Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai a kézilabdavilágot is elérték. A Barcelona férficsapata, és a CSM Bukarest női együttese két teljesen eltérően gazdálkodó klub, mégis ugyanarra a lépésre szánták el magukat.

Míg a kilencszeres Bajnokok Ligája-győztes barcelonai férfiegyüttesnél inkább a piaci alapú finanszírozás a jellemző, addig a CSM Bukarest költségvetése nagyban függ a román főváros önkormányzatának támogatásától.

Ezért is lehet meglepő, hogy mindkét sztárcsapat ugyanarra a drasztikus lépésre szánta el magát az életben maradásért folytatott harcban.

Felfüggesztette működését a járvány idejére a CSM Bukarest női kézilabdacsapata Forrás: sabin@studio74.ro/Sabin Malisevschi

A Barcelona 70%-kal csökkentette játékosai fizetését, elkerülve a teljes csődöt. A CSM pedig felfüggesztette működését, és a vészhelyzetre való tekintettel csak a román bruttó átlagbér 75%-át adja a játékosainak.

Így fordulhat elő az, hogy a világ egyik legjobb játékosa, Cristina Neagu egyik hónapban még 86 000 lejt, azaz körülbelül hatmillió forintot keresett. Jelenleg pedig be kell érnie havi bruttó 4100 lejjel, vagyis 300 ezer forintnak megfelelő összeggel.