A korszak, amikor a kézilabdából egyszer csak showbiznisz lett

114569355 Horizontal HANDBALL CHAMPIONS LEAGUE TROPHY SAUTANT DE JOIE FLARE HANDS IN THE AIR TEAM
Players from FC Barcelona Borges celebrate with the trophy after winning their EHF Final Four Handball Champions League match against Renovalia Ciudad Real on May 29, 2011 in Cologne, western Germany. Barcelona won the match 27-24. AFP PHOTO MARIUS BECKER GERMANY OUT (Photo by MARIUS BECKER / DPA / AFP)
Vágólapra másolva!
A kézilabda fejlődésének talán legfontosabb évei voltak a 2006 és 2010 közöttiek. Ebben a periódusban az olyan szupercsapatok, mint amilyen a THW Kiel vagy a Ciudad Real addig példátlan versengést hoztak a játékba. Ez a versengés folyamatosan fejlesztette mind a játékot, mind pedig az azt körülvevő miliőt. A magyar csapatok közül a Veszprém és a Szeged ebben az időszakban a BL-ben nem jutott oda a tűz közelébe, mégis sorsfordító időszaknak nevezhetjük ezt a szakaszt az ő esetükben is. Bemutatjuk a kézilabda egyik aranykorát, aminek a végére a Final4-ral végleg megérkezett a 21. századi sportok közé.

Ne már hogy ezt is kézilabdának hívták

- ha mai szemmel megtekintünk akárcsak egy 1990-es évek végi, de 2000-es évek elején lejátszott mérkőzést, akkor az ott látottak alapján jogosan tehetjük fel ezt a kérdést.

Mai szemmel szinte értelmezhetetlen, hogy mennyit fejlődött a sportág akár a magyar férfiválogatott eddigi legjobb eredményét hozó 1986-os, svájci világbajnokság döntőjén látott játékhoz képest.

Igazi állóháborúnak tűnik, ahogyan a csapatok egymáshoz képest mozognak, és már-már unalomba fulladóan passzolgatnak egymás között még a legnagyobbak is.

Rá se lehet ismerni arra a kézilabdára, ahogyan Kovács Péter (fehérben) idejében játszották ezt a sportot Forrás: MTI/Németh Ferenc

A kézilabda dinamikáját növelve előbb bevezették a passzív játékot, majd 1997-ben a gyors középkezdést.

Utóbbinak egyik első áldozata pont férfiválogatottunk volt. Vass Sándor csapata rögtön a szabály bevezetése utáni első vb-n a franciák elleni nyolcaddöntőt bukta el egy üres kapus góllal. Ez az olimpiai részvétel lehetőségét is elvette Magyarországtól.

Ha már üres kapu, a következő forradalmi újítás pont ez volt. Ehhez első körben nem szabályt kellett változtatni – bár 2016-ban arra is sor került -, hanem az edzőknek kellett kitalálnia a „logisztikáját" az egésznek.

A passzív játék, a gyors középkezdés és az üres kapus játék bevezetése egyaránt a játék fejlődését szolgálták Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Sokan - köztük ezen sorok írója is - szeretik a hét mezőnyjátékossal való támadást, sokan ellene vannak, mondván megüli a játékot. Jómagam viszont úgy látom, hogy ha nincs precízen begyakorolva, akkor a sors az ellenfél képében úgyis megbünteti a támadó csapatot. Cserébe ha jól működik, akkor csodákat lehet vele tenni (lásd Andy Schmid a Löwennel, vagy Rui Silva a portugál válogatottal).

Úgyis többet dobunk, mint amennyit kapunk

Zvonimir Serdarusic 15 éven át volt a THW Kiel edzője. Munkája a 2006-07-es szezonban ért be a német együttessel.

Az észak-németországi klub volt az első, amelyik milliós költségvetéssel gazdálkodhatott,

és ezzel a már említett idényben élni is tudott. Azonban a több millió euró magában nem garancia a sikerre, erre nem csak kézilabdás példákat lehet hozni.

A 2006-07-es szezonban triplázó THW Kiel minden idők egyik legjobb csapata volt Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Maurizio Gambarini

A Serdarusic által tökélyre fejlesztett támadójáték viszont annál inkább.

A német bajnokság és a kupa mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte úgy, hogy a legrangosabb európai sorozatban rendre a visszavágón, mindössze 8-9 mezőnyjátékost forgatva bedarálták az ellenfelet.

Dominik Klein, Christian Zeitz, Vid Kavticnik, Marcus Ahlm, Henrik Lundström, Kim Andersson és Stefan Lövgren voltak, akik túlnyomó részt meghozták a triplát.

Továbbá ez az idény volt Nikola Karabatic első menybemenetele.

Karabatic 23 évesen ihletett formában játszva lett BL-gólkirály a Flensburg elleni döntő oda-visszavágós párharcában nyolc, illetve kilenc gólt szerezve.

A Kiel szinte mindenkit képes volt túldobni, kaphatott akárhányszor 30 gól felett. Thierry Omeyer és Matthias Andersson két olyan kapus volt, akikben rendre elakadt egy-két labda - gondolhatta a mester, aki így nem fektetett akkora energiát a védekezésbe.

Mi lehet erre az ellenszer?

Tehetjük fel jogosan a kérdést. Nyilván az, ha valahogyan megpróbáljuk lassítani és tördelni a játékot, szembe menve az uralkodó trendeknek. Ezzel is elvéve a kontrollt és át véve az irányítást az ellenféltől. Irányítás – a kulcsszó, amivel Spanyolországban és a Balkánon ekkoriban sikerült hellyel közzel megtörniük ezen csapatok dominanciáját.

Ivano Balic, Uros Zorman, Iker Romero, Chema Rodríguez – négy varázsló, akik minden idők legjobb irányítói közé tartoznak. Ők azok, akik mind klubszinten egy-egy spanyol szupercsapatban, mind hazájuk válogatottjában át tudták venni a kontrollt. Olyan fantasztikus stratégák elképzeléseit vitték át a pályára szinte maradéktalanul, mint Lino Cervar, Claude Onesta, Talant Dujsebajev, Juan Carlos Pastor vagy Valero Rivera.

A Lino Cervarhoz hasonló gondolkodók kellettek ahhoz, hogy meglegyen az északi csapatok által játszott gyors kézilabda ellenszere Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Hiába volt lassabb az a játék, amit a horvát válogatott, a Ciudad Real, a Portland San Antonio és a Barcelona játszott ekkoriban, ugyanolyan élvezhető volt, mint az úgynevezett „tempohandball".

A kézilabda forradalma zajlott a szemünk előtt. Az az állóháború, ami addig jellemezte a kézilabdát, megszűnt létezni.

Ez a sportág már nem volt ugyanaz, mint akár a 90-es évek végén. Olyan klasszikusokat köszönhetünk ennek az időszaknak, mint:

  • a 2007-es Kiel-Portland BL-elődöntő 37-34-es visszavágója,
  • a 2008-as és 2009-es BL-döntők nagy fordításai a Ciudad Real részéről pont a Kiellel szemben,
  • a 2008-as Kiel-Barcelona BL-elődöntő párharc,
  • a 2009-es horvát-francia vb-döntő.

Hogy hol volt ebben a képletben a magyar kézilabda? Közvetlenül az élmezőny mögött.

Ugyanakkor se a Veszprém, se a Szeged nem pályázott reális eséllyel ebben az időszakban a BL-győzelemre, mégis számos emlékezetes pillanatot szolgáltatott ez a két csapat történetében.

Hullámvasút könnyek között

2006-ban a Veszprém bejutott a BL-elődöntőbe, ahol a Portland San Antonio elleni visszavágón nem volt esélye kiharcolni a döntőbe jutást. Ennek ellenére Kiril Lazarov lett a gólkirály. A következő idényben a Szeged – a legendás Kovács Péter irányításával – megszakította a rivális hatszezonos sikerszériáját. Ha ez nem lett volna elég, Lazarov úgy döntött, hogy távozik a csapattól.

A macedón jobbátlövő helyére azt a fiatal Marko Vujint sikerült leigazolni, aki a 2007-08-as szezon egyik Szeged-Veszprémjén tovább szította az erre az időszakra igencsak felerősödő tüzet. Az Újszegedi Sportcsarnokban sikerült fejbe lőnie hétméteresből a hazaiak kapusát, Puljezevics Nenadot.

Habár ebben az idényben a Szeged jutott messzebbre a BL-ben (középdöntő), mégis a bakonyiaknak sikerült jobban a 2008-as év.

Mialatt a semmiből a város határában felépült az 5 019 fős Veszprém Aréna, a csapat megszerezte második KEK-trófeáját, és a bajnoki címet is visszahódította.

A Löwen elleni 37-32-es KEK-finálé első mérkőzése volt az utolsó nemzetközi kupameccs a Március 15. utcai tornateremben, szokás szerint 2500-3000-en összezsúfolódva.

A 2008-as KEK-győztes veszprémi csapat Forrás: mkbveszpremszurkolok.hu

2008 júliusában átadták a vadiúj arénát, ami azóta is a csapat otthona.

A csapat újkorának első idényét azonban beárnyékolta Marian Cozma 2009. február 8-i meggyilkolása.

Aki ott volt, sosem felejti el a hat nappal későbbi, Ademar León elleni fantasztikus győzelmet, amit a beállós elvesztése után hatalmas bravúrral könnyek között nyert meg az együttes.

Mire elértük a 2009-10-es idény rajtját, ismét elkezdett nyílni az olló a Veszprém és a Szeged között. A BL-ben erre a kiírásra egy olyan dolgot jelentett be az európai szövetség, ami méltó volt a játék fejlődéséhez. Ez mindkét magyar fellegvár létezésének új célt adott. Ez a két szó pedig nem más, mint a „final four".

Itt van Amerika!

2010. május 29-30. A hétvége, amikor a kézilabda kapott egy új népünnepélyt, amin a sportág minden egyes szereplője legalább egyszer ott szeretne lenni játékostól szurkolón át klubelnökig mindenki.

Ez azonban nem adathat meg mindenkinek, csak négy csapatnak, valamint 20 000 szurkolónak évente.

A kölni négyes döntő többről szól, mint négy kézilabda-mérkőzés Forrás: AFP/Ina Fassbender

A sztárcsapatok közötti harcot már az első évben tovább serkentette a négyes döntő formátum bevezetése. Ahogyan azt jó néhány későbbi döntő bebizonyította, jótékony hatással van az esélyek kiegyenlítésére, hogy nem oda-visszavágós párharcokban, hanem egy szombati elődöntő és egy vasárnapi döntő után dől el, hogy kié lesz a vadiúj, robotkarra emlékeztető BL-trófea.

Rögtön az első évben fantasztikus showt és parádés játékot hozott a kölni Lanxass Arénában megrendezett „minitorna".

A sztárfellépők és egyéb kiegészítő programok pedig olyan élménnyé teszik az egész eseményt, hogy a belépők nagyjából felét még az adott hétvégén megvásárolják az ott lévő szurkolók a következő évi népünnepélyre is.

Függetlenül a busás jegyáraktól, és attól, hogy egyáltalán nem biztos csapatuk újbóli részvétele.

2010 azon kevés alkalmak egyike volt, ahol a legnagyobb esélyesnek kikiáltott csapat révbe tudott érni.

A sorsszerűség azt diktálta, hogy az elsőként igazi profivá váló Kiel nyerje a trófeát.

A németek ezt két fordítással abszolválni is tudták. A Ciudad Real és a Barcelona ellen is háromgólos félidei hátrányból jött vissza és tudott nyerni. A döntőben 36-34-re verte a Nagy Lászlót is soraiban tudó katalánokat.

Nagy László az eddigi egyetlen magyar, akinek - 2011-ben, a Barcelona csapatkapitányaként - sikerült nyernie Kölnben Forrás: AFP/Marius Becker

A Veszprém és a Szeged is egyre nagyobb költségvetéssel, és ennek megfelelően egyre jobb kerettel, egyre profibb körülményekkel dolgozhat. A siker azonban a Szegednél a mai napig elmaradt, holott mióta Juan Carlos Pastor 2013-ban átvette a Tisza-partiak irányítását, három alkalommal is csak az utolsó lépés hiányzott. Biztató lehet, hogy legfőbb riválisuknak sem sikerült 2014-ig berúgni a kölni ajtót.

A négyes döntő akkora világszám lett, hogy erről még a legnagyobb amerikai lapok is be szoktak számolni minden évben. Ha más nem, akkor ez tökéletesen megmutatja, milyen sokat jelent ez az évi két nap a kézilabdavilágnak. Már csupán annyi hiányzik, hogy ezt a lapok egy Veszprém-Szeged BL-döntőről tegyék - bízzunk benne, hogy inkább előbb, mint utóbb.