Társoldalunk:

Beperli a Magyar Kézilabda Szövetséget Kim Rasmussen

2020.04.14. 14:36

Beperli a Magyar Kézilabda Szövetséget Kim Rasmussen, akit a 2019. decemberi, Japánban rendezett világbajnokságon kitört botrányt követően menesztettek a női válogatott éléről.

Úgy döntöttem, hogy küzdjünk meg az igazságunkért a bíróságon. Nem akartam, de nincs más választásom.  Megpróbálják megtalálni a kibúvót a szerződésből, de jó kezekben vagyok, Magyarország egyik legjobb ügyvédje fog képviselni" – mondta el az M4 Sportnak nyilatkozó dán szakember, aki úgy véli, szerződésének nem minden részletét vette figyelembe az MKSZ.

Mint az emlékezetes, Rasmussent második sárga lappal kiállították a csoportból való továbbjutásról döntő Magyarország–Románia vb-mérkőzésen, az addig nyert helyzetben lévő csapatunk pedig végül egygólos vereséget szenvedett, nem jutott tovább, egyúttal olimpiai pótkvalifikációra kényszerült. A mérkőzés után Rasmussen éles kirohanást intézett a játékvezetők és a mérkőzés zsűrije ellen, amiért súlyos pénzbüntetést kapott, valamint a nemzetközi szövetség (IHF) azonnal hatállyal felfüggesztette, majd két hónapra eltiltotta.  

Nagyobb támogatást igényeltem volna a magyar szövetség részéről, főleg jogi oldalról.  Mert ha egy kicsit jobban belenéztek volna, jogilag megkérdőjelezhető az, amit a Nemzetközi Kézilabda Szövetség és Hasszan Musztafa tett velem. Nem tehették volna meg ezt. Az ellenem tett lépések nem szerepelnek az IHF jogi szabálykönyvében. Talán ha nagyobb támogatást kapok a magyaroktól, akkor mindez nem történt volna meg. Ezt az egész drámát meg lehetett volna állítani, mielőtt az ügy kirobbant volna. Sajnálom a történteket. Elvittem a balhét, megbűnhődtem, minden idők legnagyobb pénzbírságát fizettem ki. Legalább bekerültem a rekordok könyvébe" – fogalmazott Rasmussen.

Kim Rasmussen egyetlen rossz döntése hatalmas lavinát indított elForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A dán szakember szavaira Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke úgy reagált, az adott körülmények között nem volt más választása a magyar szövetségnek.  

Azt gondolom, hogy abban a helyzetben, ami – leginkább az ő hibájából, ezt ő is elismerte – előállt, nem volt más választásunk, lépéskényszerbe kerültünk, hiszen a négyéves ciklus legfontosabb tornája előtt álltunk, akkor még nem tudtuk, hogy jön a koronavírus-helyzet, a női válogatottnak úgy kellett készülnie, hogy márciusban olimpiai selejtezőt játszik.  Az, hogy jogilag támadható az IHF döntése, nyilván vethet fel kérdéseket, de mégiscsak a nemzetközi kézilabdázás legmagasabb szervezetének a végrehajtó bizottsága, azaz a legfőbb döntő szerve hozta ezt a határozatot, ez önmagában elég hangsúlyos, úgyhogy szerintem nem volt más választásunk."

Pálinger szerint az MKSZ kezdettől fogva megpróbált kompromisszumot találni, de erre nem volt lehetőségük, miután Rasmussen egyből ügyvédeket kívánt bevonni.