézek meccsekbe, de igazából ez a bizonytalanság a legrosszabb ebben az egészben, senki nem tudja, mikor érünk a végére, egyelőre nem látszódik a fény az alagút végén. Egyeztettünk a szakmai stábbal, a válogatott edzőtábort is lemondtuk, kaptak a játékosok egyéni anyagokat. Remélhetőleg minél előbb személyesen, a pályán is újra találkozhatunk."