Társoldalunk:

Visszavonul a legendás izlandi kézilabdázó

2020.04.29. 13:37

Több mint 22 év után befejezi pályafutását Gudjon Valur Sigurdsson, az izlandi kézilabda-válogatott legendás játékosa.

A 40 éves balszélső 1999 óta volt tagja hazája nemzeti csapatának. Az izlandi válogatottban 356 alkalommal léphetett pályára, ezeken összesen 1853 gólt dobott - ez több mint öt gólt jelent mérkőzésenként.

Gudjon Valur Sigurdsson a kézilabda történetének egyik legeredményesebb gólszerzője voltForrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Sigurdsson 2012 óta a válogatott csapatkapitánya is volt egyben. Fontos szerepe volt a 2008-as olimpiai ezüst-, és a 2010-es Európa-bajnoki bronzérem megnyerésében is. A 2007-es világbajnokságon a gólkirályi cím is az övé lett.

Klubszinten több sztárcsapatnál is megfordult: a Gummersbach, a Rhein-Neckar Löwen, az AG Köbenhavn, a THW Kiel, a Barcelona és a Paris Saint-Germain egyaránt a soraiban tudhatta hosszabb-rövidebb időre a legendát.

2015-ben a Barcelonával a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A legrangosabb európai klubsorozatban 660-szor tudta bevenni az ellenfelek kapuját.

Az izlandi játékos Sterbik Árpád és Fazekas Nándor után a harmadik legenda, aki befejezi pályafutását ezután a csonka szezon után.