Nincsenek szavak az Európai Kézilabda Szövetség ámokfutására

handball TOPSHOTS Horizontal TEAM JOY TROPHY
Montpellier's players celebrate with the trophy after winning the Final match HBC Nantes vs HB Montpellier at the EHF Pokal men's Champions League Final Four competition on May 27, 2018 in Cologne, western Germany. (Photo by Patrik STOLLARZ / AFP) /
Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség szereti magát a sportág legprofibb szervezetének beállítani. Amit azonban a koronavírus-járvány kitörése óta művelnek, arra csak szánakozással lehet tekinteni. Persze a jól tejelő kölni aranytehén elengedése fájdalmas lépés lenne a testületnek. Hogy közben mi lesz a főszereplőkkel, a sportolókkal? Senki sem tudja.

Csütörtökön érkezett a hír, ez úgy szólt, hogy a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának négyes döntőjét 2020. december 28-29-én rendezik meg Kölnben.

A hír így, kijelentő módban látott napvilágot. Ugyan ma a földön egyetlen ember sem tudja, hogy ennek az évnek a végén hol tart majd a világjárvány, de ez az EHF vezetőit nem zavarja. Az EHF kapkodásának újabb eredménye a tegnap közzétett dátum, amely - természetesen - ezer sebből vérzik. Nézzük a dolog szakmai oldalát.

  • 2020. december 28-29-én elvileg tehát Kölnben rendezik a Final Fourt. Az, hogy az oda bejutó csapatok keretei közben megváltoznak, hogy egyes játékosok addigra már más együttesekben játszanak, senkit sem érdekel.
  • Közben ne feledjük el azt sem, hogy a BL Final Four mezőnye sem ismert, hiszen már a nyolcaddöntőket sem tudták lejátszani a csapatok. De a kölni négyest persze adminisztratív úton is ki lehet jelölni, amint erre már utaltak többen is.
  • 2021. január 14-én kellene elkezdődnie az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságnak. A tornát szervező IHF eddig azt hangoztatta, hogy ez az esemény nincs veszélyben. Két héttel a BL-döntő után tehát indulna a vb, amelynek a mezőnye sem ismert.
  • Hiszen a vb-selejtezőket sem lehetett még lejátszani, így azt sem tudjuk, hogy Magyarország kijut-e az egyiptomi vb-re. Nagy ész nem kell ahhoz, hogy azt mondjuk: sportszakmailag őrültség lenne a világbajnokságot az eredeti időpontban rendezni. De a vb-selejtezőknek sem lehet tudni az időpontjait.
  • Valamikor le kellene játszani a férfi (és a női) olimpiai selejtezőket is, ezeknek az időpontja is kérdéses.
  • Hiszen - elvileg - 2021 nyarán olimpia is lesz Tokióban.

Azt gondolom, ha pusztán ezt a felsorolást tekintjük át, láthatjuk: a világ legjobb férfi kézilabdázóira eszement terhelés és utazás várna. Mindezt úgy tervezi az EHF (és az IHF), hogy közben a világjárvány hatásait senki sem tudja most felmérni. Ki tudja ma megmondani, hogy 2020. december 28-29-én Németországban lehet-e tömegrendezvényeket tartani, hogy a nézők - akik már megvették a jegyeket a kölni eseményre - egyáltalán bemehetnek-e a csarnoknba? Ezekre a kérdésekre ma felelősen senki sem tud válaszolni.

Természetesen nem kell nagy ész ahhoz, hogy tudjuk: mindez a pénz üldözése jegyében zajlik. (Hogy közben mi történik a sportolókkal, az szinte senkit sem érdekel, de az EHF vezetői most szinte biztosan nem ezzel foglalkoznak.) A férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője az európai szövetség aranytehene, amely eddig csodálatosan tejelt. Köln, egy 20 ezer nézőt befogadó Aréna, minden jegy eladva, ott vannak még a tévés jogdíjak, meg minden egyéb reklámszerződés. (Ehhez képest a női Final Four csak egy, a sarokban megtűrt kistesó, amelynek megrendezését szeptember elején tervezi az EHF Budapesten. Vagy bejön, vagy nem. ) Valahol érthető az a pánik, amely az EHF döntéshozóira ráragadt: a jelek szerint fel sem merült bennük az a lehetőség, hogy a 2019-20-as szezont lezárják, hogy azt mondják: a koronavírus-járvány miatt idén nem lesz BL-döntő. Nem teszik meg, mert ez a döntés annyi pénztől fosztaná meg a szervezetet, amely szintén nehezen mérhető károkat okozna az EHF-nek.

Ezzel együtt az Európai Kézilabda Szövetségtől sokkal profibb és humánusabb megoldásokat remélne mindenki. A jelek szerint erre még várni kell egy keveset.