Társoldalunk:

Nincsenek szavak az Európai Kézilabda Szövetség ámokfutására

2020.04.17. 05:32

Az Európai Kézilabda Szövetség szereti magát a sportág legprofibb szervezetének beállítani. Amit azonban a koronavírus-járvány kitörése óta művelnek, arra csak szánakozással lehet tekinteni. Persze a jól tejelő kölni aranytehén elengedése fájdalmas lépés lenne a testületnek. Hogy közben mi lesz a főszereplőkkel, a sportolókkal? Senki sem tudja.

Csütörtökön érkezett a hír, ez úgy szólt, hogy a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának négyes döntőjét 2020. december 28-29-én rendezik meg Kölnben.

A hír így, kijelentő módban látott napvilágot. Ugyan ma a földön egyetlen ember sem tudja, hogy ennek az évnek a végén hol tart majd a világjárvány, de ez az EHF vezetőit nem zavarja. Az EHF kapkodásának újabb eredménye a tegnap közzétett dátum, amely - természetesen - ezer sebből vérzik. Nézzük a dolog szakmai oldalát.

  • 2020. december 28-29-én elvileg tehát Kölnben rendezik a Final Fourt. Az, hogy az oda bejutó csapatok keretei közben megváltoznak, hogy egyes játékosok addigra már más együttesekben játszanak, senkit sem érdekel.
  • Közben ne feledjük el azt sem, hogy a BL Final Four mezőnye sem ismert, hiszen már a nyolcaddöntőket sem tudták lejátszani a csapatok. De a kölni négyest persze adminisztratív úton is ki lehet jelölni, amint erre már utaltak többen is.
  • 2021. január 14-én kellene elkezdődnie az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságnak. A tornát szervező IHF eddig azt hangoztatta, hogy ez az esemény nincs veszélyben. Két héttel a BL-döntő után tehát indulna a vb, amelynek a mezőnye sem ismert.
  • Hiszen a vb-selejtezőket sem lehetett még lejátszani, így azt sem tudjuk, hogy Magyarország kijut-e az egyiptomi vb-re. Nagy ész nem kell ahhoz, hogy azt mondjuk: sportszakmailag őrültség lenne a világbajnokságot az eredeti időpontban rendezni. De a vb-selejtezőknek sem lehet tudni az időpontjait.
  • Valamikor le kellene játszani a férfi (és a női) olimpiai selejtezőket is, ezeknek az időpontja is kérdéses.
  • Hiszen - elvileg - 2021 nyarán olimpia is lesz Tokióban.

Azt gondolom, ha pusztán ezt a felsorolást tekintjük át, láthatjuk: a világ legjobb férfi kézilabdázóira eszement terhelés és utazás várna. Mindezt úgy tervezi az EHF (és az IHF), hogy közben a világjárvány hatásait senki sem tudja most felmérni. Ki tudja ma megmondani, hogy 2020. december 28-29-én Németországban lehet-e tömegrendezvényeket tartani, hogy a nézők - akik már megvették a jegyeket a kölni eseményre - egyáltalán bemehetnek-e a csarnoknba? Ezekre a kérdésekre ma felelősen senki sem tud válaszolni.

Természetesen nem kell nagy ész ahhoz, hogy tudjuk: mindez a pénz üldözése jegyében zajlik. (Hogy közben mi történik a sportolókkal, az szinte senkit sem érdekel, de az EHF vezetői most szinte biztosan nem ezzel foglalkoznak.) A férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője az európai szövetség aranytehene, amely eddig csodálatosan tejelt. Köln, egy 20 ezer nézőt befogadó Aréna, minden jegy eladva, ott vannak még a tévés jogdíjak, meg minden egyéb reklámszerződés. (Ehhez képest a női Final Four csak egy, a sarokban megtűrt kistesó, amelynek megrendezését szeptember elején tervezi az EHF Budapesten. Vagy bejön, vagy nem. ) Valahol érthető az a pánik, amely az EHF döntéshozóira ráragadt: a jelek szerint fel sem merült bennük az a lehetőség, hogy a 2019-20-as szezont lezárják, hogy azt mondják: a koronavírus-járvány miatt idén nem lesz BL-döntő. Nem teszik meg, mert ez a döntés annyi pénztől fosztaná meg a szervezetet, amely szintén nehezen mérhető károkat okozna az EHF-nek. 

Ezzel együtt az Európai Kézilabda Szövetségtől sokkal profibb és humánusabb megoldásokat remélne mindenki. A jelek szerint erre még várni kell egy keveset.