Vágólapra másolva!
34 évvel ezelőtt, 1986. április 3-án a Budapest Sportcsarnokban az akkori szovjet Zalgiris Kaunas sztárjátékosa, Arvydas Sabonis egy jobbegyenessel leterítette a Cibona Zagreb kosárlabdázóját, Mihovil Nakic-ot. Mindez a Zalgiris-Cibona férfi kosárlabda BEK-döntőben történt. Sabonis óriási pofonja azonnal helyet kapott a sportág - nem feltétlenül a játékhoz sorolható - klasszikusai között.

Ez a történet 1985. szeptember 9-én kezdődött. Ezen a napon adott hírt a magyar sajtó először arról, hogy Vilmos Endre, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke Münchenben felvetette:

Budapest szívesen megrendezné a Bajnokcsapatok Európa Kupája 1985/86-os szezonjának a döntőjét.

A FIBA részéről a közelmúltban meghalt Borislav Stankovic főtitkár úgy vélte, hogy ennek semmi akadálya. Ez azért is volt óriási dolog, mert korábban ezt a finálét szocialista ország egyáltalán nem rendezhette meg. A dátumot is közzétették: 1986. április 3.

Egy jelenet az 1986-os budapesti BEK-döntőből Forrás: MTI/Németh Ferenc

Egy nappal a nagy esemény előtt - miközben a Budapest Sportcsarnokban a Honvéd-Baja Magyar Népköztársasági Kupa döntője jelentette a BEK-döntő főpróbáját - a Stadion szállóban sajtótájékoztatót tartott a két döntőbe jutó csapat.

A finálét a szovjet Zalgiris Kaunas és a jugoszláv Cibona Zagreb vívta egymással.

A Cibona 10-ese a sportág Mozartjának nevezett Drazen Petrovic volt, a Kaunas legnagyobb sztárja pedig Arvydas Sabonis. Mind a ketten kiültek a fő asztalhoz, hogy megfogalmazzák a gondolataikat.

Sabonis:

Hogy ki lesz a BEK-győztes? Csütörtökön kiderül."

Petrovic:

A Boston Celtics például igazán szimpatikus csapat."

A döntőnek a négy évvel korábban épített Budapest Sportcsarnok adott otthont. Mondanunk sem kell, az összes jegy elfogyott. A sportsajtó a Sabonis-Petrovic ütközetként harangozta be a döntőt.

Cibona Zagreb (jugoszláv) - Zalgiris Kaunas (szovjet) 94-82 (47-39)
Férfi kosárlabda BEK-döntő, Budapest Sportcsarnok, 10.500 néző.
Vezette: Rigas (görög), Fioritto (olasz)

Cibona: Nakics 6, Petrovics 22, Cvjeticsanyin 25, Usics 23, Arapovics 2. Csere: Csutura 16, Pavlicsevics, Vukicsevics
Zalgiris: Krapikasz 2, Kurtinajtisz 5, Sabonis 27, Homicsusz 16, Jovajsa 18. Csere: Brazisz 6, Viszockasz 4, Csivilisz 4, Lekarauszkasz.

A Cibona hallatlan jól játszott ezen a döntőn, ezt a szovjet csapat nehezen viselte el. Várható volt, hogy valamelyik szovjet játékosánál előbb-utóbb elszakad a cérna, de azt kevesen gondolták, hogy Sabonis lesz az, aki ökölvívómeccset csinál a BEK-döntőben.

Először rendeztek férfi kosárlabda BEK döntőt a Budapest Sportcsarnokban. A Cibona Zagreb és a Zalgiris Kaunas játékosai mérték össze tudásukat április 3-án. Eredmény: 94:82. A képen: Petrovic kosárra tör Kurtinatis mellett Forrás: MTI/Németh Ferenc

A 32. percben, 68-61-es Cibona vezetésnél történt mindez. Ekkor Nakic kapott egy hosszú indítást, a szovjet palánk alatt némi nézeteltérésbe keveredett Krapikasszal. Lökdösődni kezdenek,

ekkor érkezik meg a felajzott Sabonis, aki egy jobbegyenessel kiüti a jugoszlávot.

A bírók nem tehettek mást, kiállították a szovjetet. A túlerőben lévő jugoszláv közönség szinte szétszedi a csarnokot.

A magyar sajtó szőrmentén ír az esetről, ne feledjük, ez még a szocilaizmus,

itt az újságíró kétszer is meggondolja, mit ír le a baráti országgal kapcsolatosan.

A Népszabadság például egy sort sem szentelt ennek a jelenetnek, igaz, a meccsnek sem, mert leírta a végeredményt és kész.

A FIBA-elnök szerint a bíró hibázott

Robert Busnel, a FIBA francia elnöke a következőképpen látta az esetet: "Az olasz Fioritto játékvezető hibázott. Ha azonnal megtorolja Nakics szabálytalanságát, alighanem megelőzi Sabonis megtorlását. Egy jó bíró különben is elsőként érkezik meg a tett színhelyére. Sabonis a félpályától futott oda Nakicshoz. Még a verekedőket sem a bíró választotta szét, hanem a padról befutó Novosel mester."

Nem járt jobban a Zalgiris edzője, Vladas Garastas sem, aki nem győzött elnézést kérni a történtek miatt.

A Cibona mindössze 35 éves edzője, Zeljko Pavlicevic is kitért az eseményekre. "Sajnálom, hogy nem pusztán a játék döntött. Sabonis kitűnő játékos, nagyszerű sportoló. Idegileg most nem bírta a harcot. Hatalmas tehet nehezedett rá. "

A Fórum szálló 948-as szobája volt Sabonisé. A Népsport újságírója odament, Sabonis meg beengedte. Aztán a szovjet óriás beszélni kezdett. "Az volt a legrosszabb az egészben, hogy a többiek semmit sem mondtak. Jovajsát nagyon sajnálom, ő 35 éves.

Arvydas Sabonis interjút ad. Nem Budapesten Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Boris Kaufman

Ki tudja, lesz-e még ilyen lehetősége? És ezt most én vettem el tőle. Bolond voltam. Felelőtlen, hirtelen.

Amikor kiállítottak, nagyon haragudtam a bírókra. Meg Nakic-ra, meg a világra, de főleg, magamra. Higgye el, nem vagyok egy galád ember. Megkérdezheti a csapattársaimat is."

Így ért véget Budapesten a Cibona Zagreb és a Zalgiris Kaunas BEK-döntője. Férfi kosárlabdában ehhez hasonló rangos eseményt azóta sem rendezett a magyar főváros.