Társoldalunk:

Pezsgőfürdő, aranyvonat - 22 éves a Sopron Ronchetti Kupa-győzelme

2020.04.01. 09:07

1998. április 1-én a GYSEV Ringa (ma Sopron Basket) női kosárlabdacsapata megnyerte a Ronchetti Kupát, a kontinens második számú európai kupasorozatát. 15 év szünet után (a BSE 1983-ban nyert ugyanebben a sorozatban) született ismét magyar diadal ebben a kupában. Akkor még nem gondoltuk, hogy a következő 22 évben egyszer sem látunk ehhez hasonló bravúrt.

Balogh Judit 39/6

Ezzel a mutatóval rukkolt elő a Sopron akkori extraklasszisa Franciaországban az Aix-en-Provence elleni finálé második mérkőzésén, amelyet a magyar csapat idegenben, 72-70-re nyert meg. A soproniak tehát szűk, 5 pontos előnnyel érkeztek meg Franciaországba.

Út a döntőig
Csoportmérkőzés:
GYSEV - Unipetrol Kralupy (cseh) 87-64, 89-84
GYSEV - Botasspor Adana (török) 90-81, 85-65

A legjobb 16 közé jutásért: GYSEV - Adriatic Zagreb (horvát) 74-81 és 90-65
Nyolcaddöntő: GYSEV - DKSK Borsodchem 99-59 és 67-72
Negyeddöntő: GYSEV - Panatinaikosz (görög) 75-63 és 72-57
Elődöntő: GYSEV - Elitzur Ramla (izraeli) 72-54, 74-76

De ez a történet nem itt keződött, ez csak a vége lett egy fantasztikus menetelésnek. Most felidézzük a 22 éves történetet - úgy, ahogy a sportsajtó annak idején megírta.

1998. március 23. hétfő

Két nappal vagyunk a Ronchetti Kupa döntőjének első, soproni mérkőzése előtt, amikor a GYSEV-nek Budapesten van jelenése a női bajnoki elődöntő negyedik mérkőzésén a Ferencváros otthonában. Az MKOSZ akkor úgy döntött, hogy teher alatt nő a pálma: két nappal a nemzetközi kupadöntő előtt beraktak még egy tétmeccset Baloghéknak. Az ügyből hatalmas balhé lett. A soproniak minden követ megmozgattak azért, hogy ne kelljen ezen a napon játszaniuk, majd amikor látták, hogy ez a küzdelem kilátástalan, a kezdő ötösüket otthonhagyták. Azaz Balogh Judit, Szvetlana Orehova, Dalia Kurtinaitine, Béres Tímea és Hollós Anna el sem utazott Budapestre. A Sopron a követkvező ötössel futott neki a Fradi elleni meccsnek: Horváth, Török, Radnóty, Fábián és Mészáros. A Fradi teljes csapattal állt ki, 72-42-re nyert. Az összesített állás ekkor 2-2 volt a két együttes között, az ötödik meccs döntött a fináléba jutásról a magyar bajnokságban.

A Fradi edzője, Tursics Sándor nevetséges cirkusznak minősítette az esetet, Török Zoltán, a soproniak ügyvezetője azt mondta, hogy az MKOSZ akkori vezetése önmagát minősítette azzal, hogy két nappal a Ronchetti-finálé előtt bajnoki elődöntőre kötelezte a csapatát. A soproniak tehát egy kiadós, 30 pontos vereséggel utaztak haza.

1998. március 25. szerda

A Ronchetti Kupa döntőjének első mérkőzése.

A döntő első mérkőzése
GYSEV RInga - Aix-en-Provane (francia) 70-65 (37-33)
Sopron, 2500 néző. V: Muhvics (horvát), Ziemblicki (lengyel)
GYSEV: Orehova 6, BALOGH 32/3, Mészáros 5/3, Kurtinaitiene 11, BÉRES 12. Cs: Radnóty 4, Hollós. Edző: Saeed Armaghani.

Jó ez a győzelem, de kevés lehet Franciaországban. Nagyjából ezzel intézte el a sportsajtó a soproniak első diadalát.

A magyar csapat öröme a kupa megnyerése utánForrás: AFP/Boris Horvat

A diadalhoz Balogh Judit zsenialitása is kellett - ki gondolta volna akkor, hogy a 32 dobott pontjára a visszavágón még rápakol hetet?

"Nagyon kevés ez az öt pont előny - mondta a meccs legjobbja. A nagy tét rányomta a bélyegét a játékunkra. Túl sok volt az eladott labda." Balogh ezek után felhívta a figyelmet arra, hogy a visszavágó borzalmasan nehéz lesz, ekkor 20 százalékot adott arra, hogy a Sopron megnyeri a kupát.

1998. március 28. szombat

Még mindig ugyanazon a héten vagyunk. A GYSEV-nek le kell játszania a Fradi elleni ötödik bajnoki elődöntőt. Természetesen szó sem lehetett arról, hogy Armaghani mester bárkit is pihentessen, a teljes csapat ment neki a telt ház előtt zajló ütközetnek. A Sopron végül 19 pontos különbséggel, 68-49-re diadalmaskodott. Béres Tímea 22, Balogh Judit 19 pontot dobott. A meccs végén a Sopron perzsa edzőjéből kijött a feszültség: Az eredmény önmagáért beszél. Bebizonyosodott, hogy helyes volt a hétfői döntésünk. A jelek szerint ekkora a különbség egy túlmenedzselt és egy alulmenedzselt csapat között."

1998. március 31. kedd

A GYSEV Ringa játékosai - azzal, hogy bejutottak a PVSK elleni döntőbe - felszabdultak a rájuk nehező nyomás alól.

Laure Savasta (jobbra) és Balogh Judit párharca a Ronchetti Kupa döntőjének második mérkőzésénForrás: AFP/Boris Horvat

A franciaországi landolás után Saeed Armaghani a Nemzeti Sportnak továbbra is visszafogottan beszélt. Az edző 30 százalékos esélyt látott arra, hogy a magyar csapat megnyeri a kupát.Azt mondtam a lányoknak, hogy úgy kell pályára lépniük, mintha az ellenfél vezetne az első meccs után 5 ponttal."

1998. április 1. szerda

A döntő második mérkőzése. A magyar szurkolók emeletes busszal érkeztek meg - az 1500 km-t szinte megállás nélkül tették meg. Fejenként 13 ezer forintot fizettek azért, hogy ott legyenek, ott lehessenek.

Jegyőzőkönyv

Aix-en Provance (francia) - GYSEV Ringa 70-72 (37-42)
Aix-en-Provance, 1500 néző. V: Leemann (svájci), Martin (spanyol)
Aix-en-Provance: Le Dréan 12, Hamilton 8, Savasta 13/3, Lesdema 9, Fegent 4. Cs: Palmisano 19, Falcoz 5, Lopez 2.
GYSEV: BALOGH 39/6, Orehova 8, Mészáros 2, Béres 6, KURTINAITIENE 17, Hollós, Radnóty.

A döntő, amelyen egyetlen pillanatnyi esélye nem volt a franciáknak arra, hogy összesítésben megfordítsák az állást. Egy évvel korábban, az 1996/97-es szezonban a Sopron a hatodik helyen végzett a bajnokságban.

Balogh Judit, a GYSEV extraklasszisa és a kupaForrás: AFP/Boris Horvat

Arrafelé ez rendkívüli dolognak számított - már akkor is. Ehhez képest alig egy évvel később a Sopron feltűnő magabiztossággal nyerte meg a Ronchetti Kupát. Amikor a meccsnek vége lett, minden magyar a pályára szaladt. Sírt ott mindenki."Csodálatos, hihetetlen, megcsináltuk." Csak ennyit tudott kipréselni magából a győztes edző, Saeed Armaghani.

A győztes magyar csapat, a GYSEV RingaForrás: AFP/Boris Horvat

Aztán ment ünnepelni a többiekkel. Később a játékosok a mestert öltönyöstül tették be a zuhany alá. Nem tiltakozott.

1998. április 2. csütörtök

Délután öt óra. Hatalmas zápor zúdult Sopronra. Fél órával később kisütött a nap. Ekkor érkezett meg a csapat Franciaországból. A város főterén hatalmas tömeg várta a lányokat. Folyt a pezsgő, folytak a könnyek. Mindennek már 22 éve. Azóta a Sopron az Euroligában nyert egy ezüstérmet, kétszer volt negyedik. De a nemzetközi kupagyőzelemre a magyar kosárlabdasport 22 éve hiába vágyakozik.

Álljon itt most azoknak a neve, akik ebben a kupasorozatban játszottak a magyar együttesben: Balogh Judit, Béres Tímea, Csontos Eszter, Fábián Ildikó, Hollós Anna, Horváth Andrea, Dalia Kurtinaitiene, Magyarász Anita, Mészáros Kornélia, Szvetlana Orehova, Radnóty Krisztina, Török Zita. 

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.